Akaryakıta yine yüksek oranda zam geldi: İşte güncel fiyatlar...

22 Mart 2022

Güncelleme: 31 Mart 2022

A
A

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, akaryakıt fiyatlarına yine zam yaptı. Son 1 ay içerisinde yapılan zamlarda petrol ile dolar kuru ne kadardı, bugün ne kadar? İşte tüm ayrıntılar...

ZgotmplZ

Yaklaşık 7 gün önce yapılan indirimin ardından Ekonomi ve Enerji Bakanlığı tarafından akaryakıt fiyatlarına yaklaşık 1,5 TL , dizele ise 3 TL zam yapıldı.

Gün boyunca istasyonlarda yakıt satışı yapılamıyordu. 

Benzinciler Birliği,  "Akaryakıt tedarikçileri ALPET ve KPET 2 gündür bayilere yine yakıt vermiyor. Tankerlerimiz bekliyor. İstasyonlara kilit vurma noktasındayız" açıklamasını yapmış, saat 17.00 itibariyle eyleme gidilerek istasyonlar kapanmıştı.

ZAM GELDİ...

Bu geceden geçerli olmak üzere akaryakıt çeşitlerine yine zam geldi. Bu zamla birlikte yapılan indirim geri alınmış oldu.

Buna göre;

17.33 olan 95 oktan benzin 18.57'ye,

17.58 olan 98 oktan benzin 18.82’ye,

18.07 olan euro dizel 20.88'e,

17.02 olan gaz yağı da 20.12 TL’ye satılacak.

DÖVİZDE ARTIŞ YOK...

Döviz kurlarında 3 aydır kayda değer bir artış veya düşüş yaşanmadı.

11 Mart'ta yapılan son zamda  dolar kuru 14.80 TL'den işlem görürken, indirimin yapıldığı 16 Mart'ta ise 14.65 TL'den işlem görüyordu.

Bugün ise dolar kuru 14.80 TL'den işlem görüyor.

14 Aralık'ta yapılan zamda dolar kuru 14.27 TL iken, 26 Ocak'ta yapılan zamda ise dolar 13,50 TL idi. 15 Şubat'ta yapılan zamda da dolar kuru ise 13.55 TL'den işlem görüyorken, 4 Mart'ta yapılan zamda  dolar kuru 14.10 TL'den işlem görüyordu. 

 3 aylık süre içerisinde dolar kurunda ciddi bir artış yaşanmazken akaryakıt fiyatlarına ise ortalama 11 TL zam yapıldı.

Buna rağmen akaryakıt fiyatlarına zammın neden yapıldığı ise vatandaşlar arasında tartışma konusu oluyordu.

BRENT PETROLÜN FİYATI...

Bakanlık zamların gerekçesi olarak, petrol fiyatlarındaki artışı gösteriyordu. 

KKTC'de 4 Mart'ta akatyakıta zam yapıldığında 120 dolar olan brent petrol,  son zammın yapıldığı 11 Mart'ta 107 dolara kadar gerilemişti. Fakat bu gerilemeye rağmen yüksek oranda zam yapılmıştı. 5 gün sonra ise yapılan zammın yarısı kadar indirimin yapıldığı 16 Mart'ta ise brent petrol 97 dolar seviyesinde seyrediyordu. 

Bugün ise 120 dolardan seyrediyor.

Bir ay önce yine zam yapıldığı 15 Şubat'ta ise brent petrolün fiyatı 96 dolar seviyelerindeydi.

ZAM VEYA İNDİRİM HER AN YAPILABİLİYOR...

Son zamanlarda akaryakıt fiyatlarına yapılan zamla birlikte, istasyonlarda yaşanan yakıt kıtlığı vatandaşı çaresiz duruma itekliyordu.

Bazı istasyonlarda yakıt bulunmuyordu. Bunun sebebi olarak  hava şartlarına bağlansa da, arkasından zam geliyordu. 

Akaryakıt fiyatları ise tedarikçi firmaların zarar etmemesi üzerine belirleniyordu. Yani firmalar, akaryakıtı bir hafta önce satın almışsa ve bir hafta içerisinde petrol fiyatları veya dolar kuru düşmüş olsa bile yakıt fiyatlarında indirim yapılmıyordu. Gerekçe ise ''özel olan bu firmaların'' zarar etmesini engellemekti.

Oysa diğer ülkelerde firmaların zarar edip etmemesi üzerine değil, o günkü kur üzerine fiyat belirleniyor.

Hükümet, Akaryakıt Yasası’nda 14 Mart'ta yaptığı değişikle, benzin ve dizel fiyatlarında her gün değişiklik yapabilmenin önünü açtı.

"K-PET SORUN YOK" DİYOR, İSTASYONLAR AKSİNİ SÖYLÜYOR...

 Benzinciler Birliği, K-Pet’in istasyonlara akaryakıt vermediğini söylerken, MYK Haber'e konuşan K-Pet Genel Müdürü Malik İşimtekin ise, hava şartlarını öne sürerek “sorun yok” açıklamasını yapmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar