Resmi Gazete'de yayımlandı: Artık akaryakıt fiyatları her an değişebilir

14 Mart 2022

Güncelleme: 15 Mart 2022

A
A

Hükümet yaptığı değişikle, akaryakıt fiyatlarında her gün değişiklik yapabilmenin önünü açtı. Dolar kuru sabit kalırken, petrol fiyatları da düşüyordu. Fakat yine de yüksek oranda zam yapılmıştı. İşte ayrıntılar...

ZgotmplZ
Girne Merkez
ARŞİV

Haber Merkezi: M. İrşad Esen

Son zamanlarda akaryakıt fiyatlarına yapılan zamla birlikte, istasyonlarda yaşanan yakıt kıtlığı vatandaşı çaresiz durumu itekliyor.

Bazı istasyonlarda yakıt bulunmuyor, bunun sebebi olarak  hava şartlarına bağlansada, arkasından zam geliyordu. 

Akaryakıt fiyatları ise tedarikçi firmaların zarar etmemesi üzerine belirleniyordu. Yani firmalar, akaryakıtı bir hafta önce satın almışsa ve bir hafta içerisinde petrol fiyatları veya dolar kuru düşmüş olsa bile yakıt fiyatlarında indirim yapılmıyordu. Gerekçe ise ''özel olan bu firmaların'' zarar etmesini engellemekti.

Oysa diğer ülkelerde firmaların zarar edip etmemesi üzerine değil, o günkü kur üzerine fiyat belirleniyor.

11 Mart'ta yapılan son zam ile bir önceki (4 Mart ) zam arasında petrol fiyatları büyük oranda düşmüş, dolar kuru ise sabit kalmıştı. Buna rağmen yüksek oranda zam yapılması tepkiye neden oldu.

ARTIK GÜNLÜK DEĞİŞECEK...

Bugüne kadar 14 günde bir fiyat düzenlemesi adı altında yapılan zamlar artık her an yapılabilecek.

Hükümet, Akaryakıt Yasası’nda yaptığı değişikle, benzin ve dizel fiyatlarında her gün değişiklik yapabilmenin önünü açtı.

Hükümet kanadından yapılan değişikliğin ne amaçla yapıldığı hakkında henüz bir açıklama yapılmadı.

Kimi kaynaklar, dolar kurunun veya petrol fiyatlarının olası artışını anında yansıtarak tedarikçi firmaların zarar etmesini önlemek amacıyla yapıldığı görüşü hakim.

Hükümete yakın kaynaklar ise, tüketiciyi korumak için böyle bir karar alındığı görüşünü savunuyor.

Ayrıca Türkiye'de de akaryakıt fiyatları günlük olarak değişebiliyor. 

TÜZÜK'TE DEĞİŞİKLİK YAPILDI...

Bakanlar Kurulu tarafından Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre, Akaryakıt Yasası’nda bir değişiklik yapıldı.

Buna göre, Petrol Ürünleri Fiyatlandırma Tüzüğü’ndeki değişiklik ile akaryakıt fiyatlandırma hesaplamasının en son tavan fiyatın uygulanmaya konulduğu günden başlamak üzere her iş günü düzenlenebilmesi sağlandı.

Bugünden itibaren geçerli olan karar, 15 Ağustos 2022 tarihinde yürürlükten kalkacak.

Resmi Gazete'de yayınlanan tüzük değişikliği şöyle: 

"Esas Tüzüğün 5'inci maddesi kuralları gereğince yapılacak fiyatlandırma hesaplaması, en son tavan fiyatın uygulamaya konulduğu günden başlamak üzere her iş günü için ithal parite fiyat değiş minin takip edilmesi ve o günlük ithal parite fiyatının, fiyat değişim koridorunun dışına çıkması halinde tavan şatış fiyatının yeniden belirlenmesi şeklinde gerçekleştirilir. Bu madde amaçları bakımından ithal parite fiyatı; petrol ürünleri için emsal fiyat bülteninde yayımlanan FOB Italya fiyatına, navlun ve sigorta ilavesiyle oluşan CİF fiyatın aynı güne ait döviz kuru ile Türk Lirasına çevrilmiş değerini anlatır. Bu madde amaçları bakımından döviz kuru, ABD ($) Dolarının KKTC Merkez Bankası tarafından Resmi Gazete'de ilan edilen gösterge niteliğindeki o günün döviz satış kurunu, döviz kuru ilan edilmeyen gün ve günler için ilan edilen en son döviz satış kurunu anlatır. Esas Tüzükle birlikte okunan 2001 Petrol Ürünleri Fiyatlandırma Esaslarını Düzenleyen (Değişiklik) Tüzüğünün Geçici 1 'inci maddesi, yapılan işlemlere halel gelmeksizin bu (Değişiklik) Tüzüğünün yürürlüğe girdiği tarihten başlayarak yürürlükten kaldırılır. Bu Tüzük, Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihinden başlayarak yürürlüğe girer ve 15.8.2022 tarihinde yürürlükten kalkar."

AKARYAKITA YÜKSEK ORANDA ZAM YAPILMIŞTI

4 Mart'ta yapılan bir önceki zamdan bu yana petrol fiyatının düşmesine rağmen, akaryakıt fiyatlarına yine de yüksek oranda zam yapılmıştı.

11 Mart'ta yapılan son zamda 98 oktan kurşunsuz benzinin litresine 4.03 TL, 95 oktan kurşunsuz benzine 4.02 TL, euro dizele 6.45 TL ve gazyağına da 5.33 TL zam yapılmıştı. 

DOLAR SABİT KALDI PETROL DÜŞTÜ, YİNE DE ZAM YAPILDI..

KKTC'de, 4 Mart'ta akatyakıta zam yapıldığında 120 dolar olan brent petrol, 11 Mart'ta yapılan son zamda 107 dolar civarındaydı. Bugün ise brent petrol 102 dolar sevilerini gördü. Akşam saat 23.00 civarında ise 105 dolar seviyelerinde seyrediyor.

Ayrıca dolar kurunda da uzun zamandır bir değişiklik yaşanmıyordu. Fakat buna rağmen yüksek oranda zam yapıldı. 

Petroldeki düşüşten dolayı Türkiye'de yapılan zamlar iptal edilirken, KKTC'de yüksek oranda zam yapılması tepkiyle karşılandı.

GÜNCEL FİYATLAR...

Ülkede akaryakıt ürünleri, 95 oktan benzin 18.75'e, 98 oktan benzin 19.00’a, euro dizel 21.07'ye, gaz yağı da 19.46 TL’ye satılıyor.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar