TCMB yeni yönetiminin ilk kararı: TL zorunlu karşılıklara faiz uygulanacak

BBC Türkçe, 5 Şubat 2024

Güncelleme: 5 Şubat 2024

A
A

TCMB, bir aydan uzun vadeli TL mevduat ve Kur Korumalı Mevduat'tan TL mevduata geçişin desteklenmesi için TL zorunlu karşılıklara üç ayda bir faiz uygulayacak.

ZgotmplZ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) başkanlığına Fatih Karahan’ın atanmasının ardından kurumun yeni yönetimi zorunlu karşılık oranlarında değişikliğe gitti.

TCMB, parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi, Türk Lirası (TL) mevduat payının artırılması ve Kur Korumalı Mevduat'tan (KKM) TL mevduata geçişin desteklenmesi amacıyla TL zorunlu karşılıklara faiz uygulayacak.

HEDEF TL'NİN MEVDUAT PAYININ ARTIRILMASI

Hafize Gaye Erkan'ın görevinden ayrılmasının ardından TCMB başkanlığına atanan Fatih Karahan döneminde alınan ilk karar TL'nin mevduat payının artırılması amacıyla alındı.

Buna göre belirlenen koşulları sağlayan mevduat bankalarının 1 aydan uzun vadeli TL mevduat ve KKM hesapları için tesis edilen zorunlu karşılıklarına 3 ayda bir faiz uygulanacak.

Katılım bankalarının TL cinsinden tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarında, benzer etkiyi sağlayacak şekilde indirim yapılacak.

TL'YE ÇEVİRME İŞLEMLERİNDE DE TARİH UZATILDI

Diğer yandan döviz dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) ise tarih uzatıldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre Kur Korumalı Mevduat Hesabı kapsamında, yurt içi yerleşik gerçek kişiler, 31 Ocak 2024 itibarıyla bankalarda mevcut olan altın, dolar, euro ve İngiliz sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı ve döviz cinsinden katılım fonu hesaplarını TL'ye çevirebilecek.

Yurt içi yerleşik tüzel kişilerin altın, döviz tevdiat hesapları ve katılım fonlarından vadeli TL mevduat veya katılma hesaplarına dönüşüm için esas alınacak bakiyelerle ilgili daha önce belirlenen tarihlerde herhangi bir güncelleme yapılmadı.

TL'ye çevirme işlemleri, hesap sahiplerinin isteği üzerine ve dönüşüm kuru üzerinden gerçekleştirilecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar