Kasaplar imzaladıkları protokolden vazgeçti: İthal ete izin istiyorlar

16 Nisan 2024

Güncelleme: 16 Nisan 2024

A
A

Kandırıldığını ima eden Kasaplar Birliği Başkanı özür diledi. Genel Kurul kararı alan Birlik, 550 TL'ye satılma şartı getirilen emirnamenin iptal edilmesi, ithal ete izin verilmesi gibi bazı kararlar aldı.

ZgotmplZ

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği ve Kasaplar Birliği arasında “Küçükbaş Hayvancılıkta Tavan Fiyat Belirleme Protokolü’' imzalandı.

3 Nisan'da imzalanan protokolle kuzu etinde tavan fiyat, 550 TL olarak belirlendi.

Ayrıca kuzu başına 800 TL teşvik verildi.

Fakat bazı kasaplar bu fiyattan satmak yerine müşterilerine yok çekti.

Tartışmaların bitmediği sektörde, kasaplar ithal ete izin verilmesini istiyor.

KASAPLAR EMİRNAMENİN GERİ ÇEKİLMESİNİ İSTEDİ

Kasaplar, et konusundaki fiyat emirnamesinin tek taraflı olduğunu iddia ederek geri çekilmesi kararı aldı.

KTEZO'da yapılan toplantıda bu karar oy birliğiyle kabul edilirken, et ithalatına da izin verilmesi için karar üretildi.

AKBIÇAK: İMZA ATMAM YANLIŞTI

Kasaplar Birliği Başkanı Halil Akbıçak da, protokole imza atmasının yanlış olduğunu ifade ederek, "et fiyat emirnamesinin önceden hazırlanarak yayına hazır hale getirildiğini, o güne kadar yapılan tartışmaların ve verilen sözlerin tam aksi yönde bir protokol metnine imza atmak durumunda bırakıldığını" söyledi.

ÖZÜR DİLEDİ

Bundan dolayı kasaplardan özür dileyen Akbıçak, bir yolunu bulup meslektaşlarına danışmak için bile imzadan kaçamadığını ancak bu emirnamenin ve protokolün tamamen yanlış ve tek taraflı olduğunu öne sürdü.

Akbıçak, örgütlenmenin önemli olduğunu, kimsenin kendini yalnız ve güçsüz görmesine fırsat verilmemesi gerektiğine vurgu yaptı, KTEZO Yasası altında kurulacak olan Kasaplar Birliğine katkı koymaya devam edeceğini söyledi.

Toplantıda, oy birliği ile alınan kararlar şöyle:

Karar 1:  Tek taraflı olan emirname derhal kaldırılmalıdır. Bu emirnamenin devamı halinde tüm kasapların iflas etmesi kaçınılmazdır.

Karar 2: Ülkemizde et açığı bulunmaktadır. Kayıtsız, kontrolsüz ve kaçak devam eden et ithalatının kayıtlı ve kontrollü bir şekilde yapılması et tüketimi açısından elzemdir. Kasaplarımızın da katılımıyla birlikte kooperatiflerimiz bunu başarmaya hazırdır. Aynı zamanda denetimin KTEZO ve Kıbrıs Türk Kasaplar Birliği tarafından yapılmasına karar verilmiştir.

Karar 3: Hayvancılardan alınması gereken verginin %2 stopaj vergisi olarak kasaplardan alınmasına son verilmelidir.

Karar 4: Bir an önce, bugünden erken kararlarımızın dikkate alınmaması halinde her tür eylemlilik kaçınılmaz olacaktır.

Karar 5: Genel Kurul’un yapılacağı tarihe kadarki sürecin yönetilebilmesi için geçici Yönetim Kurulu oluşmasına karar verilmiştir. Sözcülük görevine de Mustafa Cumhur getirilmiştir.”

Geçici Yönetim Kurulu ise şu kişilerden oluştu:

“Lefkoşa Bölgesi: İsmail Kamkam, Kürşat Özcanikli, Hasan Bozkaya, Raşit Şenkaya, Halil Akbıçak, Azmi Erkasap, Tansel Dağaşaner. Mağusa Bölgesi: Ali Mertel, Nazife Gazioğlu, Serdar Tektaş. Girne Bölgesi: Cem Altay, Boysan Paşaoğulları, Özay Erlant, Necmi Kaya, Nihat Yalçın, Mustafa Cumhur. Güzelyurt Bölgesi: Zihni Gülveç. İskele Bölgesi: Arif Menteşoğulları. Orta Mesarya: Mehmet Seylani.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar