Asgari bedelle ihaleyi kazanan Turkcell yetkilendirmeyi aldı: 4G 10 ay, 5G en geç 5 yıl sonra hazır olacak

8 Kasım 2022

Güncelleme: 8 Kasım 2022

A
A

Telsim'in protesto ederek çekildiği 4G/5G ihalesini tek başına katılarak, asgari bedelle kazanan Kuzey Kıbrıs Turkcell’e yetkilendirme belgesi törenle verildi. 4G hizmetlerinin 10 ay, 5G'nin ise en geç 5 yıl içerisinde hayata geçirileceği açıklandı.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

16 frekans tahsisinin yapılacağı 4G ve 5G frekans ihalesine tek başına girerek, 8 frekansı asgari bedelle 19.2 milyon dolara (357 milyon TL) alan Turkcell, yetkilendirme belgesini bugün törenle aldı. 

Turkcell, 4G lisansını 18 yıl, 5G lisansını ise 20 yıl süreyle kullanacak.

Törene, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Maliye Bakanı Alişan Şan, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu Başkanı Kadri Bürüncük, Merkezi İhale Komisyonu Başkanı Halis Üresin, Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Murat Küçüközdemir ve diğer yetkililer ile çalışanlar katıldı.

Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Murat Küçüközdemir, 4G hizmetlerinin 10 ay sonra, 5G'nin ise en geç 5 yıl içerisinde hayata geçirileceğini açıkladı. Küçüközdemir ayrıca, servisin 4.5G ile başlayacağını bildirdi.

ARIKLI SÜRELERİN KISALTILMASINI İSTEDİ

Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu'nun (BTHK) Metehan’daki yeni binasında düzenlenen törende bir konuşma yapan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, her ne kadar 10 aylık bir zaman biçildiyse de 5-6 ay içerisinde 4G’nin topluma kazandırılacağına inanç belirterek, “Bunun sözünü de şimdiden almış oluyorum, 10 ay beklemeyin.” diye konuştu.

5G için de 4 yıl bekleme gibi bir lükslerinin olmadığını kaydeden Bakan Arıklı, 2 buçuk 3 yıl içerisinde 5G’nin de ülkeye getirileceğine inanç belirterek, Turkcell’in bunu başarabilecek kapasitede olduğunu söyledi.

TELSİM "KURGU" DİYEREK İHALEDEN ÇEKİLMİŞTİ

4G ve 5G frekans bantlarının tahsisiyle ilgili Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’nun (BTHK), “IMT Hizmet ve Sayısı Sınırlandırılmış Bireysel Kullanım Hakları ile Kurulacak Altyapılarına İlişkin Yetkilendirme İşi” ihalesi 2 Kasım'da gerçekleştirilmiş, 4G ve 5G frekans ihalesini, KDV dahil 19 milyon 192 bin 308 ABD Doları (357 milyon TL) bedelle tek katılımcı Turkcell almıştı.

İhalenin toplam asgari değeri 31 milyon 800 bin dolar + KDV olarak belirlenmişti.

Merkez İhale Komisyonu'nun yayımladığı ihale sonuç tutanağı.

Telsim, "kurgu" olarak nitelediği ihaleden çekilme kararı almıştı. Telsim, frekans bantlarında belirlenen muhammen bedelin, uluslararası örneklere göre 3 ila 11 kat daha fazla olduğuna dikkat çekmişti.

TURKCELL'İN KAP BİLDİRİMİ

Kıbrıs Mobile Telekomünikasyon Limited (Kıbrıs Telekom) adıyla ihaleyi kazanan Turkcell, Türkiye Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamada, ihalede 700 MHz, 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz, 2600 MHz ve 3600 MHz frekanslarında toplam 247 MHz bant genişliğine 16 milyon 462 bin 780 dolar + KDV teklif vererek, 4G lisansını 18 yıl, 5G lisansını ise 20 yıl süreli olarak almaya hak kazandığını bildirmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar