Rus petrolüne alternatif arayan ABD'den Venezuela hamlesi

5 Haziran 2022

A
A

Rusya’ya olan enerji bağımlılığını azaltılması yönünde Batı dünyasında atılan adımların ardından petrol zengini Venezuela'da petrol şirketleri faaliyetlerine yeniden başlıyor.

ZgotmplZ

Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro, ABD'nin, petrol şirketlerine Venezuela'da yeniden faaliyetlerine başlaması için lisans verdiğini söyledi.

Arjantin'in "Radiofonica" isimli radyosuna konuşan Maduro, ABD tarafından ülkesine yönelik uzun süredir uygulanan ekonomik yaptırımların bir miktar gevşetildiğini ve bunun anlamlı olduğunu belirtti.

ABD'nin hafif ama önemli adımlar attığını belirten Maduro, "Amerika Birleşik Devletleri, (ABD'li) Chevron'a, (İtalyan) Eni'ye ve (İspanyol) Repsol'a Venezuela'da gaz ve petrol üretimini başlatmaları için lisans vermesi, hafif ama önemli adımlardır." ifadesini kullandı.

Amerika 2019 yılında başladığı yaptırımlardan önce günlük yaklaşık 500 bin varil petrol alımıyla Venezuela’nın en önemli ithalatçılarından biriydi.

Venezuela kayıt altına alınan 300 milyar varilin üzerinde rezervle dünyada en çok petrole sahip ülke konumunda.

Ancak dünya petrol üretiminde ilk 20 listesinde bulunmuyor.

Ülkede, hem petrol ticaretine uygulanan uluslararası yaptırımlar hem de ülkedeki rafinerilere gerekli yatırımların yapılmaması, devletin petrol şirketinin başına işinin ehli uzmanlar yerine askerlerin atanmış olması ve rüşvet gibi sebeplerden dolayı petrol üretimi oldukça sınırlı.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) verilerine göre, Venezuela’da geçen yıl günlük 636 bin varil petrol üretimi yapıldı. Bu miktar bundan 10 yıl önce yaklaşık 3 milyon varildi. Petrol üretimi geçen yıl Suudi Arabistan ve Rusya’da 9 milyon, Amerika’da 10 milyon varilin üzerinde gerçekleşti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar