Sahte diploma soruşturması: Restoran işletmecisi tutuksuz yargılanacak

4 Mart 2024

Güncelleme: 4 Mart 2024

A
A

Bugüne kadar, "Sahte diploma ve yolsuzluk" soruşturması kapsamında tutuklanan 11 kişiden bir kişi daha teminata bağlandı. Okul restoran işletmecisi hakkında, tutuksuz yargılanmasına karar verildi.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Güzelyurt'ta faaliyet gösteren Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi'nde (KSTÜ) yürütülen sahte diploma soruşturması kapsamında, tutuklanan üniversite kampüsündeki restoran işletmecisi olan 38 yaşındaki Ş.K. (E)  bugün yeniden Güzelyurt Kaza Mahkemesine çıkarıldı.

Mahkeme, 26 Şubat'ta tutuklanan Ş. K.'nın 60 bin TL nakti teminat ve 500 bin kefalet seneti ile iki KKTC vatandaşı kefaleti ile haftada iki gün en yakın polis karakoluna ispatı vücut yapmasına emir verdi .

ÇOĞU ÜST DÜZEY 11 KİŞİ TUTUKLANDI

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’nde 6 Şubat'ta başlatılan polis soruşturmasının ardından bugüne kadar çoğu üst düzey 11 kişi tutuklandı.

Üniversite, mali polis tarafından ''sahte belge ve sahtekarlıkla para temini'' suçlamasıyla soruşturma altına alındı.

İddialar arasında, yüksek ücretler karşılığında diploma verilmesi, özellikle farklı okullarda okuyan son sınıf öğrencilerinin, son sınıflarını KSTU'da eğitim görmüş gibi kaydedildiği, yurtdışından öğrenci kaydı yaptırılarak, derse girmeden eğitim verilmiş gibi gösterilmesi suçlamaları yer alıyor.

Ayrıca iddialar arasında, karşılıksız faturalarla milyonları bulan paraların, üniversitenin hesabından çıkarıldığı da yer alıyor.

Tutuklananlar arasında, üniversite ortaklarından S.G., üniversitenin uluslararası ofis sorumlusu A.S, Merkezi İhale Komisyonu eski Başkanı ve şuan Kooperatif Şirketler Mukayyidi olan Çelebi Ilık ile Üniversite Rektör yardımcısı olan zanlı Serdal Işıktaş, eski bakanlardan Kemal Dürüst ve eşi Çalışma Bakanlığı Müdürü  M.D. ile geçmiş dönemlerde bakanlık özel kalem müdürü olarak görev yapan M.Ö bulunuyor.

Ayrıca, üniversite kampüsündeki restoran işletmecisi olan 38 yaşındaki Ş.K. (E),  "sahte belge düzenleme, tedavüle sürme ve para temini" suçlarından tutuklanmıştı.

Son tutuklananlar ise S.G.'nin asistanı olan B.Ö., okulun öğrencilerinden D.Y. oldu.

Kemal Dürüst ile A.Ş., S.G., ve Ş.K. 29 Şubat'ta mahkemeye çıkarılarak tutukluluk süreleri 5 gün daha uzatıldı. 

01 Mart'ta mahkemeye çıkarılan M.Ö., yurt dışı yasağı, 100 bin TL teminat iki kefilin de 750’şer bin TL kefalet senedi imzalaması şartları ile tutuksuz yargılanacak

26 Şubat Pazartesi günü mahkemeye çıkarılan Kemal Dürüst'ün eşi M.D hakkında, yurt dışına çıkış yasağı konularak, tutuksuz yargılanmasına karar verildi.

13 Şubat'ta gerçekleşen duruşmada mahkeme heyeti, Çelebi Ilık ile Serdal Işıktaş'ın yurt dışına çıkışını yasaklayarak tutuksuz yargılanmasına karar vermişti.

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi, bazı üst düzey yöneticilerin paralel bir muhasebe sistemi kurarak üniversite gelirlerini hortumladığını açıklayarak, çalınan itibarın geri kazanılması için polisle iş birliğinin sürdürüleceğini açıklamıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar