"Sahte diploma" soruşturması: Kemal Dürüst'ün eşi tutuksuz yargılanacak

26 Şubat 2024

Güncelleme: 26 Şubat 2024

A
A

"Sahte diploma ve yolsuzluk" soruşturması kapsamında tutuklanan eski bakanlardan Kemal Dürüst'ün eşi M.D.'nin yurt dışına çıkış yasağı konularak, tutuksuz yargılanmasına karar verildi

ZgotmplZ Kamalı Haber

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi'nde yürütülen "sahte diploma ve yolsuzluk" soruşturması kapsamında Polis Genel Müdürlüğüne bağlı Mali Suçlarla Mücadele Şube Amirliği tarafından 22 Şubat'ta eşi, eski bakanlardan Kemal Dürüst ile birlikte tutuklanan M.D. bugün yeniden Lefkoşa'da mahkemeye çıkarıldı.

Lefkoşa Kaza Mahkemesi, bugünkü duruşmada, M.D.'nin, yurt dışına çıkışının yasaklanmasına, 100 bin TL teminat yatırmasına, iki kefilin de 750’şer bin TL kefalet senedi imzalaması şartları ile tutuksuz yargılanmasına karar verdi.

Mahkemede soruşturmaya ilişkin bilgileri aktaran polis, Psikoloji Bölümü’ne kayıt yapan ancak 3 ve 4’üncü sınıfın derslerine girmeden mezun edilen M.D.'nin diplomasının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylandığını, ardından çalışmakta olduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na ve barem içi artış için Personel Dairesi'ne tedavüle sürdüğünü hatırlattı. Polis, talep edilen barem içi artışın M.D.'nin müdür pozisyonunda olmasından dolayı yürürlüğe konulmadığını kaydetti.

"38 DERSTEN BAŞARILI OLAMADIĞI HALDE BAŞARILI GÖSTERİLMİŞ"

Zanlının yaz okulu ve üst sınıflardan ders aldığı yönünde açıklamalarının da doğru olmadığının tespitinin yapıldığını belirten polis, M.D.'nin bölümden mezun olabilmesi için 61 dersten başarılı olması gerektiği ancak bu derslerin 38’inin, başarılı olmadığı halde, üniversiteye ait sistem aracılığıyla “sahte” not girişi yapılarak başarılı şekilde gösterildiğini kaydetti. Polis, ek olarak, M.D.'nin bazı derslere kayıt yaptırmadığı halde de başarılı gösterildiğinin tespitinin yapıldığını belirtti.

Notların tutuklu olan üniversite direktörü S.G. tarafından geçerli hale getirildiğini belirten polis, soruşturma kapsamında bugüne kadar toplamda 13 ifadenin alındığını açıkladı. Polis, üniversite hocalarından alınan ifadelerde de M.D.'nin derslere katılmadığının tespitinin yapıldığını söyledi.

"DERSLERE GİRMEDEN MEZUN EDİLDİĞİ" BELİRLENMİŞTİ

23 Şubat'ta 3 günlük ek tutukluluk verilen duruşmada mahkemeye M.D. ile ilgili soruşturmanın detaylarını aktaran polis,  zanlının Psikoloji Bölümü'ne kaydolduğu, 3'üncü ve 4’üncü sınıfta derslere girmeden 3 yıl sonunda mezun edildiğini ve diplomasının Milli Eğitim Bakanlığı'na verilerek tedavüle sürüldüğünün belirlendiğini kaydetmişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda müdürlük görevi yapan M.D.’den izahat istenmesi üzerine ise "üniversite öğrenimi gördüğü sırada yaz okulu ve üstten ders aldığını söylediğini" dile getiren polis, yapılan soruşturma kapsamında bu ifadenin doğru olmadığının görüldüğün de belirtmişti.

NE OLMUŞTU?

6 Şubat'ta mali polis tarafından başlatılan soruşturma kapsamında şu ana kadar 7 kişi tutuklandı.

Soruşturma kapsamında ilk etapta, üniversite ortaklarından S.G., üniversitenin uluslararası ofis sorumlusu A.S., rektör yardımcısı S.I. ve 20 Şubat'ta Kooperatif Şirketler Mukayyitliği görevinden alınan Çelebi Ilık tutuklanmıştı.

13 Şubat'ta gerçekleşen duruşmada, Çelebi Ilık ile rektör yardımcısı S.I. yurt dışı yasağı konularak, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. S.G. ve A.S.'nin tutukluluğu ise sürüyor.

Polis, 20 Şubat günü üniversiteye sahte fatura düzenlediği iddia edilen alüminyum şirketi sahibi S.K. kısa isimli kişinin daha tutuklandığını açıkladı.

22 Şubat günü de üniversitenin Mütevelli Heyeti Başkan Vekili olan eski bakanlardan Kemal Dürüst ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müdürü olan eşi M.D. tutuklanmıştı.

Soruşturmaya konu iddialar arasında; "yüksek ücretler karşılığında diploma verilmesi, özellikle farklı okullarda okuyan son sınıf öğrencilerinin, son sınıflarının KSTU'da eğitim görmüş gibi kaydedildiği, yurt dışından öğrenci kaydı yaptırılarak, derse girmeden eğitim verilmiş gibi gösterilmesi" yer alıyor.

Soruşturma kapsamında üniversite tarafından verilen diplomalar incelenirken, diplomaların para ile satın alınıp alınmadığı araştırılıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi ise, bazı üst düzey yöneticilerin paralel bir muhasebe sistemi kurarak üniversite gelirlerini hortumladığını, çalınan itibarın geri kazanılması için polisle iş birliğinin sürdürüleceğini duyurmuştu.

KKTC’de 23 aktif, 12 ön izinli yüksek öğrenim kurumu bulunuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar