Yeni asgari ücret 11 bin 800 TL oldu

3 Ocak 2023

Güncelleme: 3 Ocak 2023

A
A

Yeni asgari ücret net 11 bin 800 TL olarak belirlendi. Net asgari ücrete yapılan artış 3 bin 200 TL olurken, artış oranı yüzde 37.2 olarak gerçekleşti.

ZgotmplZ
(soldan sağa) Metin Arhun, Hasan Taçoy ve Ahmet Serdaoğlu yeni asgari ücretin açıklanmasının ardından basına birlikte poz verdi.

Yeni asgari ücret belirlendi.

Asgari Ücret Saptama Komisyonu 2023’ün ilk asgari ücretini 11 bin 800 net, 13 bin 563 brüt olarak onayladı.

Net asgari ücrete yapılan artış 3 bin 200 TL olurken, artış oranı yüzde 37.21 olarak gerçekleşti.

Kararı açıklayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, asgari ücretin saatlik 78,24 TL, günlük 625,98 TL, haftalık 3 bin 129,92 TL olduğunu kaydetti.

Bu kararın oy birliğiyle alındığını dile getiren Taçoy, işletmelere 10 çalışana ve yüzde 50’ye kadar prim desteği sağlanacağını söyledi.

KKTC'de asgari ücret 2022 Temmuz ayından bu yana brüt 9 bin 885, net 8 bin 600 TL olarak uygulanıyor.

Yeni ücret ocak ayından itibaren uygulanacak.

"FİYAT DENETİMİ SIKILAŞTIRILIP, CAYDIRICI CEZALAR VERİLMELİ"

Kararın ardından işçi tarafını temsilen konuşan Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Başkanı Ahmet Serdaroğlu, işveren tarafının prim desteği kararı sonrası yaptığı fedakârlık üzerine kendilerinin de uzlaşı sağlamak adına net 11 bin 800 TL’ye onay verdiklerini dile getirdi.

Asgari ücret kaç olursa olsun, fiyat denetimi sıkılaştırılıp, caydırıcı cezalar verilmedikçe her asgari ücret toplantısında aynı tartışmaların yaşanacağını söyleyen Serdaroğlu, bu konuda gereğinin yapılacağıyla ilgili taahhüt aldıklarını ifade etti.

Serdaroğlu temel gıda ürünlerinde fiyat sabitlemesine gidilmesinin şart olduğunu da sözlerine ekledi.

(soldan sağa) Metin Arhun, Hasan Taçoy ve Ahmet Serdaoğlu yeni asgari ücrette varılan uzlaşının ardından kararı açıkladı.
"PRİM DESTEĞİNİN 700 TL’YE TEKABÜL EDİYOR"

İşveren tarafını temsilen konuşan Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası Başkan Yardımcısı Metin Arhun ise yapılan prim desteğine işaret ederek, “Önemli olan asgari ücretin işverene maliyetidir.” dedi. Yapılacak prim desteğinin 700 TL’ye tekabül ettiğini söyleyen Arhun, atılan bu adım için teşekkür etti.

Desteğin işletme sicil kaydına bakılarak yapılacağını anlatan Arhun, birden fazla şubesi olan işletmeler için her şubeye ayrı ayrı destek hesaplaması yapılacağını ifade etti. Desteklerin İstihdam Destek Merkezi (İDM) fonu üzerinden ödeneceğini de kaydeden Arhun, İDM’deki fonun zaten işletmelerin yatırımlarından oluştuğunu da belirtti.

Arhun, desteklerin sonraki asgari ücrete kadar geçerli olacağını söyledi.

KİM NE TEKLİF ETTİ?

Devlet tarafı bir önceki toplantıda net 11 bin 500 Türk Lirası (TL) önermişti.

Bugünkü toplantıda işçi tarafını temsilen Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Başkanı Ahmet Serdaroğlu 12 bin 39 TL net, 13 bin 839 TL brüt isterken, Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası (KTİS) Başkan Yardımcısı Metin Arhun ise sigorta yatırımına yüzde 65 destek şartıyla 11 bin 750 TL net asgari ücret önermişti.

Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun 5'i devlet, 5'i işçi, 5'i de işveren temsilcilerinden oluşan 15 üyesi bulunuyor.

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), 2022 Kasım ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırının bir önceki aya göre 553 TL artarak, 11 bin 153 TL'ye yükseldiğini duyurmuştu.

Enflasyon Kasım 2022'de yüzde 114.35 olarak açıklanmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar