Hükümet TÜK'te bir şeyler deniyor: Tarım Bakanlığı'na verilen spot alım yetkisi 22 gün sonra geri alındı

24 Kasım 2023

Güncelleme: 24 Kasım 2023

A
A

TÜK'ün spot alımları için ihalesiz alım yetkisi 31 Ekim'de tarafına verilen Tarım Bakanlığı, Bakanlar Kurulu'nca 22 gün sonra devre dışı bırakıldı. Yetki doğrudan TÜK Yönetim Kurulu'na verildi.

ZgotmplZ

Toprak Ürünleri Kurumu'nu (TÜK) yıl sonuna kadar ihalesiz yapılacak spot alımlarda (alım satımlarının anında ve nakit yoluyla gerçekleştiği piyasa) onay merci artık doğrudan TÜK Yönetim Kurulu oldu.

12 Nisan 2023 tarihinde çıkartılan kararname ile TÜK'ün yapacağı spot alımlarda Kamu İhale Yasası kurallarının yıl sonuna kadar uygulanmaması ve acil ve özel durumlarda, Bakanlar Kurulu'nun onayı ile kuruma doğrudan alım yetkisi verilmesi kararlaştırılmıştı.

Bakanlar Kurulu, 31 Ekim'de ise kendinde olan onay yetkisini yıl sonuna kadar Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'na bırakmıştı.

Dün yeni bir karar üreten Bakanlar Kurulu, 22 gün sonra Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'nı devre dışı bıraktı ve spot alım yetkisini doğrudan TÜK Yönetim Kurulu'na verdi.

İlgili yasa gücünde kararname dünkü (23 Kasım) Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

2021 yılından bu yana mali bütçesi geçmeyen TÜK, "İkrazen Özel Tertip Hazine Bonosu" yoluyla Maliye Bakanlığı üzerinden bu yıl tam 12 kez borçlanma yoluna gitti ve toplamda 33 milyon dolara yakın borç aldı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar