Onlarca kişiden ifade alınacak: Kemal Dürüst ve diğer 3 kişiye ek tutukluluk

29 Şubat 2024

Güncelleme: 1 Mart 2024

A
A

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi'nde yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan A.Ş., S.G., K.D. ve Ş.K. hakkında 5'er gün ek tutukluluk emri verildi. Polis, 157 kişiden ifade alındığını, 54 kişiden daha ifade alınacağını açıkladı.

ZgotmplZ

Polis Genel Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Amirliğinin Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’nde yürüttüğü soruşturması kapsamında tutuklanan 4 zanlı, bugün yeniden mahkemeye çıktı.

Güzelyurt Kaza Mahkemesinde, Yargıç Gülay Uğur huzurunda başlayan duruşma yaklaşık 4 saat sürdü.

Duruşmaya, polis soruşturma memuru dinlenmesiyle başlandı.

Polis, zanlıların üniversiteden sahtekarlıkla 2 milyon 129 bin TL, 111 bin 986 sterlin, 156 bin 346 Euro, 453 bin 476 dolar temin etmekle bağları olduğu yönündeki tespitleri ortaya koydu.

Özbaylı, A.Ş. ile S.G.'nin okul tarafından hizmet alınmadan bazı şirketlere yapılan ödemelerle ilgili bilgi verdi.

"MAİL VE WHATSAPP YAZIŞMALARI SİLDİRİLDİ"

Üniversitenin "Uluslararası Ofis Sorumlusu" olan A.Ş.'nin okula kaydederek ülkeye getirttiği kişilerin bazılarının kayıtlarını sildiğinin tespit edildiğini anlatan polis memuru,  zanlının komisyon karşılığı öğrenci kaydetmiş gibi gösterip sahtekarlıkla para temin ettiğini anlattı.

S.G.'nin ise üniversitenin bazı çalışanlarının mail ve whatsapp yazışmalarını sildirdiği bilgisini veren polis, zanlının evinde fatura, tahsilat makbuzları ve 10 bin dolar nakit para tespit edildiğini kaydetti.

Polis, S.G.'nin A.Ş. ile birlikte, tercümanlık hizmeti almış gibi fatura gösterip para temin ettiğini de belirtti.

S.G.'nin okulun parası ile diş kliniğine ekipman ve kız arkadaşına 48 bin euro değerinde Range Rover marka araç aldığı bulgusunu da ortaya koyan polis, emare olarak el konulan aracın alımı için gereken 20 bin sterlinlik miktarın nasıl ödendiğinin ise araştırıldığını söyledi.

"K.D., HİZMET ALINMAYAN 6 ŞİRKETE 19 FATURA KESTİ, 926 BİN 286 TL TEMİN ETTi"

Polis, K.D.'nin evi ve işyerinde yapılan aramada da birçok fatura tespit edilerek, emare olarak alındığını belirtti. K.D.'nin hizmet almadığı halde 3'ü kendisine ait olan 6 şirkete toplam 19 fatura keserek 926 bin 286 TL temin ettiğini anlattı.

"Ş.K.'NİN ŞİRKETİNE HİZMET ALMADAN 55 BİN STERLİN VE 750 BİN TL ÖDEME YAPILDI"

Güzelyurt'taki bir işyerinin işletmecisi olan zanlı Ş.K.'ye ise hizmet almadan 55 bin sterlin ve 750 bin TL ödeme yapıldığı yönünde ifadeler olduğunu aktaran Özbaylı, zanlının evinde yapılan aramada 2 cep telefonu, 2 dizüstü bilgisayar ve birçok evrağın emare olarak alındığını söyledi.

54 KİŞİDEN DAHA İFADE ALINACAK

Özbaylı, yeni şikayetler olduğunu, suç geliri miktarının artabileceğini, toplam 157 kişiden ifade alındığını, 54 kişiden daha ifade alınacağını ve zanlıların tahkikata olumsuz etki edebileceğini kaydederek, tümü için 8 gün ek tutukluluk talep etti.

Savcı, zanlıların tahkikata olumsuz etki edebilecekleri gerekçesiyle 8 gün ek tutukluluk talep etti.

5'ER GÜN EK TUTUKLULUK DAHA VERİLDİ

A.Ş.'nin avukatı Fırat Merttürk, S.G. ile K.D.'nin avukatı Doğa Zeki ve Ş.K.'nin avulatı İbrahim Mısırlıoğlu ise talebe itiraz etti, zanlıların teminata bağlanarak serbest kalmalarını talep etti.

Yargıç Gülay Uğur ise, zanlıların 5 gün daha poliste tutuklu kalmasına emir verdi.

ÇOĞU ÜST DÜZEY 9 KİŞİ TUTUKLANDI

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’nde 6 Şubat'ta başlatılan polis soruşturmasının ardından bugüne kadar çoğu üst düzey 9 kişi tutuklandı.

Üniversite, mali polis tarafından ''sahte belge ve sahtekarlıkla para temini'' suçlamasıyla soruşturma altına alındı.

İddialar arasında, yüksek ücretler karşılığında diploma verilmesi, özellikle farklı okullarda okuyan son sınıf öğrencilerinin, son sınıflarını KSTU'da eğitim görmüş gibi kaydedildiği, yurtdışından öğrenci kaydı yaptırılarak, derse girmeden eğitim verilmiş gibi gösterilmesi suçlamaları yer alıyor.

Tutuklananlar arasında, üniversite ortaklarından S.G., üniversitenin uluslararası ofis sorumlusu A.S, Merkezi İhale Komisyonu eski Başkanı ve şuan Kooperatif Şirketler Mukayyidi olan Çelebi Ilık ile Üniversite Rektör yardımcısı olan zanlı Serdal Işıktaş, eski bakanlardan Kemal Dürüst ve eşi Çalışma Bakanlığı Müdürü  M.D. ile geçmiş dönemlerde bakanlık özel kalem müdürü olarak görev yapan M.Ö de bulunuyor.

Ayrıca, üniversite kampüsündeki restoran işletmecisi olan 38 yaşındaki Ş.K. (E),  "sahte belge düzenleme, tedavüle sürme ve para temini" suçlarından tutuklanmıştı.

26 Şubat Pazartesi günü mahkemeye çıkarılan Kemal Dürüst'ün eşi M.D hakkında, yurt dışına çıkış yasağı konularak, tutuksuz yargılanmasına karar verildi.

13 Şubat'ta gerçekleşen duruşmada mahkeme heyeti, Çelebi Ilık ile Serdal Işıktaş'ın yurt dışına çıkışını yasaklayarak tutuksuz yargılanmasına karar vermişti.

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi, bazı üst düzey yöneticilerin paralel bir muhasebe sistemi kurarak üniversite gelirlerini hortumladığını açıklayarak, çalınan itibarın geri kazanılması için polisle iş birliğinin sürdürüleceğini açıklamıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar