Yeni sosyal ağ hazırlığı: Mavi kuşun yerine mavi gökyüzü geliyor

3 Kasım 2022

Güncelleme: 3 Kasım 2022

A
A

Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından, 2006 yılında sosyal ağı kuran ve geçen mayıs ayında şirketin yönetiminden ayrılan Jack Dorsey, Twitter'a alternatif için çalışmalarını hızlandırdı. İşte testlere başlayan Bluesky platformu detayları...

ZgotmplZ

Elon Musk tarafından satın alınan Twitter’ın 2006 yılındaki kurucuları arasında yer alan Jack Dorsey’den yeni bir sosyal medya platformu geliyor.

2021 yılının kasım ayında Twitter CEO’luğu görevinden, 2022 yılının mayıs ayında ise yönetiminden ayrılan Dorsey’in 'merkeziyetsiz' sosyal medya platformu Bluesky, beta testlerine başladı.

Twitter'ın merkezsizleştirilmiş versiyonu olarak da adlandırılan, Web 3.0 teknolojisi temelli yeni platform Bluesky’ın en dikkat çekici özelliği barındırdığı protokol teknolojisinin kullanıcılara algoritmalarının kontrolünü verecek olması olarak görülüyor.

Beta testlerinin ardından mobil uygulamalarının da çıkacağı Bluesky platformuna, farklı ağlardaki hesaplar aktarılabilecek, tek bir uygulama üzerinde farklı platformlar arasında geçiş yapılabilecek.

Block zinciri benzeri bir yapıda oluşturularak, kontrolün kullanıcıda olması sağlanacak olan Bluesky’da, şirketler veya hükümetler tarafından talep edilebilecek kısıtlamaların önüne geçilerek, sosyal ağdaki ifade özgürlüğünün güvence altına alınması hedefleniyor.

3 YILDIR ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR

Jack Dorsey, 2019 yılından henüz Twitter'ın CEO’su iken, sosyal ağlarda açık ve merkezi olmayan bir standart geliştirme çalışmalarına destek verdiğini açıklamış ve Bluesky bu kapsamda yine Twitter tarafından kar amacı gütmeyen bir girişim olarak düzenlenmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar