Basketbol için umut ışığı... AKPA'da Hasipoğlu'ndan etkili sunum

22 Mart 2024

Güncelleme: 22 Mart 2024

A
A

Hasipoğlu, Fransız Olimpiyat Komite Başkanı'na, Kıbrıs Türk gençlerinin olimpiyatlara katılmasının önünün açılması için konseye çağrıda bulunma daveti yaptı. Başkan ise önceliğin basketbol olabileceğini işaret etti.

ZgotmplZ

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi (AKPA), Kültür, Bilim, Eğitim ve Medya Komisyonu toplantısında, KKTC gençliğine uygulanan ambargolar hakkında bir konuşma yaptı.

"RUS SPORCULARA İZİN VAR, KKTC'Lİ SPORCULARA DA OLMALI"

Olimpiyatların barış sürecine etkisi ve sporun bağımsızlığı konulu toplantıda Fransız Olimpiyat Komitesi Başkanı Jean Pıerre Siutat bir sunum gerçekleştirirken, sunumdan sonra söz alan Hasipoğlu, bu yıl Fransa’da gerçekleşecek olan olimpiyatların önemine dikkat çekti. Oğuzhan Hasipoğlu, Rusya devletine ambargo koyulmasına rağmen, Rus sporcuların olimpiyat bayrağı ile olimpiyatlara katılmalarına izin verildiği, bu durumun geçmişte de örneklerinin olduğunu, dolayısıyla KKTC’li sporcular için de artık yeni bir yol haritası belirlemeleri gerektiğinin altını çizdi.

"KONSEY KIBRIS TÜRK GENÇLERİ İÇİN ÇAĞRI YAPSIN"

“Spora siyaset karıştırılmaması noktasında, bu komite toplantısında bulunan herkesin hemfikir olmasına rağmen, Kıbrıs Türk halkına, özellikle gençlerine uygulanan haksız kısıtlamalara sessiz kalmamanızı sizlerden talep ediyorum.” diyerek sözlerini sürdüren Hasipoğlu, şunları kaydetti:

“Annan Planı referandumunun üzerinden 20 yıl geçti. Bize verilen sözlerin tutulmasını ve ambargoların kaldırılmasını istiyoruz. BM ve Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeleri, o dönemde referanduma 'evet' oyu veren halkın ödüllendirilecekleri ve izolasyonların kaldırılacağı yönünde yaptıkları açıklamalara rağmen, AB'nin çifte standart uyguladığını açıktır. Bu komite aracılığı ile verilen sözlerin tutulmasını ve Olimpik kurallar gereği Kıbrıs Türk gençlerinin olimpiyatlara katılmasının önünün açılması için konseye çağrıda bulunmayı davet ediyoruz.”

SİUTAT: BASKETBOL KONUSUNU GÜNDEME ALINABİLİR

Hasipoğlu ardından Avrupa Spor Sözleşmesi ve Olimpiyat Anayasası'ndan maddeler okuyarak,  Fransız Olimpiyat Komitesi Başkanı Siutat'a, "Kıbrıs Türk gençliğine ne gibi çareler önerirsiniz?" sorusunu yöneltti. Siutat, kendisinin aynı zamanda Fransa Basketbol Federasyonu Başkanı olduğunu söyleyerek, sporun yapmanın ve yaparken de başka takım veya kişilerle mücadele etmenin, herkesin hakkı olduğu gerçeğinden hareketle, tanınmayan veya haksızlığa uğrayan ülkelerin de uluslararası turnuvalara katılabilmelerinin önünün açılması için şu an özellikle basketbol alanında ciddi tartışmaların yaşandığını belirterek, Kıbrıs konusunu da iyi bildiklerini ve bu konuyu da gündemlerine alabileceklerini belirtti.

"GİRİŞİMLERİMİZ SÜRECEK"

UBP Genel Sekreteri Hasipoğlu, Kıbrıs Türk gençliğinin durumunu her platformda mesele etmeye devam edeceklerini belirterek, bu konuda Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin siyaseti değil, sporu öne çıkarması gerektiği önerisini yineleyerek, basketbol konusunda da ayrıca girişim yapacaklarını da ifade etti.

Kıbrıslı Türk sporcuların uluslararası müsabaka ve turnuvalarda yer almak için heyecan duyduklarını belirten Oğuzhan Hasipoğlu, sporcularına bu kapıyı açmak için ellerinden geleni yapacaklarını, bu yöndeki girişimlerinin Avrupa Konseyi ve Parlamentosu dahil farklı platformlarda süreceğini kaydetti.

 

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar