Esas mücadele şimdi başlıyor!

6 Haziran 2022

Güncelleme: 7 Haziran 2022

A
A

Kendi isteği üzerine milletvekilliği düşürülen HP Genel Başkanı Kudret Özersay, ''toplumsal mutabakat mümkün müdür diye arayışlarımız olacak. Rogers ve Baybars kararını değiştirirse yeniden değerlendiririz'' dedi.

ZgotmplZ

Haber Merkezi: M. İrşad Esen

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı ve Lefkoşa Milletvekili Kudret Özersay’ın milletvekilliğinden çekilme kararını kabul etti.

50 sandalyeli Meclis'te oturuma katılan 42 milletvekilin tümü, oylamada çekilme talebine "evet" dedi.

HP milletvekilleri Ayşegül Baybars ile Jale Refik Rogers, oylama sırasında Genel Kurul salonunda yer almadı. 

ÖZERSAY: DURUŞ SERGİLEDİM

Özersay, Meclis Genel Kurulu’nda oybirliği ile kabul edilen istifasını değerlendirdi.

 Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, Halkın Partisi’nin “sine-i millet ve Meclis’ten çekilme kararının”, demokrasiye, halkın iradesine ve devletin itibarına sahip çıkma ve yaşananları normalleştirmemek adına alındığını ifade ederek, “Meclis’e demokratik iradenin yansıması için mücadele esas şimdi başlıyor” dedi.

Özersay, ''sendika, sivil toplum örgütleri, meslek kuruluşları, Meclis’in içindeki ve dışındaki siyasi partilerle yoğun temaslarımız, bölge ziyaretlerimiz olacak. Halkın Partisi bu süreçte asgari ölçekte bir toplumsal mutabakat mümkün müdür diye arayışımız olacak. Bu aynı zamanda, makul bir süre sonra ülkenin çıkmazdan kurtulması için yüksek katılımlı bir seçime gidilmesi amacı taşıyor'' dedi.

İKİ VEKİL İÇİN KARAR VERİLECEK

“Halkın Partisi’nin diğer iki vekili Ayşegül Baybars ve Jale Refik Rogers’ın Parti Meclisi’nin aldığı karar doğrultusunda hareket etmeyecekleri ve istifa etmeyecekleri” konusunun sorulması üzerine Özersay, haftasonu yapılan Parti Meclisi toplantısının ardından iki ismin disipline sevk edildiğini, kararın Merkez Disiplin Kurulu’nda verileceğini söyledi, Rogers ve Baybars’ın kararını değiştirip farklı bir adım atması halinde bunun da yeniden değerlendirileceğini belirtti.

Sosyal medya üzerinden de ayrı biraçıklama yapan Özersay, “Bugün Cumhuriyet Meclisi’nde oybirliği ile alınan kararla milletvekilliğim hukuken sona ermiş oldu. Bazen yanlış ve kabul edilemez olaylar karşısında statümüzden, konumumuzdan, konforumuzdan vazgeçerek siyasi bir duruş ortaya koyamazsak bir sonraki eşikte 'kurtaracak' ya da 'düzeltecek' bir ülke, bir devlet dahi bulamayabiliriz” dedi.

Özersay, açıklamasının devamında ise şunları söyledi:

''Bir bedel ödeyerek duruş sergilemezsek bugün 'bu kadarı da olmaz' dediklerimizi bile normal kabul etmeye, içselleştirmeye, kanıksamaya başlarız. İşte statüko tam da budur ve iyi niyetli, ülkesini seven ve dürüst siyasetçileri de giderek sıradanlaştırıp kendi parçası haline getirmeye başlar. Bu kısır döngü çoğu zaman 'ben diyeceğimi dedim, görevimi yaptım' şeklinde bir kişisel aklanmayı, rahatlamayı ve rehaveti de maalesef beraberinde getirir.

Demokrasi, Halk iradesi, devletin saygınlığı ve bağımsızlığı için verilmesi gereken mücadelede açısından izlenecek siyasi yollar ve yöntemler farklıdır ve bazılarının düşündüğü gibi mesele sayı değil ilkelerdir. Bazen ilkesel olarak doğru bulmadığınız bir yapının parçası olmamayı tercih edip bunu açıkça ifade etmeniz gerekir.

Halkın Partisi Parti Meclisi’nin aldığı sine-i millet kararının ilk kısmının gereğini yapmış olmanın gururunu taşıyorum.

Bu bir ilk adımdır, işaret fişeğidir, mücadele asıl şimdi başlıyor.''

SÜREÇ NASIL GELİŞTİ?

Siyasi ve ekonomik krizlerden rahatsız olan Halkın Partisi 19 Mayıs'ta Meclis'ten çekilme kararı aldı

HP Genel Başkanı ve Lefkoşa Milletvekili Özersay, 27 Mayıs'ta Meclis Başkanlığı’na milletvekilliğinden çekilme dilekçesini vererek ilk adımı attı.

Cumhuriyet Meclisi Başkanlık Divanı tarafından alınan karar doğrultusunda Özersay’ın istifa kararı, bugün Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda görüşülerek oylamaya sunuldu. Ve Özersay'ın milletvekilliği düşürüldü.

KARARA UYMAYAN 2 VEKİLE İHRAÇ YOLU

3 milletvekili bulunan Halkın Partisin'de Özersay'ın isifa dilekçesini vermesinin ardından HP milletvekilleri Jale Refik Rogers ve Ayşegül Baybars geçtiğimiz perşembe günü milletvekilliği görevinden istifa etmeyeceklerini açıkladı.

PARTİ MECLİSİ'NDEN İHRAÇ İSTEMİ...

Halkın Partisi Parti Meclisi Ayşegül Baybars ve Jale Refik Rogers’ın disiplin kurulana sevk edilmesi kararını değerlendirmek üzere önceki akşam toplandı.

Halkın Partisi Parti Meclisi, oy çokluğu ile Baybars ve Rogers’ı partiden kesin ihraç talebiyle disiplin kuruluna sevk etti.

Parti Meclisi toplantısında partiden ihraç istemiyle disiplin kuruluna sevkedilmeleri kararı alındı ve bu konuda Disiplin Kurulu yetkilendirildi.

23 Ocak'ta yapılan erken genel seçimlerinden Halkın Partisi  (HP) yüzde 6,68 oy almış, Cumhuriyet Meclisi'nde ise 3 sandalye elde etmişti.

Seçilen isimler ise Kudret Özersay, Ayşegül Baybars ve Jale Refik Rogers.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar