Ülkeden çıkış yasağı getirilen Ilık ve Işıksal tutuksuz yargılanacak

13 Şubat 2024

Güncelleme: 22 Şubat 2024

A
A

Güzelyurt'ta bulunan Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi'nde yaşanan sahte diploma skandalıyla ilgili tutuklanan Çelebi Ilık Lefkoşa'da, üniversitenin rektör yardımcısı olan Serdal Işıktaş ise Güzelyurt'ta teminatla serbest bırakıldı.

ZgotmplZ

Güzelyurt'ta bulunan Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi'nde yaşanan sahte diploma skandalıyla ilgili tutuklanan Çelebi Ilık, Lefkoşa'da, üniversitenin rektör yardımcısı olan zanlı Serdal Işıktaş ise Güzelyurt'ta teminat talebiyle mahkemeye çıkarıldı.

ILIK TEMİNATLA SERBEST KALDI

Çelebi Ilık'a ilişkin olguları aktaran polis, zanlının 2022 ve 2023 yılları içinde Güzelyurt'ta, Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi'nde Psikoloji bölümünden Lisans ve İşletme Yönetimi Yüksek Lisans diploması alabilmek için derslere ve sınavlara katılmadığını ancak sahte belge düzenlemek suretiyle diplomasını temin ettiğini belirtti. Polis ayrıca, zanlının hızlı bir şekilde diplomasını almış olmasıyla ilgili tespitleri paylaştı.

Polis, ayrıca zanlının sahtekarlıkla elde ettiği paraları ve sahte belgeleri nasıl kullandığını detaylandırarak, yürütülen tahkikatın sonuçlarını açıkladı.

Çelebi Ilık'a verilen sahte diplomanın geçerli notlarının sistem üzerinde aynı gün girildiğini ve bu işlemlerin sistemde kaydedildiğini belirten polis, zanlının sahte belge düzenlemesi ve suç geliri elde etmesiyle ilgili detayları sundu.

Polis, zanlının tutukluluk süreci ve suçlarına dair elde edilen bulguları mahkemeye aktardı.

Zanlının avukatı ise üniversite sistem hatası iddiasını öne sürerek müvekkilinin suçsuz olduğunu savundu.

Huzurunda verilen şahadeti değerlendiren mahkeme, zanlının yurt dışına çıkışının yasaklanmasına, nakit teminat yatırmasına ve kefilin senet imzalamasına karar verdi.

Mahkeme Çelebi Ilık’ın davaları görüşülünceye değin, "KKTC haricine çıkmasının men olmasına; kimlik, pasaport ve seyahat belgelerinin polise teslimine; 100 bin TL nakdi teminat yatırmasına; KKTC vatandaşı muteber iki kefilin yedi yüz ellişer bin TL meblağlı kefalet senedi imzalamasına ve haftada 1 gün en yakın polis karakoluna ısbat-ı vücut etmesine" hükmetti.

IŞIKTAŞ'A DA TEMİNAT

Öte yandan, Güzelyurt Kaza Mahkemesi'nde görülen teminat duruşmasında, zanlı Işıktaş'a ilişkin detaylar paylaşıldı.

Polis, zanlının sahte diplomalarda imzasının olduğunu ve soruşturmanın devam ettiğini belirtti. Mahkeme, zanlının tutuksuz yargılanmasına karar verdi ve çıkışını yasakladıktan sonra teminat şartlarını belirledi.

Mahkeme Serdal Işıktaş'ın  ise "davaları görüşülünceye değin KKTC haricine çıkmasının men olmasına; kimlik, pasaport ve seyahat belgelerinin polise teslimine; 50 bin TL nakdi teminat yatırmasına; KKTC vatandaşı muteber iki kefilin beş yüzer bin TL meblağlı kefalet senedi imzalamasına ve haftada 1 gün en yakın polis karakoluna ısbat-ı vücut etmesi" emrini verdi.

Serdal Işıktaş ve Çelebi Ilık da teminat şartlarını yerine getirdiği için serbest bırakıldı.

NE OLMUŞTU?

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’nde yaklaşık bir hafta önce başlatılan polis soruşturmasında bugüne kadar toplam üst düzey 4 kişi tutuklandı.

Üniversite, mali polis tarafından ''sahte belge ve sahtekarlıkla para temini'' suçlamasıyla soruşturma altına alındı.

İddialar arasında yüksek ücretler karşılığında diploma verilmesi, özellikle farklı okullarda okuyan son sınıf öğrencilerinin, son sınıflarını KSTU'da eğitim görmüş gibi kaydedildiği, yurtdışından öğrenci kaydı yaptırılarak, derse girmeden eğitim verilmiş gibi gösterilmesi suçlamaları yer alıyor.

Tutuklananlar arasında, Merkezi İhale Komisyonu eski Başkanı ve şuan Kooperatif Şirketler Mukayyidi olan Çelebi Ilık ile Üniversite Rektör yardımcısı olan zanlı Serdal Işıktaş da bulunuyordu.

Polis, Ilık’a ''sahte belge düzenlemek'', ''sahte belgeyi tedavüle sürmek'' ve ''suç gelirinden para temin etmek'' suçlarından dava açtı.

Mahkemenin ilk duruşmasında polis, Çelebi Ilık’ın bu üniversiteden aldığı Psikoloji lisansı ve İşletme Yönetimi yüksek lisansı diplomalarında sahtekarlık yapıldığını, Ilık’ın derslerinde başarısız olması nedeniyle sisteme geçer not düşüldüğünü, not girişinin, kaydının ve diplomasının, aynı gün 17 Ekim 2022 tarihinde düzenlendiğini açıkladı.

Ayrıca polis, Ilık'ın aldığı diplomayla Çalışma Bakanlığı‘na için dilekçe verdiğini de söyledi.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar