Mısır ve Türkiye arasında 11 yıl sonra tarihi buluşma

18 Mart 2023

A
A

Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, mevkidaşı Samih Şukri'nin davetiyle bugün Mısır'a ziyaret gerçekleştirdi. 11 yılın ardından yapılan ziyarette "İlişkileri en üst düzeye çıkaracağız" mesajı verildi.

ZgotmplZ
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu (solda), resmi temaslarda bulunmak üzere Mısır'ın başkenti Kahire'de Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri ile heyetler arası görüşme gerçekleştirdi. İkili, görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.
AA

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, tarihi nitelikteki ziyarette Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükrü ile Tahrir Sarayı'nda bir araya geldi.

İki dışişleri bakanı görüşme sonrası basın toplantısı düzenledi.

İki ülke ilişkilerini en üst düzeye çıkarma konusunda kararlı olduklarını söyleyen Çavuşoğlu, “Askeri, enerji ve ticari alanlarda da işbirliğini artırmak istediklerini” söyledi.

Mevkidaşına sık sık “Kardeşim Şükrü” diye hitap eden Mevlüt Çavuşoğlu, iki ülkenin de ilişkileri geliştirmek noktasında “Güçlü siyasi kararlılığı var.” dedi.

Çavuşoğlu en hızlı şekilde Kahire'ye büyükelçi atamak istediklerini de söyledi.

Sami Şükrü de ekonomik işbirliğinin çok önemli olduğunu söyledi ve normalleşme sürecinde "kazan kazan" yaklaşımı ile hareket edeceklerini kaydetti.

Bakan Çavuşoğlu, Mısır lideri Sisi ile Erdoğan'ın bir araya gelmesi konusunda da çalışmaların sürdüğünü kaydetti ve "Cumhurbaşkanlarımızın bir araya gelmesi için hazırlıkları yapacağız. Seçimden sonra inşallah bir araya geleceklerdir." dedi.

Türkiye, Mısır'da 2013 yılının Temmuz ayında Abdülfettah es-Sisi'nin Muhammed Mursi'yi darbeyle devirmesine en sert ve en uzun tepki veren ülkeler arasında yer almıştı.

İki ülke dışişleri bakanları, Kahramanmaraş depremi sonrası ilk kez buluşmuştu.

Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükrü, ilişkilerin bozulduğu 2013 yazından bu yana Türkiye’ye giden ilk üst düzey yetkili oldu ve Adana’da Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile bir araya geldi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar