Milyon dolarlık et sektörü Güney'e geçti! ''Ben böyle bir kaos yaşamadım''

10 Mayıs 2024

Güncelleme: 23 Mayıs 2024

A
A

Kırmızı etteki belirsizlik nedeniyle kasaplar, kapatma noktasına kadar geldi. Lefkoşa'da Işıklar Kasap Direktörü Durdu Özdeğirmenci, hayvan üreticileri ile kasapların bir araya getirilmesini isteyerek, çözüm için ithal etin şart olduğunu vurguladı.

ZgotmplZ

Hem sağlık, hem de kültür açısından toplumun vazgeçilmezi olan kırmızı et tartışmaları alevlenerek devam ediyor.

Sürekli artan et fiyatlarına, alım gücü her geçen gün azalan vatandaş tepki gösteriyor.

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği ve Kasaplar Birliği arasında “Küçükbaş Hayvancılıkta Tavan Fiyat Belirleme Protokolü’' imzalandı. 3 Nisan'da imzalanan protokolle kuzu etinde tavan fiyat, 550 TL olarak belirleyerek narh koymuştu.

Fakat tartışmalar daha da alevlendi.

Bu durumdan rahatsız olan kasaplar, büyük bir hesap hatası yapıldığını, zararına satışa zorlandıkları gerekçesiyle 16 Nisan'da bu protokolden çekildiklerini duyurdu. Hükümet ise geri adım atmadı.

İTHAL ETE İZİN İSTENİYOR

Hayvan üreticileri, hükümetin yanlış politikasından dolayı girdi maliyetlerinin sürekli arttığını savunuyor.

Kasaplar ise, hükümete benzer eleştiriler yöneltse de, yurt dışından getirilmesi için ithal ete izin verilmesini istiyor.

Böylelikle, ekonomik olarak sıkıntı yaşayan kasaplar rahatlamış olacak ve alım gücü düşük olan çoğu vatandaş daha ucuz kırmızı et alabilecek.

HÜKÜMET, KARKAS ETİN İTHALİNE ONAY VERMEDİ!

KasaplarRomanya’dan karkas olarak 7.5 Euro'ya mal edilecek etin kasaplar tarafından en fazla 11 Euro’ya satılabileceğini belirterek, et ithalatına izin verilmesini istedi.

Kasapların yoğun baskısı sonrası hükümet yurt dışından karkas etin getirilmesine bazı bahanelerin arkasına sığındı.

Fakat, Türkiye'de büyükbaş hayvanlarda yaşanan şap hastalığı nedeniyle, Avrupa Birliği kuralları gereği Türkiye üzerinden Kıbrıs'a et getirilmesi büyük risk oluşturdu. Nitekim, hellim tescilinin bile riske gireceği söylendi.

KASAPLAR ÇARESİZLİĞE SÜRÜKLENDİ

İşleri iyice düşen kasaplar bir yandan da piyasada küçük baş hayvan bulamıyor. Çoğu hayvancı yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle ya satmıyor, ya da fiyatını yükseltiyor. 

KASAP DURDU ÖZDEĞİRMENCİ: BÖYLE KAOS GÖRMEDİM!

Işıklar Kasap Direktörü Durdu Özdeğirmenci, kasaplık mesleğinin sona erme noktasına geldiğini belirterek çözüm bulunmazsa sektörünün yok olacağını ifade etti. Özdeğirmenci, üreticiyi etkilemeyecek şekilde ithal ete izin verilmesini talep etti ve hükümete çağrıda bulundu.

Gazeteci M. İrşad Esen'e konuşan Özdeğirmenci, "bir an önce bir çözüm bulunmazsa, kasaplık sektörü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde sonuna doğru gelmiştir" dedi.

100 MİLYON DOLAR DEĞERİNDEKİ SEKTÖR GÜNEY'E GEÇTİ

Özdeğirmenci, yıllık 160 milyon dolarlık et piyasasının neredeyse 100 milyon dolarlık kısmının Güney Kıbrıs'a kaydığını belirtti ve hükümeti bu konuda harekete geçmeye çağırdı.

Ramazan Bayramı öncesinde, Özdeğirmenci'nin kasap dükkanında bulunan soğuk hava deposu doluydu.

Özdeğirmenci, sektörde yaşanan kaosu ve canlı kuzu bulma sıkıntısını dile getirerek, özellikle Kurban Bayramı'na hazırlık yapmakta zorlandıklarını belirtti. Hükümet yetkilileriyle yapılan görüşmelerde, karkas et ithaline izin verilmesini ve bunun sadece kasap dükkanlarında satılmasını önerdiklerini ifade etti. Bu sayede, yerli ve ithal kuzu eti arasında tercih yapabilen tüketicilere çeşitlilik sunulabileceğini belirtti.

Özdeğirmenci, hükümetin bu öneriyi farklı bahanelerle kabul etmediğini söyledi.

Bugünlerde ise, işleri kötüye giden Özdeğirmenci'nin tezgahında satacak et bile yok denecek kadar az.

Bir an önce çözüm bulunmazsa kasaplık sektörü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde sona erme noktasına geleceğini belirten Özdeğirmenci, yetkililere çağrıda bulunarak, bir an önce hayvan üreticilerini ve kasapları bir araya getirmelerini istedi.

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar