Sabitkoin TerraUSD ve Luna tepeteklak oldu

11 Mayıs 2022

A
A

1 dolara sabit olması gereken TerraUSD'nin değeri 35 sente (5.36 TL) kadar geriledi.

ZgotmplZ

Kripto para dünyası TerraUSD'de (UST) yaşanan düşüşle çalkalanıyor.

Değeri sabit olarak 1 dolarda durması gereken UST bugün likidite sorunları sebebiyle 0.36 dolara kadar geriledi.

Terra ağının yerel kripto parası Luna da yaşanan sıkıntılar sebebiyle iki günde yüzde 90'ın üzerinde kayıp yaşadı. 2.01 dolara kadar gerileyen Luna'nın piyasa değeri 22.8 milyar dolardan 1.1 milyar dolara indi.

UST NEDEN DÜŞTÜ?

Normalde Bitcoin'in düşüşte olduğu dönemlerde sabitkoin* talebi artıyor. Talep arttıkça, kurulan sisteme göre, UST likidite havuzundan arz sağlanıp sabitkoinin değerinin 1 dolar civarında tutulması gerekiyor. Ancak UST'ye talep bir anda patlama yaşayınca yeterli arz sağlanamadı.

Normal bir kripto parada talep patlaması fiyatın yükselmesi demek. Ancak sabitkoin özel bir işlevi bulunuyor. Dolar olarak alınıp satılamadıklarında bir anlamları kalmıyor. Dolayısıyla bir değeri de olmuyor.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen konuyla ilgili, "TerraUSD olarak bilinen sabit coin bir sorunla karşılaştı ve değer kaybetti. Bence bu (sabit coinler) hızla büyüyen bir ürün ve yarattığı riskler de hızla büyüyor." açıklaması yaptı.

* Sabitkoinler (stabilkoin) dolar veya altın gibi rezerv varlıklara endeksli kripto paralardır. Çoğu platformda dolar bazında yapılan işlemlerde bu paralar kullanılır. Dolayısıyla dolara endeksli sabit coinlerin hedefi her zaman 1 dolar civarında bir değere sahip olmaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar