Down sendromunun "farkında" mıyız?: Özel merkezde "özel" bir gün

21 Mart 2024

Güncelleme: 22 Mart 2024

A
A

MYK Haber, 21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü nedeniyle down sendromlu çocukları ziyaret ederek, Uluslararası Down Federasyonu KKTC Başkanı Tülay Umut ile görüştü. Umut, down sendromuna ilişkin bilgi verdi.

ZgotmplZ Samet Karakoç

Bugün, 21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü.

MYK Haber de, gün dolayısıyla Lefkoşa’da bir özel eğitim merkezinde down sendromlu çocuklarla bir araya geldi.

Uluslararası Down Federasyonu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başkanı Tülay Umut, eğitim merkezinde MYKibris.com’a konuştu, down sendromu hakkında bilgi verdi.

Umut, down sendromunun neden renkli çoraplarla özdeşleştirildiğini anlatarak, bu güne özel olarak düzenlenen ve gelenekselleşen “Çorabını Gey da Gel” etkinliğinden de bahsetti.

 
DOWN SENDROMU NEDİR?

Down sendromu (mongolizm), 21’inci kromozomun fazladan bir kopyasına sahip olması ile ortaya çıkan ve bireylerin fiziksel özellikleri ve zihinsel yeteneklerinde farklılık gösteren genetik bir durumdur. Aynı zamanda çocuklarda yavaş öğrenme ve zeka geriliğinin en sık sebebidir. Fazladan olan 21’inci kromozom dolayısı ile Trizomi 21 olarak da adlandırılır.

Bu nedenle 21 Mart (21.03), Birleşmiş Milletler tarafından 2011 yılında Down Sendromu ile ilgili farkındalık oluşturmak maksadıyla Dünya Down Sendromu Günü olarak ilan edilmiştir. Bu tarihten itibaren dünyada çeşitli farkındalık etkinlikleri düzenlenmeye başlanmıştır. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar