Türkiye Interrail: 2022'de TC pasaportuna vize reddi arttı

15 Mayıs 2022

Güncelleme: 15 Mayıs 2022

A
A

2013'ten bu yana Avrupa'yı trenle gezmek isteyen gençlere yol gösteren Interrail Türkiye grubu, TC vatandaşlığının kolay şekilde verilmesinin pasaporta olan güveni düşürdüğünü, 2022'de vize başvurularına reddin çok arttığını söyledi.

ZgotmplZ

Türkiye'de gayrimenkul sahibi yabancıların vatandaşlığa geçişi için gereken asgari taşınmaz bedeli, 250 bin dolardan 400 bin dolara çekildi. Bu yolla 19 bin 630 yabancı TC vatandaşlığı aldı.

400 bin dolar limitli vatandaşlık şartı, 13 Mayıs 2022'de Resmi Gazete'de yayımlandı. 13 Haziran'da da yürürlüğe girecek.

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, 2018-2021 tarihlerinde, Türk vatandaşlığının kaç yabancıya konut veya işyeri karşılığında verildiğine yönelik bir soru önergesi sunmuş.

2021'in ekim ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca verilen cevapta "19 bin 630 yabancı gerçek kişi, T.C. vatandaşlığı amacıyla 30 bin 358 adet taşınmaz edinerek uygunluk belgesi almaya hak kazanmıştır" denilmişti.

INTERRAIL TÜRKİYE: VİZE REDDİ ARTTI

Independent Türkçe’de yer alan habere göre, 2013'ten bu yana Avrupa'yı trenle gezmek isteyen gençlere yol gösteren Interrail Türkiye tarafından yapılan açıklamada, 2022'nin, Türkiye'nin Schengen başvurularına en fazla ret aldığı sene oldu.

 Grubun iddiasına göre, gayrimenkul satın alarak edinilen "gayrimenkul karşılığında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı" politikasının, Türk pasaportunu giderek daha güvensiz hâle getirdi.

“RED GEREKÇESİ ‘ÜLKESİNE GERİ DÖNMEYEBİLİR’”

Interrail Türkiye'nin kurucusu Bestami Köse'nin açıklamalarına göre 2022'de Interrail bileti alanların vize başvurularına ret oranında ciddi bir artış var.

Köse, "Yani önceden 100 kişide bir kişi ise şimdi 10 kişiden biri vize alamıyor. Bununla ilgili yoğun mesaj alıyoruz" diyor.  Köse'ye göre ret gerekçeleri de anlamsız.

Köse, “Her konsolosluğun belirttiği bir ‘ret gerekçeleri’ listesi var. Bu liste 8 ile 10 madde arasında değişiyor. Son dönemde ise birinci ve sekizinci maddeler en fazla gerekçe olarak gösteriliyor.

O MADDELER…

Dünyanın en büyük Schengen vizesi bilgilendirme platformu SchengenVisaInfo.com'da yer alan bilgilere göre genel kabul gören ret maddeleri şu şekilde:

1. Geçmişteki ve mevcuttaki kriminal suçlar: Terör, uyuşturucu, bağımlılık ve daha pek çok suç kabul edilebilecek aktivite, Schengen bölgesinde güvenlik ve toplum refahına tehdit olarak görülüyor.

2. Seyahat belgelerinde sahtecilik.

3. Seyahatin amacı ve durumu ilgili olarak yetersiz bilgilendirme yapmak: Finansal durum ve stihdam edilip edilmediği ile ilgili yetersiz belge sunmak

4. Zarar görmüş bir pasaportla başvurmak

5. Vadesi dolmuş ya da 3 aydan az kalmış pasaport sunmak

6. Yanlış ülkeye başvurmak, kalınacak yerle ilgili bir bilgi olmaması, uçak bileti olmaması gibi kılavuz eksiklikleri

7. Geçersiz referans mektupları

8. Başvuran kişinin ülkesine dönüp dönmeyeceği ile ilgili oluşan şüpheler: Son bir ayın değil de daha eskinin finansal durumunu gösteren belgeler sunulması, herhangi bir banka hesabı gösterememe, finansal durum ilanında belirtilen miktara sahip olmama

9. Geçersiz doğum ya da evlilik belgesi

10. Geçersiz seyahat sigortası

11. Önceki Schengen vizesi ihlalleri: Belirtilen süreyi aşarak Schengen bölgesinde kalmak, hâlâ aktif olan bir Schengen vizesi olması

RET ORANI, YÜZDE 12'YE KADAR ÇIKTI

Bestami Köse'ye göre son dönemde, "Seyahat garantisi olmaması" ve "Seyahat edenin ülkesine dönüşünün bir garantisi olmaması", vize başvurusu retleri için en fazla gösterilen gerekçeler.

Köse hatta, iş yeri evrakının ibraz edilmesine rağmen kişinin geri dönmeyeceğini düşünen konsolosluklar olduğunu ifade ediyor.

SchengenVisaInfo.com'un verilerine göre 2015-2020 yılları arasında Türkiye'den Schengen başvuruları ve ret sayıları yüzde 3,8’den  yüzde 12'ye kadar çıktı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar