Reha Arar: Bu ülkenin turizmden başka hiçbir yolu yok

30 Kasım 2023

Güncelleme: 1 Aralık 2023

A
A

Net Holding Yönetim Kurulu Üyesi Reha Arar, KKTC'nin turizmden başka hiçbir yolunun olmadığını belirterek, iyi şeyler olduğunu ancak gidilmesi gereken yolun uzun olduğunu vurguladı.

ZgotmplZ

Net Holding Yönetim Kurulu Üyesi Reha Arar, BRT'de Pembe Paşaoğluları ile "14. Saat" programına konuk olarak, turizm konusunda değerlendirmelerde bulundu.

"TURİZM ÜLKESİ OLABİLMENİN GEREĞİNİ YERİNE GETİREMİYORUZ"

Ülkede turistin eksiklik olarak gördüğü şeyler olduğunu kaydeden Arar, "Bir kere toplu taşımanın olmaması. İkincisi yollarımız, kaldırımlarımız. Yayaların dolaşacakları bölgedeki güven, oraların düzeni önemli." dedi.

"Biz yapılan yeri koruyamıyoruz. Bakıyorum bir belediye, muhteşem bir asfalt dökmüş. Biz de içinden boru geçirmek için kazmışız." diyen Arar, şöyle devam etti:

"Girne Limanı iki seneye yakın perişan halde. Limanın sahibi kim? Bu muhteşem güzelliği korumamız lazım. Mağusa Limanı aynı şekilde... Bugün cruise yanaşmıyor. Cruise turizmi bugün Akdeniz'in en muhteşem, en çok tercih edilen turizmi. Yani, biz turizm ülkesi olabilmenin gereğini yerine getiremiyoruz.

Eksiğimiz turizme bakış açımız. Hükümetimizin bakış açısı, mahalli idarelerin bakış açısı, kuruluşların bakış açısı... Çünkü bu ülkenin başka hiçbir yolu yok turizmden başka. Bu ülkeyi bir kere güvenli bir hale getireceğiz. Bu ülkeyi temizleyeceğiz. Temiz bir hale getireceğiz.

Mesela Girne Belediye Başkanı'nın (Murat Şenkul) faaliyetlerini son derece destekliyorum. Belediyeler, eğer turizme gerçek anlamda sahip çıkmazlarsa o zaman hiçbir zaman turizm geliri bekleyemezler. Onun için turizmin önünü açmaları lazım. Bunu özellikle turizm bölgesi belediye başkanlarına hitap ederek söylüyorum: Turizmin önünü açın ki, beldeniz, bölgeniz insanı daha çok gelir sahibi olsun."

"Bugün turizm deyip geçmeyin. KKTC'de ilk sektördür. İnsana dayalı, hizmete dayalı sektör oluşu sebebi ile de çok ciddi, ekonomik bir harcama gücüne sahiptir." diyerek sözlerini sürdüren Reha Arar, ülkedeki altyapı eksikliğine dikkat çekti:

"Bizim eksik yanımız bir kere alt yapımızda çok ciddi eksikliğimiz var. Muhteşem bir yol yaptık Girne-Alsancak arasında. İnşallah bitireceğiz. Hala lambaları ve bordürleri tam değil. Ülkede çok sık trafik kazaları oluyor. Bir sürücü hatası, iki yollarımız yetmiyor. Biz son yıllarda hiç yeni yollar açmadık. Yeni yollar açmamız lazım. Alkollü sürücüler, kaçaklar her gün gazetelerde. Denetimi gümrükte yapacaksınız. Niye gelmiş? Neyi kazanmışta gelmiş? Ne kadar para ödemiş? Altı ayı doldu, okula da gitmiyor. Bu bir şekilde yakalanacak ve gönderilecek. Bu ciddi şekilde tutulursa bu konu bu asayişsizlik düzelir."

"TURİSTİ GÜVERCİNE BENZETİRİM"

Net Holding Yönetim Kurulu Üyesi Reha Arar, KKTC'nin turist ağırlama ülkesi olduğuna dikkat çekerek, "Bizim çimento fabrikalarımız, demir haddehanelerimiz yok burada. Hep söylerim. Her yazılarımda sık sık yazarım. Biz turizm ülkesiyiz. Biz otel yapacağız, restoran yapacağız, eğlence yerleri yapacağız ve alışveriş sektörüne değer vereceğiz. Tabii bu arada turist bizim velinimetimizdir. Onu da öyle görerek, 10 dolarlık bir şeyi 22 dolara satmayacağız." vurgusu yaptı.

"Ben turisti güvercine benzetirim. Hemen uçar gider. Bir hastalık çıkar turist uçar gider. Bir savaş hali doğar hemen uçar gider. Çok basit." diyen Arar, son yaşanan olayların dünya turizminde ciddi bir hareket yarattığını anımsatarak, "Dolayısıyla madem ki biz bu kadar güvenli bir ülkeyiz bunu da kaybetmememiz gerekir." dedi.

"TEXAS HOLD’EM POKER TURNUVASI CANLILIK KATTI"

Net Holding Yönetim Kurulu Üyesi Reha Arar, Merit Otelleri'nin son yaptığı ve 1.5-2 yıldır devam eden Texas Hold’em Poker Turnuvası'nın kış aylarında yapıldığını belirterek, Kıbrıs'ın ölü sezonu olduğunu işaret etti. "Bu sayede uçak biletleri artıyor. Bundan esnaf faydalanıyor çünkü otellerde yer bulamayan veya otellerde kalamayan insanlar turnuvaya girmek için ev kiralıyorlar. Evlerde geçici kiralama yapıyorlar." diyen Arar, şunları kaydetti:

"Bu yıl 10 bine yakın, kış aylarında tamamen bu turnuvalar için misafir getirdik. Bu misafirlerin alışverişi Girne'yi canlandırdı. Geçenlerde Girne'nin idari otoritelerinden de aynı şeyi duydum. Dediler ki; 'Çarşıda bir canlılık var.'

Daha önceden, gelmeden yabancı turist bir kere gideceği noktayı, gideceği destinasyonu çok güzel inceliyor. Bizden daha iyi şu anda Kuzey Kıbrıs'ı bilen Texas Hold’em Poker oyuncusu var. 

Texas Hold’em Poker Turnuvası için turist ülkesi sayımız 50 civarında. Bunun dışında Kıbrıs'ı merak ederek gelen insanlar tabii ki olabilir.

Çok ciddi bir sosyal medya ekibimiz var. Burada bir direktörün yönetiminde bir ekip çalışıyor. Bunun dışında yurt dışında kompetan temsilcilerimiz var. Bu çok önemli. Kimle iş yaptığınızı iyi bilmeniz lazım. Dünyada, hangi organizasyonlar bugün çok başarılıysa, biz o organizasyonlarla iş yapıyoruz.

Texas Hold’em Poker'deki başarımız da bundan dolayıdır. Doğru insanlarla, doğru zamanlarda, doğru imkânları vererek... Bunun için ciddi bir güç gerekiyor. Ve bir de tabii ki bu know-how gerekiyor."

"TURİZM SEKTÖRÜ BAŞBAKAN'DAN ÇOK ŞEY BEKLİYOR"

KKTC'de yavaş yavaş turizm bilinci oluştuğunu ve mevcut hükümetin turizm konusuna hassasiyet gösterdiğini kaydeden Reha Arar, gidecek yolun ise daha uzun olduğunu belirtti.

Hükümetin turizme desteği konusunda bir negatifliğin hiçbir zaman söylenemeyeceğini dile getiren Arar, "Özellikle sayın Başbakan'ın (Ünal Üstel) turizme bakış açısı son derece pozitif. Başbakan, turizm bakanlığından gelme, turizmi çok iyi bilen bir insan. Bu bakımdan kendisinden turizm sektörü çok şey bekliyor." dedi.

Azerbaycan'la çok iyi temaslar olduğunu da işaret eden Arar, bunların devamını hem Turizm Bakanlığı'nın hem de sivil toplum örgütlerinin getirmesi gerektiğini söyledi.

"Turizmi kalkındırmamız için çok fazla iş var." diye sözlerini sürdüren Arar, bunları şöyle sıraladı:

"Uçak fiyatları. Havalimanının rasyonel şekilde işletilmesi. Daha bavulun hangi reyondan çıkacağı tam belirlenmedi. Havalimanını bir an evvel artık bitirip hizmete sokmak lazım her şeyiyle. Orada geç kalındı.

Bir de ülkede devamlı yatak artışı oluyor. Yeni oteller açılıyor, açılacak. Biz de yeni bir otelin hazırlığı içindeyiz.

Turist bulamazsak birbirimizin misafir etme şansımız yok. İç turizm bugün minimaldir.

Ama bu gerek yabancıların buradaki mülk almaları, gerek o mülk alan yabancıların akrabalarının gelip otellerde yatmaları, turizmi ciddi anlamda arttıracaktır. Onun için bu konuya da ben pozitif bakıyorum.

Yalnız negatif baktığı husus, ev alan kişi ile ilgili ciddi denetim yapılmasıdır. Kimdir? Bu evi alma kapasitesine gerçekten sahip midir? Parası hangi yolla gelmiştir? Bunları çözdüğümüz anda ciddi bir fayda sağlar. Nasıl ki, vatandaşlıkta bu kadar ince elenip sık dokunuyorsa, ev alırken de aynı ciddiyeti göstermek lazım."

"KIBRIS'IN MİRASINI DOĞRU KULLANMALIYIZ"

Ülke mirasına sahip çıkıp o mirası doğru kullanmak gerektiğini vurgulayan Net Holding Yönetim Kurulu Üyesi Reha Arar,  "Bu ülkenin çok özel yemekleri var. Kıbrıs'ta gerçek Kıbrıs mutfağını bularak, A'dan Z'ye kadar o yemekleri yiyebileceğim, turistlerin gidebileceği kaç tane lokanta var? Bir elin parmaklarından az. O zaman buna sahip çıkmak lazım." dedi.

Arar şöyle devam etti:

"Dört tane lokanta açmış kişi bir tane de bunu açmak zorunda. Bir dönemde Türkiye'de bir turizm bakanı 'Her beş yıldızlı otelde bir tane Türk yemekleri restoranı olacak' dedi ve o şart bayağı uygulandı sonra kaldırıldı.

Bugün doğru düzgün gidilecek müze yok. Bir milli müzemizi, bir etnografya müzesini açmamız lazım. Elimizde son derece fazla malzeme var. Eminim bundan. Bunları müzikle, müzik topluluklarıyla, kültürel etkinliklerle birleştirerek, yaşatmak lazım."

"ÖZEL SEKTÖRE DE ÇOK BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR"

Devletin turist getirmek için çalıştığını, bu noktada özel sektöre de çok büyük görev düştüğünü kaydeden Reha Arar, Merit Grubu'nun bu konuda yaptığı çalışmalardan şöyle örnek verdi:

"Mesela, Dubai'de biz ana yollara çok büyük pilonlar üzerine 'Merit Kuzey Kıbrıs' yazdık. Ve çok ciddi geri dönüş aldık. İnternet sitesinde ciddi tıklama oldu birden bire. Ardından Dubai'de bir temsilcilik açtık. Tamamen Türkiye'ye ve Kıbrıs'a turist getirmeye yönelik.

Kaliteli yatağı doldurmak için kaliteli turist lazım. En son açtığımız Merit Royal Diamond Oteli, dünya standartlarında çok özel bir noktada."

"KKTC TURİZMİNİN HEDEFLERİ TURİST GETİRMEK VE TURİSTE HİZMET VERMEK OLMALI"

Reha Arar, "Turiste bir şeyler vereceksin ki, bir daha gelsin, gittiği zaman evinde anlatsın. Bu çok önemli. Bir turist Kıbrıs'a gidip döndüğü zaman diyorlar ki; 'Neler gördün orada. Anlat...'" diyerek, KKTC turizminin hedeflerinin "turist getirmek ve turiste hizmet vermek olması" gerektiğini söyledi.

"Getirileceksiniz, bir de hizmeti vereceksiniz ve de götüreceksiniz." diye ekleyen Arar, sözlerini şöyle noktaladı:

"Turizmin ileriye gidebilmesi çok daha program yapılacak. Yine de birçok iyi şey de oluyor bu ülkede. Burada belediyelere de görev düşüyor, devlete de görev düşüyor. Herkese görev düşüyor. Herkesin kendini bir turizm neferi olarak görmesi lazım."

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar