Üçüncü asgari ücret için Hür-iş adımı attı: Gözler hükümette

9 Kasım 2023

A
A

Hür-iş, Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun yılın üçüncü asgari ücretini belirlemek amacıyla toplanması için resmî başvuruda bulundu.

ZgotmplZ

Hür-İş Federasyonu bugün Asgari Ücret Saptama Komisyonu'nun resmi olarak masaya çağırılması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yazılı talepte bulundu.

Hür İş Federasyonu Genel Başkanı Ahmet Serdaroğlu, dün yaptığı açıklamada, hükümetin 1 Aralık’tan itibaren geçerli olmak üzere 2023 yılının üçüncü asgari ücretini belirlemek için harekete geçmesi gerektiğini ifade etmişti.

Federasyondan yapılan açıklamada, Serdaroğlu'nun bu çağrısı doğrultusunda Hür-İş'in "vakit kaybetmeden bakanlığa resmi yazılı bildirimde bulunduğu" kaydedildi.

Açıklamada, şunlara yer verildi:

"Asgari ücrete mahkum olan çalışanlar, hayat pahalılığı ve zamlar karşısında aldıkları ücret ile temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz duruma gelmişlerdir. Bu duruma son vermek ve çalışanların emeğinin karşılığını almasını sağlamanın esas görevimiz olduğuna inanmaktayız. Bu nedenle 22/1975 sayılı Asgari Ücretler Yasası’nın 8. Maddesine göre çalışanları Asgari Ücret Saptama Komisyonunda temsil eden Hür-İş Federasyonu olarak, Asgari Ücretler Yasası’nın 9. Maddesinin verdiği yetkiye dayanarak, 2023 yılının üçüncü asgari ücretinin belirlenmesi amacıyla yasal süre içinde Asgari Ücret Saptama Komisyonunun toplantıya çağrılmasını talep ettik. Bu talebimize geri dönüş süresi yasada belirtildiği hali ile ‘istem tarihinden başlayarak 15 günü aşamayacağı’ şeklinde yer almaktadır."


Asgari Ücretler Yasası'nın 7'nci maddesine göre, asgari ücret bir yıl içinde en çok üç defa saptanabiliyor.

Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun 5'i devlet, 5'i işçi, 5'i de işveren temsilcilerinden oluşan 15 üyesi bulunuyor.

Ülkede asgari ücret 1 Temmuz'da itibaren aylık brüt 18 bin 103, net 15 bin 750 TL olarak uygulanıyor.

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), ekim ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırının bir önceki aya göre 398 TL birden artarak, 17 bin 472 TL'ye yükseldiğini duyurmuştu.

Ülkede yıllık enflasyon ekim ayında yüzde 78.60 olarak açıklanmıştı.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar