Kışla birlikte Kovid endişesi kapıda: Kapanma olur mu? Dr. Gürkut'tan önemli mesajlar...

21 Eylül 2023

Güncelleme: 21 Eylül 2023

A
A

Kışla birlikte solunum yolu hastalıkları gibi Kovid vakalarında da artış bekleniyor. Ağır vakaların seyrettiği ve kapanmanın gerçekleştiği günlere dönüş olup olmayacağı asıl merak edilen konu... Dr. Özlem Gürkut, MYK Haber için değerlendirdi...

ZgotmplZ
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun olan Dr. Özlem Gürkut, iç hastalıkları uzmanlık eğitimini İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tamamladı.

"Pirola" ve "Eris" adlı iki yeni Kovid-19 varyantı ile birlikte son dönemde bazı ülkelerde hastane yatışlarının yüksek oranlarda seyretmesi, virüsün daha yaygın hale gelebileceğine dair endişelere yol açtı. Ancak uzmanlar bu varyantların ağır ve tehlikeli olmadığını vurguluyor.

"Eris"e Güney Kıbrıs'ta ve ardından Türkiye'de de rastlandı. 

KKTC'de adı geçen varyantlarla ilgili bir kayıt yok. Ancak aylar sonra toplanan Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi, risk grubunda olanlara maske önerisinde bulundu.

Sağlık Bakanlığı, 25 Nisan'dan bu yana Kovid 19 verilerini kamuoyuyla paylaşmıyor.

Son verilere göre, ilk vakanın tespit edildiği Mart 2020'den bu yana 7 milyon 419 bin 431 test yapılırken, 120 bin 659 vakaya rastlandı. Üç yıllık dönemde 263 kişi de yaşamını yitirdi.

5 aylık Kovid-19 istatistikleri bilinmiyor.

Uzmanlar, kış aylarıyla birlikte solunum yolu hastalıkları gibi Kovid vakalarında da artış bekliyor. Ağır vakaların seyrettiği, ölümlerin yaşandığı ve kapanmanın gerçekleştiği günlere bir dönüş olup olmayacağı ise asıl merak edilen konu...

Bir önceki Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı olan, İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Gürkut, MYK Haber'e merak edilenleri anlattı ve vatandaşa ciddi uyarılarda bulundu.

"BU VİRÜSLE YAŞAMAYI ARTIK ÖĞRENMEMİZ LAZIM"

"Kış aylarında hepimiz kapalı ortamlara geçince, zaten solunum yoluyla bulaşan hastalıklarda bir artış bekleniyor. Mevsimsel grip de öyledir. Kovid artık bu şekilde 'solunum yoluyla bulaşan hastalıklar' gibi bulaşacaktır." diyen Dr. Özlem Gürkut, şöyle devam etti:

"Bizim halk olarak, insanlar olarak bu hastalık, bu virüsle yaşamayı artık öğrenmemiz lazım. Artık çoğumuz aşılıyız. Daha önce neredeyse herkes Kovid geçirdi. Kırılgan olan, solunum yolu enfeksiyonları için risk grubunda olan kişiler, yaşlılar, kronik hastalığı ve akciğer hastalığı olanlar, bağışıklık sistemini etkileyen ilaç kullananlar, hamileler, gerektiğinde ilaç kullanamayacak durumda olanlar kendilerini kış aylarında korumalı. Var olan aşılarını tamamlamaları ve grip aşısı, zatürre aşısı yaptırmaları lazım. Viral enfeksiyonlara karşı da hazırlıklı olmaları lazım."

"ESAS GÖREV HASTALARA DÜŞÜYOR"

"Esas görevin bu saatten sonra hastalara düştüğünü" vurgulayan Dr. Özlem Gürkut, şunları kaydetti:

"Öksürük, ateş, boğaz ağrısı gibi solunum yoluyla bulaşan hastalık belirtisi gösterenlerin -varyantına göre bazıları ishal, bulantı, kusma gibi belirtilerle de seyredebiliyor- bu virüsü başkalarına da bulaştırabileceklerini akılda tutup, sorumluluk gösterip birkaç gün iş yerlerine ve okullarına gitmemesi, toplumun kalabalık olduğu yerlere çıkmaması, çıkmak zorunda kaldıkları takdirde ise maske kullanmaları gerekiyor."

"BULAŞI ÖNLEMEK İÇİN HASTALIK BELİRTİSİ GÖSTERENLER KENDİLERİNİ İZOLE ETMELİ"

Halkın bütününün maske takacağını düşünmediğini de ekleyen Dr. Gürkut, özellikle kırılgan grubun dışarı çıktıklarında, kalabalık ortamlara girdiklerinde hastalıklara karşı korunmak için maske takmalarının hala çok önemli olduğuna dikkat çekti. Özlem Gürkut, "Zaten her zaman önemliydi ama esasen hastalık belirtisi gösterenlerin kendilerini izole etmelerinin ya da maske kullanmalarının önemini vurgulamak lazım. Çünkü esas kaynak onlar olacaktır, diğer insanlara onlar bulaştıracaktır." ifadelerini kullandı.

"SON VERİLER BİLGİLER SAĞLIK BAKANLIĞINDA"

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Gürkut, ülkede artık bir karantina servisi olmadığını belirterek, hekimlerin Kovid şüphesi taşıyan hastalardan PCR istediklerini kaydetti. Kamuoyuyla paylaşılmayan hastalığa ilişkin verilerin ise Sağlık Bakanlığı'nca toplandığını anlatan Gürkut, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Hastanede solunum yolu enfeksiyonları var. Gerektiğinde ağır şekilde seyreden hastalarımızı, hayati risk oluşturanları zaten her zaman yatırıyoruz. İlgili branşlardaki hekimlerimiz ilgileniyor hastalarla. Artık bir karantina servisimiz yok şu anda ancak icap ederse tabii ki oluşturulmak üzere gene olanağımız var. Biz hekimler, Kovid olarak düşündüğümüz hastalarımıza PCR testi yaptırabiliyoruz. Bulaşıcı hastalıkların bildirimi zorunludur. Bakanlıktan veriler toplanıyor ama halka bildirmekten herhalde vazgeçtiler artık. Ama onlar bu sayıları değerlendirip ona göre önlemlerini oluşturacaklardır.

Ama halkın da artık eskisi gibi en ufak bir solunum yolu enfeksiyon belirtisi gösterdiğinde koşup hemen bir test yaptırmadığını biliyoruz. Dolayısıyla yapılan test sayısı toplumda şu an ne kadar vaka sayısı olduğunu yansıtmıyordur."

"ŞU ANDA YENİ BİR KAPANMANIN OLACAĞINI SANMIYORUM"

Gürkut, durumun ağırlaşması ve yeniden kapanma olasılığını da şu sözlerle değerlendirdi:

"Çok şiddetli ölümler getiren bir varyant olmadığı sürece yeni bir kapanmanın olacağını sanmıyorum. Onun dışında toplumsal olarak böyle kapanma gibi, karantina gibi bir sürece ihtiyacımız olmayacağını düşünüyorum, olmamasını diliyorum. Şimdi var olan varyantın böyle bir şeye ihtiyacı yok gibi. Ama gelecekte virüs mutasyona uğrayıp daha kuvvetli ölümcül bir şey çıkarır mı onu bilemeyiz."

"HİJYEN, MASKE, AŞI ÖNEMLİ"

Vatandaşlara uyarılarını yineleyen Dr. Özlem Gürkut, şunları sıraladı:

"Halkımıza sağlıkçılar olarak ilk tavsiyemiz; hastalık belirtisi gösteren kişilerin diğer insanlarla bir araya gelmemeye çalışmalarıdır. Zorunda kalıyorlarsa maske kullanmaları ve etraflarındaki insanları hasta olduklarına dair uyarmaları gerekiyor. Sistemik hastalıkların tedavilerini aksatmamaları, akciğer korumaya yönelik ihtiyaçları olan aşılarını yaptırmış olmaları gerekiyor. Mesela 2020'de herkes koştu, zatürre aşısını yaptırdı. Onların rapelleri (pekiştirme aşısı) vardır belli süreler sonra... Aşılanan kişilerin, özellikle risk grubunun, KOAH hastaların, nakilli hastaların, bağışıklığını etkileyen ilaç kullananların hatırlayıp tamamlaması lazım ki, o aşıların ömür boyu koruyuculukları olsun.

Adını Kovid koyun ya da koymayın, solunum yoluyla bulaşan bütün virüsler; artık bütün toplumun öğrendiği gibi, aynı mekanizmalarla -hapşurduğumuzda, yakın temas ettiğimizde, aksırdığımızda, elimizi enfekte yüzeye bulaştırıp ağzımıza, gözümüze götürdüğümüzde- bulaşmaya devam ediyor. Kovid olsun veya olmasın solunum yoluyla bulaşan herhangi bir hastalık geçirmemek için de kış aylarında solunum yolu izolasyonumuzu; maskemizi takarak, hijyen kurallarına uyarak, ortamlarımızı havalandırarak yapmalıyız. Hasta olduğumuzda da diğer insanları korumak için gerekli tedbirleri almalıyız."

Dr. Özlem Gürkut, 2018-2022 yılları arasında Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanlığı görevini yürüttü.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar