"Kıbrıslı Türk gençlerin dünyaya açılmasına asla izin veremeyiz" diyen KOP Başkanı'na tepkiler

8 Şubat 2024

Güncelleme: 8 Şubat 2024

A
A

Meclis Başkanı Töre ve UBP Genel Sekreteri Hasipoğlu "Kıbrıslı Türk gençlerin dünyaya açılmasına asla izin veremeyiz." diyen KOP Başkanı Kumas’a tepki gösterdi.

ZgotmplZ
Rum Futbol Federasyonu (KOP) Başkanı Yorgos Kumas

Rum Futbol Federasyonu (KOP) Başkanı Yorgos Kumas’ın, "Kıbrıs’taki futbolun statüsünün değişmesine ve Kıbrıslı Türk gençlerin dünyaya açılmasına asla izin veremeyiz." sözlerine tepki yağıyor.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri, Gazimağusa Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

"RUM TARAFI HALA ORTA ÇAĞ ZİHNİYETİNİ SÜRDÜRÜYOR, UEFA VE FIFA DA DESTEK VERİYOR"

Bir kabulde konuşan Töre, “Kıbrıs Türk gençlerin uluslar arası arenada spor yapamamasından dolayı FIFA, UEFA, Rum Futbol Federasyonu ve dünya utansın.” dedi.

Rum tarafının baskısı sonucunda UEFA ve FIFA nezdinde Kıbrıs Türk futbolunun ambargolara maruz kaldığını belirten Zorlu Töre, gençlerin dünyaya açılamamasının kendilerini üzdüğünü kaydetti. Töre, genç, yaşlı, kadın, erkek demeden spor yapmanın herkesi hakkı olduğunu söyledi.

Kıbrıs Türk futbol takımlarının 1955 yılına kadar Kıbrıs Futbol Federasyonu’na üye olduğunu anımsatan Meclisi Başkanı Töre, EOKA’cıların “Türkler ve köpekler sahaya giremez.” ifadelerinden sonra Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun kurulduğunu belirtti.

Başkan Töre, Rum tarafının halen bugün Orta Çağ zihniyetini sürdürdüğünü UEFA ve FIFA’nın da buna destek verdiğini ifade etti. Töre, dünya ve Avrupa Birliği’nde adalet olmadığını bunu da ambargolarla tecrübe ettiklerini kaydetti.

"RUMLARIN TEK GAYELERİNİN, KIBRIS TÜRKÜ’NÜN DÜNYAYA AÇILMASINI ENGELLEMEK OLDUĞU BİR KEZ DAHA KANITLANDI”

UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu da yaptığı yazılı açıklamada, KKTC Futbol Federasyonu ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi Futbol Federasyonu arasında futbolun statüsüne ilişkin, Kıbrıs’ta kalıcı bir çözüm sağlanana kadar koşulları geçici süre olarak belirlenen bir anlaşmanın 2015 yılında imzalandığını ancak Rum Futbol Federasyonu’nun uzlaşmaz tavırları yüzünden hiçbir zaman yürürlüğe girmediğini ifade etti.

Rum Yönetimi’nin, yeni bir engelleme girişimine daha üzülerek tanıklık ettiklerini belirten Hasipoğlu, KOP Başkanı Yorgos Kumas’ın açıklamasını ve bugünlerde devam eden UEFA kongresinde girişimde bulunma zihniyetini şiddetle kınadı.

"Kıbrıs Türk gençliğinin sporla buluşmasına karşı çıkmayı insan hakları ile bağdaştırmak söz konusu olamaz.” diyen Oğuzhan Hasipoğlu, “Hem bizimle iş birliğinden kaçınıp hem de onların olmadığı bir federasyonda olma niyetimize tahammül edemeyen bir zihniyetle, ortak bir zemin bulup iş birliğini genişletmemiz ne denli mümkün olabilecektir.” sorusunu yöneltti.

Rum zihniyetinin tek gayesinin, Kıbrıs Türkü’nün yaşam hakkını kısıtlayıp, gençlerin dış temas yapmasını engellemek olduğunu vurgulayan Hasipoğlu, “Kıbrıs Türkü, bu adanın eşit egemen ortağıdır ve gençlerimizin Rum gençleri kadar uluslararası turnuvalara katılma hakkı var olmalıdır.” dedi.

UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, Rum Futbol Federasyonu Başkanı’nın açıklamalarının, Rum tarafının, Kıbrıs Türkü’yle hiçbir paylaşıma hazır olmadığının yeni bir kanıtı olduğunun da altını çizdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar