Bir robot ordusu işe alındı

10 Mayıs 2022

Güncelleme: 10 Mayıs 2022

A
A

Günde 20 saat hiç durmadan çalışan 2 binden fazla robot, her biri bir vardiyada 2 milyon gıda maddesi topluyor ve bu bir insan işçinin kapasitesinin çok ötesinde.

ZgotmplZ

Hızlı çalışan robotlardan oluşan bir ağ şu anda güneydoğu Londra’da iş başında. İngiliz market devi Ocado, Erith’teki 563 bin metrekarelik deposunda, müşteri siparişleri için ürün toplamak için bir robot ordusu kullanıyor.

Orada günde 20 saat hiç durmadan çalışan 2 binden fazla robot, her biri bir vardiyada 2 milyon gıda maddesi topluyor ve bu bir insan işçinin kapasitesinin çok ötesinde.

Sekiz tekerlekli robotlar, envanter içeren petek benzeri delikleri nedeniyle ‘Hive’ yani kovan adı verilen dev bir ızgara benzeri yapının etrafında geziniyor. Bir algoritma tarafından desteklenen robotlar, teslimat için alışveriş torbalarına koymak üzere bir insana götürmek üzere kasalar dolusu eşya alıyor.

İnsanlar hala sürece dahil olsa da robot ordusu, sipariş edilen öğeleri aramak için geniş sipariş karşılama merkezinde dolaşacak olan yüzlerce insan personelinin yerini alıyor. 

Ocado Technology CEO’su James Matthews’a göre, tek depo, tek çatı altındaki 35 süpermarkete eşdeğer. Robotlar beş dakikada bir sipariş alabilir; bu kapasite eğitimli bir insan işçiden yaklaşık beş kat daha hızlıdır.

Matthews, “Her gün dünyanın çevresinin dört buçuk katı mesafe kat ediyorlar” dedi. HIVE, tüm Ocado ürünlerinin depolandığı bir kutu ağıdır ve toplamda yaklaşık 50 bin ürün sunulmaktadır. Her kutu, üstteki kutu boşaldığında yukarı doğru itilen ayrı bir yığının tepesindedir.

"OYUNU DEĞİŞTİREN TEKNOLOJİ"

Kovan, tüm ürünlerin zemindeki kutularda depolandığı ızgara benzeri bir yapıdır.  Robotlar, müşteri siparişleri için en iyi toplama ürünleri üzerinde dolaşıyor

Algoritma, robota hangi kutuyu alıp bir toplama istasyonuna taşıyacağını söyler; burada bir bilgisayar ekranı, bir insan çalışana ürünü taramasını ve her alışveriş çantasına kaç tane koyacağını söyler. Matthews, “Her bir çantada hangi ürünlerin bir araya gelmesi gerektiğini belirleyen bir algoritmamız var” dedi.

Hive, Ocado’nun Kovid pandemisinden bu yana artan müşteri talebini karşılamasına yardımcı olmak için ‘oyunu değiştiren teknolojiye’ odaklanmanın bir parçası olarak ortaya çıktı. Kasım 2021’e kadar olan 12 ayda, Ocado Perakende satışları 2020’den yüzde 4,6 artarak 2,3 milyar sterline yükseldi. 2019’dan bu yana iki yılda satışlar yüzde 41,5 arttı.

Kırılgan market ürünlerine zarar verme olasılığını düşürmek için özel bir emiş gücü kullanıyor; bu da riski yüksek olan robotik pençelere göre daha iyi bir alternatif sağlıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar