İçişleri Bakanlığı bütçesi onaylandı

5 Ocak 2023

Güncelleme: 5 Ocak 2023

A
A

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda 1 Milyar 47 Milyon 526 Bin 860 TL olarak öngörülen İçişleri Bakanlığı bütçesi görüşülerek, oy çokluğuyla kabul edildi.

ZgotmplZ Cumhuriyet Meclisi Basın

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda İçişleri Bakanlığı bütçesi görüşüldü.

CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları, söz alarak, Erenköy Lisesi’ne yaptığı katkılara değindi.

CTP üyesi olarak milletvekili seçildiğini dile getiren Hamzaoğulları, futbol kulüplerine yapılan katkılarla ilgili de bilgi verdi.

Hamzaoğulları, Dipkarpaz Belediyesi ve Yenierenköy Belediyesi ile ilgili iddialara değinerek, Yenierenköy Belediyesi’nin borç batağına sürüklendiğini savundu.

Büyükkonuk Belediyesi’ne de borçlanma yetkisi verildiğini dile getiren Hamzaoğulları, usulsüz yapılan uygulamaların mahkemeye taşınacağını söyledi.

TEHDİT İDDİASI

Hamzaoğulları, Mehmetçik Belediyesi’nin de iş vaatleri ve tehditlerle ele geçirildiğini iddia etti.

İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler, nitelikli eleştiriye açık olduğunu, görüşlerle birlikte hareket ederek değişikliklere gidildiğini belirtti.

Öztürkler, özel güvenlikle ilgili eğitimler yapıldığını, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun önemli olduğunu, KKTC içinde fon oluşturulması için çalışma yapacaklarını kaydederek, yabancılara satılan taşınmaz mallarla ilgili meclise gönderilen çalışmalara değinerek, bu konunun hükümetle tekrar değerlendirileceğini ifade etti.

İsraillilere satışlarla ilgili spekülasyonlar yapıldığını söyleyen Öztürkler, rakamlarla değinerek, İsraillilere satılan taşınmaz mal sayısının yüksek olmadığını söyledi.

Şartlı Tahliye Tüzüğü’nün Anayasaya aykırı olduğunun söylendiğini belirten Öztürkler, aykırılıkla ilgili bir noktanın kendilerine ulaşmadığını değerlendirme yapılması gerekirse yapılacağını kaydetti.

Ocak ayı içinde 51/95 sayılı Belediyeler Yasası’nı oybirliğiyle Meclis ’ten geçirmek istediklerini dile getiren Öztürkler, Belediye Başkanlarıyla toplantılar yapıldığını, devam edeceğini Belediye Personel Tüzüğü’nün güncellenmesi gerektiğinin farkında olduklarını belirtti.

KÖYLERİN ALTYAPILARI YAPILACAK

Kırsal kesim arazisi dağıtmadığını, altyapıya yönelik çalışmalar yapılacağını dile getiren Öztürkler, 2023’te de buna yönelik köylerin altyapılarının yapılacağını kaydetti.

Öztürkler, otomasyon sistemleri konusunda çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Güngör’de profesyonel yönetime ihtiyaç duyulduğunu, ihaleye çıkılacağını dile getiren Öztürkler, e-vize projesinin detaylı ve önemli olduğunu, 210 gün içinde yazılımının yapılarak teslim edilmesi gerektiğini, mevcut durumda 3 ülkeye vize uygulaması yapıldığını ancak sağlıklı şekilde bunun yapılamadığını söyledi.

Öztürkler, e-vize geçtiğinde birçok ülkeyle ilgili güvenlik sorgulamasının sağlanacağını ve gelen kişilerin güvenlik açısından değerlendirileceğini belirtti.

Öztürkler, vatandaşlık konusunun siyasi ve ideolojik olarak kullanıldığını söyleyerek, verilen vatandaşlık sayısına yönelik sistem kurarak site üzerinden açıklama yapılacağını kaydetti.

Öztürkler, kendi döneminde vatandaş olan kişi sayısını yaklaşık 3 bin olarak açıklayarak, Vatandaşlık Yasası’na yönelik yeniden çalışma yapılması gerektiğine inanç belirtti.


KONUŞMALAR...

Bütçe görüşmeleri çerçevesinde konuşma yapan CTP Milletvekili Ürün Solyalı, nüfus politikasının ülkeyi etkilemesinden dolayı bütçenin de bu veriler üzerinden yapılması gerektiğini söyledi.

Nüfus sayımına da değinen Solyalı, İstatistik Kurumu'nun paylaştığı nüfus rakamları ile YSK’nın kayıtlı nüfus-seçmen rakamlarından  hangisinin doğru olup olmadığını sordu.

Verilen tüm vatandaşlıkların Resmi Gazete'de yayımlanması gerektiğini dile getiren Solyalı, son zamanlarda bunun yapılmadığına işaret ederek, bunun nedenini sordu.

Vatandaşlık verilmesi için kaç mühür gerektiğini soran Solyalı, evlilikten yapılan vatandaşlık sayısının kaç olduğunu öğrenmek istediğini söyledi.

"CEZAEVİNDE DERTLERİNİ ANLATAMIYORLAR"

Cezaevi konusuna da değinin Solyalı, hizmete sokulan yeni cezaevinin halen yarım inşaat olduğunu ve zorluk yaşandığı duyumları aldıklarını kaydetti. Cezaevinde sosyal alanın olmamasının ciddi eksiklik olduğunu dile getiren Solyalı, cezaevinde ayrıca birçok yabancı tutuklunun da dil sorunu nedeniyle derdini anlatamadığını kaydetti.

Eski cezaevi binasının mülteciler için kullanıldığı bilgisinin elde edildiğini dile getiren Solyalı, onların misafir durumunda olduklarını ve koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini belirtti.

"ÜLKE SUÇ BATAĞINA DÜŞTÜ"İDDİASI

CTP Milletvekili Filiz Besim, ülkede çok ciddi nüfus politikasına ihtiyaç olduğunu dile getirerek, ülkenin suç batağına düştüğünü ileri sürdü ve bundan üzüntü duyduğunu kaydetti.

Yurttaşlığın bir hak olmadığını dile getiren Besim, sağlık ve eğitimin bir hak olduğunu fakat nüfusun bilinmemesi halinde bu hakların verilemeyeceğini ve gerekli bütçeler yapılıp, sorunlara çözüm üretilemediğini sordu.

Belediyelerin ciddi anlamda yerelden hizmet verirken en başta İçişleri Bakanlığı ile ciddi bilgi alışverişinde olunması gerektiğini ve bunun belediyelerin çok daha güçlü kılacağını kaydeden Besim, İçişleri Bakanlığının belediyelerle birlikte daha iyi iletişim kurması gerektiğini söyledi.

"CİDDİ PROBLEMLER VAR"

Çok ivedi şekilde nüfus politikasına ihtiyaç olduğunu dile getiren Besim, ülkeye gelen birçok kişiye seks köleliği yaptırıldığını ve çok ciddi sağlık problemleriyle karşı karşıya kalındığını belirtti.

Yeni cezaevinin fiziki alan olarak iyi olduğunu dile getiren Besim, mahkum sayasının artışında dikkat çekerek, bu konuyla çok ciddi şekilde uğraşılması gerektiğini kaydetti.

Atık konusuna da değinen Besim, çöpün insan sağlığına olumsuz etkisine vurgu yaptı ve sorunun çözülmesi gerektiğini söyledi. Çöplerin ayrıştırılması gerektiğini dile getiren Besim, “Dünya çöpü enerjiye dönüştürüp, satarken bizim de bu konuyu ivedi şeklide çözmemiz gerekir.” dedi.  

 HAMZAOĞULLARI: 9 YILDA KAYMAKAMLIK BİNASI BİTMEDİ

CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları da konuşmasında, nüfusun gerçek rakamının yansıtılmadığını dile getirerek, yazılan 350 bin rakamının gerçek olmadığını söyledi.

Yeni Erenköy’de kaymakamlık binasının çökmeye başladığını dile getiren Hamzaoğulları, binanın ihale edilen ikinci etabının Eski Eserler Dairesine takılmasının anlamını çözemediklerini kaydetti. Hamzaoğulları, 9 yılda kaymakamlık binasının bitmediğini ve binanın her gün yavaş yavaş yıkıldığını kaydetti.

İskele-Karpaz’da kaymakamlık personelinin yeterli olmadığını dile getiren Hamzaoğulları, hızla gelişen bu bölgeye gerçek anlamda bir kaymakamlık binasının yapılması ve daha hızlı hizmet verilmesi gerektiğine inandığını belirtti.

Yeni Erenköy kaymakamlık binasının kapalı olduğunu dile getiren Hamzaoğulları, burada da daha verimli hizmet verilmesi için gerekli istihdamın yapılması gerektiğini kaydetti.

"BÜTÇE YETERSİZ"

CTP Milletvekili Salahi Şahiner, İçişleri Bakanlığı bütçenin yetersiz olduğunu ve bazı rakamların komik olduğunu kaydetti.

Kırsal kesim arazilerinin verilmesine de değinin Şahiner, kırsal kesim arazilerinin altyapı sorunlarının çözülmesi ve bu arazilerin siyasi rant uğruna verilmemesi gerektiğini söyledi.

 Nüfusunu bilinmesi gerektiğini vurgulayan Şahiner, bu yıl içerisinde doğru planlama ve doğru veri için nüfusun bilinmesi gerektiğini belirtti.

 Muhaceret konusuna da değinen Şahiner, mezun olan öğrencilerin ülkede olup olmadıklarının bilinmesi gerektiğini söyledi.

 Kiralanan rezerv ve arazilerin önemine de dikkat çeken Şahiner, arazilerin devletin fırsat eşitliğine bağlı dağıtılması gerekirken, belli kişiler üzerinden yapıldığını ileri sürerek artık bunun bir mevzuata bağlanması gerektiğini belirtti.

"KATI ATIK KONUSUNDA RANT KOKUSU"

Şahiner, katı atık konusunda yapılacak ihalede rant kokusu hissedildiğini iddia etti.

Lefke'nin ilçe olmasının gereklerinin yerine getirilip getirilmeyeceğini soran Şahiner, bölgeye özellikle yatırım yapılması gerektiğini kaydetti.

Lefke’deki CMC alanının rehabilite edilmesi gerektiğini dile getiren Şahiner, bu arazilerin aslında ilgili yasaya göre devletin arazisi olduğunu ve devlet tarafından rehabilite edilmesi gerektiğini belirtti.

YEŞİLIRMAK: BELEDİYE ÇOK ZOR DURUMDA

 UBP Milletvekili Emrah Yeşilırmak da, CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları'ne cevap vermek için söz aldığını kaydetti.

 İskele vekili olarak bölgeye yapılanları anlatan Yeşilırmak, bölgede “yıldızlı” belediyeler adı altında seçim kazanan CTP Belediye Başkanının iki yıl sonra görevden istifa ettiğini söyledi ve o dönem devralınan belediyenin çok kötü durumda olduğunu söyledi.

 İskele bölgesi vekillerinin o bölgeye hiç bir şey yapılmadı demesinin doğru olmadığını dile getiren Yeşilırmak, CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları'nın bölge haklına saygısızlık yapamayacağını belirtti. Yeşilırmak, Hamzaoğulları'nın bölge halkından özür dilemesi gerektiğini kaydetti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar