Bir günde 3. kez toplandılar

20 Mayıs 2024

Güncelleme: 21 Mayıs 2024

A
A

Bugün üçüncü kez toplanan olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni asgari ücreti belirlemeye çalışıyor. Aksam 18.00'de tekrar başlayan görüşmelere, Gardiyanoğlu'nun toplantıyı bırakıp Meclis'e gitmesi nedeniyle yine ara verildi.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2024’ün ikinci asgari ücretini belirlemek amacıyla bugün üçüncü görüşmesine başladı.

Sabahki toplantı sonrası yapılan açıklamada, komisyonun akşam 18.00'de yeniden toplanacağı açıklandı.

Saat 18.00 sıralarında yeniden toplanan Asgari Ücret Saptama Komisyonu toplantıya bir kez daha ara verdi.

Gerekçesi ise, Meclis Genel Kurulu'nda yapılacak oylamada nisap sağlanmaması nedeniyle Bakan Sadık Gardiyanoğlu'nun toplantıdan ayrılarak Meclis'e gitmesi gösterildi.

Saat 20.00 sularında yarım kalan toplantı yeniden başladı.

YENİ ASGARİ ÜCRET İÇİN TARAFLAR NE TALEP EDİYOR?

14 Mayıs Salı günü Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ikinci toplantısında yeni asgari ücreti belirleyememişti. İşveren tarafının Başbakan Üstel ile görüşme yapmak için süre istemesiyle açıklanması beklenen karar, bugüne bırakılmıştı.

Ülkede nisan ayı enflasyonu aylık yüzde 5.92, yıllık yüzde 95.60 olarak hesaplanırken, maaşlara etki edecek olan son 4 aylık enflasyon ise 22.98 olmuştu.

Nisan ayında yapılan hesaplamaya göre 4 kişilik bir aile için açlık sınırı da 23 bin 559 Türk Lirası (TL) olarak belirlenmişti.

İŞÇİ TARAFI YÜZDE 30, İŞVEREN TARAFI YÜZDE 18, BAKANLIK İSE YÜZDE 23...

Yüzde 30 zam talebiyle masaya oturan işçi tarafı, son toplantıda bakanlığın önerisi olan yüzde 23 oranında artışı kabul ederken, işveren tarafı ise yüzde 18'den yukarı çıkmadı.

GARDİYANOĞLU KENDİ ÖNERİSİNİ OYLAMADI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu ise, kendi önerisi olan yüzde 23'lük artışı işçi tarafı kabul etmesine rağmen oylama yapmadı.

Gardiyanoğlu, toplantı çıkışında yaptığı açıklamada, işveren tarafı ile görüşüp çalışmaları sonuçlandırmak istediklerini ifade etti.

Oysa işveren tarafı masada bulunuyordu.

HÜR-İŞ: OYUN OYNANIYOR!

İkinci toplantı sonrasında konuşan İşçi tarafını temsil eden Hür-İş Federasyonu Başkanı Serdaroğlu, yüzde 23 oranını bugün için ''evet'' dediklerini söyledi.

Serdaroğlu, “hesap verebilecek olanlar burada kalır, masadan kaçmaz” dedi, yüzde 23 artışı onayladıklarını ancak anlayamadıkları bir oyun oynandığını savundu. 

Serdaroğlu, işveren tarafının Başbakan Ünal Üstel'den bir şeyler isteyeceklerini savundu.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yılın ilk asgari ücretini 12 Ocak’ta brüt 27 bin 587 TL, net 24 bin TL olarak belirlemişti.

Bu yıl yapılan değişiklikle, asgari ücret 4 ayda bir güncellenmesi gerekiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar