Özersay resmen istifa etti: Şimdi ne olacak, süreç nasıl işleyecek?

26 Mayıs 2022

Güncelleme: 27 Mayıs 2022

A
A

Meclis'ten çekilme kararı alan Halkın Partisi Genel Başkanı Özersay, istifa kararını içeren dilekçesini bugün Meclis Başkanlığı'na sundu. HP'li diğer iki vekil Rogers ile Baybars ise henüz bir adım atmadı. Süreç nasıl işleyecek? İşte detaylar...

ZgotmplZ

Haber Merkezi: İrşad Esen

Özellikle 23 Ocak seçimlerinden sonra yaşanan siyasi ve ekonomik krizlerden rahatsız olan Halkın Partisi Meclis'ten çekilme kararı almıştı.

Halkın Partisi'nde (HP) Meclis’ten çekilme kararının (sine-i millet) ardından istifa süreci bugün resmen başladı.

HP Genel Başkanı ve Lefkoşa Milletvekili Özersay partisinin Parti Meclisi tarafından alınan sine-i millet kararına uygun olarak bugün Meclis Başkanlığı’na milletvekilliğinden çekilme dilekçesi vererek, Partisi adına ilk adımı attı.

HP'nin diğer iki milletvekili Ayşegül Baybars ve Jale Refik Rogers'ın istifası konusunda ise belirsizlik hakim.

KARAR 19 MAYIS'TA ALINMIŞTI

Sine-i millet kararı, 19 Mayıs'ta çevrim içi (online) toplanan HP Parti Meclisi'nde alınmıştı. Karar gereği üç milletvekilinin bir hafta içerisinde görevlerinden istifa edecekleri kaydedilmişti.

Karara ilişkin açıklamada, "son yıllarda giderek daha da yoğun şekilde yaşanan demokrasiye aykırı, halk iradesini görmezden gelen uygulamalara karşı sessiz kalmamak, demokrasiye ve devlete sahip çıkmak, halk iradesine ve bağımsızlığa aykırı uygulamalara karşı bir tepki vermek, Kıbrıs Türk halkına yaşatılan demokrasi bunalımlarının normalleştirilmesini kabul etmemek" için sine-i millet kararı alındığı bildirilmişti.

İSTİFA SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?

Sine-i millet kararı alan Halkın Partisi (HP) milletvekillerinin istifa etmek için Meclis Başkanlığı'na başvurmaları halinde Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü 132'nci maddesine göre hareket edilecek.

HP milletvekillerinin, istifalarını gerekçesiyle birlikte yazılı olarak Meclis Başkanlığı'na bildirmesi gerekiyor. 

Meclis Başkanlık Divanı'nca milletvekilliğinden çekilme isteminin gerçekliğinin, istifa eden milletvekillerine şahsen sorularak, saptanması neticesinde istifalar Genel Kurul’a sunulacak.

Özersay’ın istifa dilekçesi,  Genel Kurul’da açık oylamaya sunulacak. Oylamada Genel Kurul’da hazır bulunan vekillerin salt çoğunluğu ile karar alınacak.

Genel Kurul kişilerin milletvekilliğinin sona ermesine karar verirse, milletvekilliğinden çekilmiş sayılacaklar ve milletvekilliğinin sona ermesiyle ilgili her türlü hukuki hakkı kazanmış olacaklar.

SİNE-İ MİLLET NEDİR?

Sine-i millete dönmek, siyasi temsil meşruiyetini yitirdiği düşünülen Cumhuriyet Meclisi'nden istifa yoluyla çekilerek, siyasete halk içinde devam etmek anlamında kullanılıyor.

23 Ocak'ta yapılan erken genel seçimlerinden Halkın Partisi  (HP) yüzde 6,68 oy almış, Cumhuriyet Meclisi'nde ise 3 sandalye (Kudret Özersay, Ayşegül Baybars ve Jale Refik Rogers) elde etmişti.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar