KKTC turizmine Maraş dopingi

14 Kasım 2022

Güncelleme: 14 Kasım 2022

A
A

Ataoğlu, Maraş'ın uzun yıllar kapalı kalmasının merak uyandırdığını ve dünyanın her yerinden turist çektiğini ancak Türkiye'den beklenen ilgiyi henüz göremediklerini kaydetti.

ZgotmplZ

Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, geçen ay sonu turizm fuarına katılmak için gittiği Antalya'da AA muhabirine Maraş ve KKTC turizmine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"HER YERDEN TURİST ÇEKİYORUZ"

46 yılın ardından 2020'de kademeli olarak açılan Maraş'ın, KKTC'nin turizm potansiyelini “daha da artırdığını” söyleyen Ataoğlu, "Maraş'ın uzun yıllar kapalı kalması ciddi merak uyandırıyor, şu anda dünyanın her yerinden ciddi rağbet var. KKTC'nin turizmine de pozitif yansıması oldu. Her yerden turist çekiyoruz." dedi.

Bakan Ataoğlu, “Dünyanın dört bir yanından turist çeken Maraş'ı, Türkiye'den beklediklerinden daha az kişinin ziyaret ettiğini” de belirtti.

Başkent Lefkoşa'daki yeni Ercan Havalimanı'nın turizm hareketliliğini “daha da artıracağına” işaret eden Ataoğlu, "Yeni havalimanının açılması demek uçak bilet fiyatlarının istenilen noktaya ulaşabilmesi ve daha çok turistin gelmesi demek." ifadesini kullandı.

İki yılda yaklaşık 750 bin civarında yerli ve yabancı turistin Maraş'a ziyarette bulunduğu bildirilmişti.

Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu
TÜRKİYE İLE İŞ BİRLİĞİ VURGUSU

“Turizmden daha fazla pay alabilmek için Türkiye ile iş birliği içinde olduklarını” vurgulayan Ataoğlu, Türkiye'den gelen turistlerin bekledikleri kadar olmadığını ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Daha fazla Türk turisti KKTC'de görmek istiyoruz. Anavatanımızdan KKTC'ye gelen kardeşlerimize baktığımızda nüfusa oranla rakamın çok düşük olduğunu görüyoruz, bu da bizi üzüyor. KKTC'de yaşayan kardeşlerimiz Anadolu'nun bağrından kopup, gelmiş Kıbrıslı Türkler. Onun için Türkiye'de yaşayan herkesin Maraş başta olmak üzere KKTC'yi ziyaret etmelerini, güzelliklerini yaşamalarını istiyoruz."

KAPALI MARAŞ’IN AÇILMASI SÜRECİ...

1974’ten beridir kapalı bulunan ve Kıbrıs müzakerelerinde birçok kez pazarlık konusu olan Kapalı Maraş’ın kamuya ait Demokrasi Caddesi ile sahil kısmının bir bölümü 8 Ekim 2020’de halkın ziyaretine açılmıştı.

8 Ekim 2020’de kademeli açılma sürecinde, 20 Temmuz 2021 tarihinde, “mülkiyet hakları” vurgusuyla, Maraş’ta bir pilot bölgenin sivilleştirilmesiyle ikinci aşamaya geçilmiş ve Bakanlar Kurulu’nun 12 Temmuz 2021 tarihli kararıyla, Kapalı Maraş’ın yüzde üç buçuğuna tekabül eden bir bölümü askeri bölge statüsünden çıkarılmıştı. Böylelikle uluslararası hukuk ve insan haklarına uygun olarak mülk ve mal sahiplerine, Taşınmaz Mal Komisyonu’na (TMK) başvurarak, mallarını geri alabilme olanağı tanınmış oldu.

Aynı gün, Kapalı Maraş’ta bulunan Bilalağa Mescidi ile Maraş Millet Bahçesi ziyarete; iki plaj da kullanıma açılmıştı.

“Hayalet şehir” olarak anılan Kapalı Maraş’ın 46 yılın ardından “tarihi açılışı” dünya basınında da büyük yankı uyandırmıştı.

1974 öncesi Akdeniz’in en önemli tatil kenti olan Maraş’ın kapalı bölümünün bir kısmının ziyarete açılmasının 2’nci yıl dönümünde yaklaşık 750 bin kişinin bölgeyi ziyaret ettiği ifade ediliyor.

TMK Başkanı Növber Ferit Veçhi, Maraş’taki mallarla ilgili Taşınmaz Mal Komisyonu’na 459 başvuru olduğunu açıklamıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar