Sanayi Odası, zeytinyağı analizleri için laboratuvar kurmak istiyor

7 Mart 2024

Güncelleme: 7 Mart 2024

A
A

Geçtiğimiz hafta 7 farklı firma hakkında, katkılı zeytinyağı sattıkları için ceza uygulanacağı açıklanmıştı. Sanayi Odası, analizler için laboratuvar kurmak istediklerini açıkladı.

ZgotmplZ

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, zeytinyağı tağşiş analizleri sonucunda 19 zeytinyağı numunesinin uygun değil (tağşişli) olarak tespit edildiğini açıklamıştı.

4 – 25 Ocak tarihleri arasında beş ilçede tağşiş analizi için yapılan denetimler sonucunda 66 zeytinyağı numunesi alınmıştı.

Bakanlık 1 Mart'ta yaptığı açıklamasında, 18 tağşişli zeytinyağının ise 7 farklı firmaya ait olduğu tespit edilerek, tağşişli tespit edilen zeytinyağlarının üretici/satıcı firmaları 38/2023 sayılı ‘’Zeytin ve Zeytin Ürünleri Yasası’’na aykırı davrandıkları için haklarında idari ceza uygulanacağını duyurmuştu.

SANAYİ ODASI LABORATUVAR YAPMAK İSTİYOR

Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), zeytinyağı tağşiş denetimlerinin yapılabilmesi için laboratuvar altyapısının şart olduğunu vurgulayarak bu konuda girişimde bulunacaklarını belirtti.

KTSO'nun açıklamasında, zeytinyağı sektörünün son yıllarda önemli gelişmeler kaydettiği ve yeni nesil değirmenlerin kurulmasıyla beraber düzenli zeytin bahçelerinin oluşturulduğu ifade edildi. Ayrıca, Avrupa Birliği denetimlerinden geçerek uygunluk alan zeytinyağı üreticilerinin olduğu belirtildi.

TAĞŞİŞ KONUSU KALİTEYİ GÖLGEDE BIRAKTI

Ancak, yerli üretimde yaşanan yüksek katma değerli zeytinyağı sektöründeki gelişmelerin, bazı zeytinyağı markalarında tespit edilen tağşiş durumuyla gölgelendiği kaydedildi. Bu durumun, sektörde faaliyet gösteren diğer firmaları da olumsuz etkilediği ifade edildi.

Açıklamada, gerekli laboratuvar altyapısının bulunmaması ve analizler için dışa bağımlılığın sektörün gelişmesini engellediği belirtilerek, sorunun çözümü için sektör paydaşlarının ve ilgili devlet birimlerinin iş birliği içinde çalışması çağrısında bulunuldu.

Son olarak, KTSO'nun 17 bin 25 laboratuvar akreditasyon deneyimi bulunduğu ve ülkede ihtiyaç duyulan gıda laboratuvarını hayata geçirmeye hazır oldukları ifade edildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar