Tespit edilen en büyük kuyruklu yıldız Dünya yolunda

20 Nisan 2022

Güncelleme: 20 Nisan 2022

A
A

Bilinen en büyük kuyruklu yıldız Dünya’ya doğru hızla yaklaşıyor. 1 milyon yıldan fazla bir süredir Güneş’e doğru yol alan kuyruklu yıldızın ağırlığının yaklaşık 500 trilyon ton olduğu hesaplandı.

ZgotmplZ

"C/2014 UN271" (Bernardinelli-Bernstein) veya kısaca "2014 UN271" olarak adlandırılan kuyruklu yıldız hızla Dünya’ya yaklaşıyor.

NASA'daki (Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) gök bilimciler, "2014 UN271"in şimdiye dek tespit edilen en büyük kuyruklu yıldız olduğunu doğrulamak için Hubble Uzay Teleskobu’nu kullandılar.

Neredeyse 140 kilometre genişliğinde olduğu keşfedilen kuyruklu yıldızın, diğer kuyruklu yıldızların çoğundan 50 kat daha büyük ve şaşırtıcı bir boyuta sahip olduğu gözlemlendi. 

Kuyruklu yıldız ilk defa 2014 yılında keşfedilmişti.

2031’DE DÜNYA’YA EN YAKIN MESAFESİNDE OLACAK 

Kaliforniya Üniversitesi’nden astronom David Jewitt, bu kuyruklu yıldızın Güneş Sistemi’nin daha uzak kısımlarında yer alan ve görünemeyecek kadar sönük olan binlerce kuyruklu yıldızın yapıları hakkında çok önemli bilgiler sunacağını ve kelimenin tam anlamıyla buzdağının görünmeyen kısmını ortaya çıkarabileceğini söylüyor. 

Söz konusu kuyruklu yıldızın şimdiye kadar büyük olduğu, uzak olduğu halde yaydığı parkalığı sayesinde tahmin edilebiliyordu. Ancak Hubble Uzay Teleskobu ile yapılan son gözlemlerde, 22 bin mil (35 bin 405,568 km) hızla seyahat eden kuyruklu yıldızın devasa olduğu onaylandı. 

Yapılan hesaplamalarda Güneş etrafında yaklaşık 3 milyon yıllık bir eliptik yörüngeyi takip eden kuyruklu yıldızın, bu şekliyle 1 milyon yıldan fazla bir süredir Güneş’e yavaşça yaklaştığı ortaya çıktı.

Kuyruklu yıldız, 2031 yılında Dünya’ya da en yakın mesafesine ulaşacak ve Güneş’ten yaklaşık 1 milyar mil (yaklaşık 1 milyar 610 milyon km) uzakta kalacak. Yani bu da, araştırmacıların yaklaşık 10 yıllık bir süre boyunca kuyruklu yıldızı daha net şekilde inceleyebilecekleri anlamına geliyor. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar