"Kurgu" dediği ana ihaleden çekilen Telsim, 4G/ 5G ek ihalesini 17.8 milyon dolara aldı

29 Aralık 2022

Güncelleme: 29 Aralık 2022

A
A

4G ve 5G ek frekans ihalesi, 17 milyon 791 bin 177 dolara Telsim'in oldu. BTHK, Telsim’e 4G/5G için bugün yetkilendirme belgesi verdi.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

4G ve 5G frekans bantlarının tahsisiyle ilgili Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’nun (BTHK) "IMT Hizmet ve Sayısı Sınırlandırılmış Bireysel Kullanım Hakları ile Kurulacak Altyapılara İlişkin Yetkilendirme İhalesi" (4G ve 5G ek ihalesi) gerçekleştirildi.

8 frekansın tahsisinin yapılacağı 4G ve 5G ek frekans ihalesine tek başına giren Telsim markası ile KKTC’de faaliyet gösteren Vodafone Mobile Operations LTD., ihaleyi KDV hariç 17 milyon 791 bin 177 dolar (332 milyon TL) bedelle aldı.

8 ayrı frekansa ilişkin ihalenin sonucu Merkezi İhale Komisyonu'nun sitesinde yayımlandı.

Turkcell, kasım ayında gerçekleşen ve tek başına girdiği, toplam 16 frekans tahsisinin yapılacağı 4G ve 5G ana frekans ihalesinde, 8 frekansı asgari bedelle 19.2 milyon dolara almıştı.

Telsim, "kurgu" olarak nitelediği ana ihaleden çekilme kararı almıştı. Telsim, frekans bantlarında belirlenen muhammen bedelin, uluslararası örneklere göre 3 ila 11 kat daha fazla olduğuna dikkat çekmişti.

Bu kez kalan 8 frekans için düzenlenen ek ihaleyi tek başına katılarak kazanan Telsim, bugün yetkilendirme belgesini aldı.

Ödeme yöntemi nedeniyle ihalede ödenecek toplam tutarın 664 milyon TL olduğu görülürken, ödeme yönteminin detayları paylaşılmadı.
BTHK’DA DÜZENLENEN TÖRENLE TELSİM’E 4 G/ 5G YETKİLENDİRME BELGESİ VERİLDİ

Düzenlenen törende konuşan Bilgi Teknolojileri Haberleşme Kurumu Başkanı Kadri Bürüncük, 272 Megahertzlik yeni ek frekans ihalesinin 27 Aralık’ta sonuçlandığını, ihalenin 222 Megahertzlik kısmının Telsim tarafından alındığını kaydetti.

Bürüncük, 17 milyon 791 bin 177 dolara (332 milyon TL) bağlanan ihalenin seçilen ödeme yöntemine göre yaklaşık 30 ile 40 milyon dolar arasında bir ödemeyle gerçekleşeceğini belirtti.

Kadri Bürüncük, 4G’nin güncel versiyonu olarak hizmete girecek 4,5G’nin 2 yıl içinde ülkenin yüzde 60’ını, üç yıl içinde de yüzde 95’ini kapsamasını hedeflediklerini belirtti.

Telsim Genel Müdürü Sefer Tüz de, Kuzey Kıbrıs’ta her haneye 4.5 G hizmetini sunmak için var güçleriyle çalışacaklarını belirtti. Tüz, “İhalenin ardından atılması gereken en önemli adım fiber optik alt yapısının yaygınlaştırılması olacak.” dedi.

Maliye Bakanı Alişan Şan ise, iki mobil şirketinin kısa süre içinde bu alandaki faaliyetlerine başlayacaklarını söyleyerek, 4 G/5 G’nin vatandaşların da özel sektörün de önünü açacağını dile getirdi.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı da, devletin 4 G/5 G ihalesinden ciddi bir gelir elde ettiğini, ilk taksitin toplamda 200-250 milyon civarında olduğunu kaydetti.

Arıklı, 4 G’nin kalıcı bir nokta olmayacağını, 6 ay içinde 5 G’ye geçmek zorunda olduklarını kaydetti

2023’ün projeleri arasında “evden eve fiber optik” teknolojisi olduğunu kaydeden Bakan Arıklı, Gönyeli’yi pilot bölge olarak belirlediklerini, bu teknolojiyi ilk önce burada sonra da diğer bölgelerde uygulayacaklarını belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar