TCMB'nin yeni başkanından faiz freni: Üst üste 8 artışın ardından faiz bu ay sabit tutuldu

22 Şubat 2024

Güncelleme: 22 Şubat 2024

A
A

TCMB, Fatih Karahan’ın başkanlığa atanması sonrası ilk faiz kararını açıkladı ve Hafize Gaye Erkan'ın görev süreci boyunca üst üste yapılan 8 artışın ardından politika faizi bu ay sabit bırakıldı.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu faiz kararını açıkladı.

TCMB Başkanı Fatih Karahan başkanlığında ilk kez toplanan PPK, beklentiler doğrultusunda politika faizini sabit tutarak, yüzde 45 seviyesinde bıraktı.

Bu, Fatih Karahan’ın 3 Şubat'ta, Hafize Gaye Erkan'ın yerine göreve atanmasının ardından verilen ilk faiz kararı oldu.

Karahan, TCMB Başkanı olarak enflasyon raporu sunumu için kamuoyu karşısına çıktığı ilk basın toplantısında, sıkı para politikasına bağlı olduklarını açıklamıştı.

TCMB, 2023 haziran ayındaki toplantısından itibaren para politikasında sıkılaştırmaya gitmişti. TCMB, hazirandaki toplantıda faizde yukarı yönlü adım atarak indirim sürecini 27 ay sonra sonlandırmıştı. 

TCMB, Erkan'ın başkanlığı süresince 8 kez üst üste faiz artışına imza atmıştı.

Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi 250 baz puan artırılarak yüzde 45'e yükseltilmişti.

PPK beklenti anketine katılan ekonomistler, politika faizinin yüzde 45'te sabit bırakılacağını öngörmüştü.

YÜKSEK ENFLASYON SÜRÜYOR

Türkiye'de ocak ayı enflasyonu, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre aylık bazda yüzde 6,7 artarken, yıllık bazda yüzde 64,86 olmuştu. Akademisyenler ve ekonomistlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise ocak ayında 12 aylık enflasyonu yüzde 129,11 olarak vermişti. ENAG’a göre enflasyon ocakta aylık yüzde 9,38 artmıştı.

TL'DEKİ DEĞER KAYBI HIZ KESMİYOR

Diğer yandan 28 Mayıs 2023'te yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turu öncesi dolar/TL, 20, euro/TL ise 22'nin altında işlem görüyordu. Ardından tırmanışa geçen döviz kurunda TCMB'nin 8 kez faiz artırma kararına rağmen yükseliş durmadı. Türk Lirası (TL), 2023 yılında dolara karşı yüzde 57,71, euroya karşı yüzde 62,65 ve sterline karşı da yüzde 65,96 kaybetti.

Yeni yılda da dövizdeki yükseliş sürüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar