Yeni asgari ücret yine belirlenemedi: İşçi tarafı yüzde 23'e indi, işveren tarafı yüzde 18'i diretiyor

14 Mayıs 2024

Güncelleme: 20 Mayıs 2024

A
A

Asgari Ücret Tespit Komisyonu işçi tarafı, bakanlığın önerisi olan yüzde 23 artışı kabul ederken, iş veren tarafı ise yüzde 18'den yukarı çıkmadı. İşçi tarafı masaya ilk oturduğunda yüzde 30 zam talep etmişti. Karar pazartesi gününe ertelendi.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2024’ün ikinci asgari ücretini belirlemek amacıyla bugün ikinci kez toplandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, işçi tarafını temsilen Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Başkanı Ahmet Serdaroğlu ve işveren tarafını temsilen Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası temsilcisi Cengiz Alp katıldı.

2024’ün ikinci asgari ücretini belirlemek amacıyla ilk toplantısını 10 Mayıs’ta yapan komisyon, bugün saat 14.10'da ikinci kez bir araya geldi.

KARAR PAZARTESİ AÇIKLANACAK

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni asgari ücreti yine belirleyemedi.

İşveren tarafı Başbakan Üstel ile görüşme yapmak için süre istedi. Karar, pazartesi gününe açıklanacak.

İŞVEREN TARAFI YÜZDE 18 İSTİYOR

İşçi tarafı, bakanlığın önerisi olan yüzde 23 artışı kabul ederken, iş tarafı ise yüzde 18'den yukarı bir türlü çıkmadı.

İşçi tarafı masaya ilk oturduğunda yüzde 30 zam talep etmişti.

İşçi tarafını temsil eden Hür-İş Federasyonu Başkanı Sennaroğlu, yüzde 23 oranını bugün için ''evet'' dediklerini söyledi.

Sennaroğlu, işveren tarafının Başbakan Ünal Üstel'den bir şey isteyeceklerini savundu.

GARDİYANOĞLU: İŞVEREN TARAFIYLA GÖRÜŞECEĞİZ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, toplantı çıkışında yaptığı açıklamada, toplantının pazartesi saat 09.00’a ertelendiğini söyledi. Gardiyanoğlu, işveren tarafı ile görüşüp çalışmaları sonuçlandırmak istediklerini ifade etti. 

HÜR-İŞ: OYUN OYNANIYOR

Toplantı sonrası Hür-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu, toplantının ertelenmesine tepki gösterdi, hükümet ile iş vereni oyun oynamakla suçladı. 

Serdaroğlu, “hesap verebilecek olanlar burada kalır, masadan kaçmaz” dedi, yüzde 23 artışı onayladıklarını ancak anlayamadıkları bir oyun oynandığını savundu. 

Başbakana çağrıda bulunan ve işçiye gereken önemin verilmesini isteyen Serdaroğlu, işçinin üvey evlat olmadığını söyledi. 

Serdaroğlu, bugün masada İlkler yaşandığını, görmedikleri şeyler gördüklerini ifade ederek, yasal bir süreç olduğunu, hayat pahalılığının asgari ücrete otomatik olarak yansımasının sağlanması gerektiğini kaydetti. 

Yüzde 27 artış talebi ile masaya oturduklarını ama masalarda bir şeyler "döndürüldüğünü", işverenin yüzde 18, hükümetin de yüzde 23 artışı masaya koyduğunu anlatan Serdaroğlu, “niyet iyi olsaydı bugün oylama yapılır biterdi” dedi. 

Hükümet hakem pozisyonundaysa, bir tarafa yönelip bugün bu işin bitirilmesi gerekirken erteleme kararı alındığını ifade eden Serdaroğlu, yüzde 23 teklif eden hükümetin bunu da kabul edip oylama yapmamasından dolayı tutumunu eleştirdi, "asgari ücret masasında oynanan oyunlardan vazgeçilmesini" istedi. 

İşverenin hükümetten beklentisi olduğunun açık olduğunu ifade eden Serdaroğlu, işçi tarafı olarak devletin verdiği 23’e evet dediklerini belirtti, "ancak o eli bile sıkmadılar, yazıklar olsun” ifadesini kullandı. 

MEVCUT ASGARİ ÜCRET

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yılın ilk asgari ücretini 12 Ocak’ta brüt 27 bin 587 TL, net 24 bin TL olarak belirlemişti.

Ülkede nisan ayı enflasyonu aylık yüzde 5.92, yıllık yüzde 95.60 olarak hesaplanırken, maaşlara etki edecek olan son 4 aylık enflasyon ise 22.98 olmuştu.

Nisan ayında yapılan hesaplamaya göre 4 kişilik bir aile için açlık sınırı da 23 bin 559 Türk Lirası (TL) olarak belirlenmişti.

Bu yıl yapılan değişiklikle, asgari ücret 4 ayda bir güncellenmesi gerekiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar