KTAMS, ekmeğe tavan uygulamasında hükümetten yana taraf: Ya otoriteni kullan, ya istifa et

5 Şubat 2024

A
A

KTAMS, hükümete ekmek fiyatı ile ilgili belirlediği tavan fiyat uygulamasını denetleme çağrısı yaparak, "Ya otoriteni kullan, ya istifa et." dedi.

ZgotmplZ

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), hükümetin, ekmeğin azami satış fiyatının sabitlemesi kararına destek vererek, karara uymayanların denetlenmesini istedi.

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, ekmek fiyatlarındaki artışın önüne geçmek amacıyla 2 Şubat günü bir emirname yayımlamıştı. Emirnameye göre, en çok tüketilen somun ekmeğin ağırlığı 200 gramdan küçük olmayacak ve en fazla 12 TL'ye satılabilecek.

Ancak Ekmek Üreticileri, kararı "Rekabet Yasası kurallarına uymadığı" gerekçesiyle tanımadı, Başbakan ile yapılacak bir görüşmeye kadar satış rakamlarının değiştirilmeyeceğini duyurdu.

"YA OTORİTENİ KULLAN YA İSTİFA ET"

KTAMS Başkanı Güven Bengihan imzasıyla yapılan açıklamada, "Ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle halkımızın alım gücü sürekli erirken denetimsizlik nedeniyle  keyfi fiyat uygulamaları ile pahalılık günden güne katlanmaktadır." denildi.

Açıklamada, "Hükümet, halkın pahalılık altında ezilmemesi için Güney Kıbrıs’ta olduğu gibi temel gıda ve temizlik ürünlerinde azami kar oranı belirleme yetkisini kullanmak yerine sadece ekmeğin azami satış fiyatını belirlemiş, karşı tarafla hiçbir diyalog kurmadan alınan bu kararın da uygulanmasını sağlamakta aciz kalmıştır. Bakanlar Kurulu kararına rağmen ekmek üreticileri karara uymayacağını açıklayarak zamlı fiyattan satış yapmaktadır." tespitlerine yer verildi.

"Keyfi fiyat uygulamalarını denetleyip önleyemediği gibi yasaya dayanılarak alınan bir kararın uygulanmaması karşısında herhangi bir yaptırım uygulanmıyorsa  bu durum hükümetin, ya acizliğinin ya da samimiyetsizliğinin göstergesidir." denilen açıklamada, hükümete şöyle seslenildi:

"Zamlara karşı halkın korunması konusunda hükümet gerçekten kararlı ise otoritesini kullanıp alınan kararların uygulanmasını sağlamalı, aksi halde kurumların itibarını daha fazla erozyona uğratmadan istifa etmelidir."          
 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar