Bayram heyecanı çarşıyı hareketlendirdi: Esnaf memnun kaldı mı?

1 Mayıs 2022

Güncelleme: 7 Haziran 2022

A
A

Ekonomik kriz nedeniyle zor günler geçiren işletmeler umudunu bayrama bağladı. Bayram hareketliliği ekonomiyi canlandırdı mı, esnaf memnun kaldı mı? MYK Haber esnafa sordu. İşte verilen yanıtlar...

ZgotmplZ

Haber: M. İrşad Esen - Muhabir: Kardelen Göksu

Döviz kurlarının yükselmesi, akabinde iğneden ipliğe gelen peş peşe zamlar, elektrik ve akaryakıt çeşitlerine yapılan artışlar esnafı iyice içinden çıkılmaz bir duruma itekledi. Üstüne birde Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açmasıyla, ekonomisi ithalata dayalı ülkede fiyatlar 6 ay içerisinde neredeyse 3’e katlandı. Bu zam furyasında başta sebze olmak üzere gıda ürünleri de nasibini aldı.

Hane halkının mutfak ekonomisi iyice daraldı. Alım gücü zayıflayan tüketiciler tasarrufa yöneldi. İşyerleri ise hem girdi maliyetlerinin yükselmesi, hem de satışların düşmesi nedeniyle iyice zor durumda kaldı.

BAYRAM ÜMİTLENDİRDİ

Bayram nedeniyle canlanma bekleyen işyeri yöneticileri umduğunu nispeten buldu.

Bazıları yaşanan hareketlilikten memnun kalırken bazıları için beklediği gibi olmadı.

MYK Haber’e konuşan esnaf bayram hareketliliğini ekonomiye yansımasını yorumladı.

DERYA ALP: CANLILIK VAR

Özellikle geçen haftadan buyana canlılık var. Bugün hem arife hem de 1 Mayıs olmasına rağmen biraz daha sakin ama çok şükür idare eder. İnsanlar zamlardan sonra marketlerden bile kaçınıyorlar. Alım gücü iyice düştü. Yabancı turistler rahat, ama yerli halk zorlanıyor, her türlü kaybediyor.

YAKUP REKOR: BİRAZ YOĞUNLUK OLDU

Satış yoğunluğu bayramdan kaynaklı haftaya yansımadı ama son birkaç güne yansıdı. Geçtiğimiz bayramlara göre iyi değil ama yine de bir yoğunluk yansıdı. Yaşanan ekonomik kriz, bayramın ay sonuna denk gelmesi gibi sebepleri var bu durumun. İnsanlarımız her şeyi düşünerek yapıyor artık yalnız bizim sektörümüz için değil her sektör için geçerli zaten bu durum. Markette bile düşünerek yapıyorlar alışverişlerini insanımız. Maalesef bu durum bu ekonomik durumlarda böyle devam edecek gibi duruyor. Umarım en kısa zamanda artık bu durumları atlatırız.

MAHMUT BUĞDAYCI: SİFTAH BİLE ETMEDİM

Daha siftah etmedim, şu saat oldu (13.30) dükkânı bir insan girmedi. Ekonomik kriz var. Her zaman ki hafta sonu neyse o oldu. Bayramın bir etkisi olmadı. İnsanların alım gücü olmadığı için canlılık olacağını düşünmüyorum. Kiralar döviz üzerinden 9 bin TL kira ödüyorum. Kendim memurum, oğluma destek için bu dükkânı açtık. Çoğu esnaf dükkânı kapatmak üzere. Bizde direniyoruz.

MERYEM DİLMEÇ: ESKİ TADI KALMADI

Özellikle dün olmak üzere satışlarda bayramın etkisini gördük. Ülkede yaşanan ve gerçekten bizim gibi özel ihtiyaç olarak satın alınan ürünleri ekonomik kriz çok etkiledi. İnsanlar eskiden sormadan alışveriş yapardı şimdi ilk önce fiyat soruyor, bütçesine uyarsa alıyor. Satışta bir artış var ama çokta iyi bir satış yaptıkta diyemem Halk önce karnını doyurmayı düşünüyor. Bayramların eski tadı kalmadı. Asgari ücretin biraz üstünü kazanan çocuğuna bayramlık alabiliyor, asgari ücretliler ve birden fazla çocuğu olanlar hiç bu yükün altına girmiyor.

ADNAN KAPLAN: ETKİSİ YOK

Bu bayram öncesi satışlara etki etmedi ben bu durumu ekonomik krize ve alım gücünün düşmesine bağlıyorum. İnsanların ilk düşüncesi artık market alışverişi, bayramda bayramlık alışverişi akıllarından geçmiyor. Gerçekten parası olan alışverişe çıkıp bayramlık alıyor ama bizim memleketimizin yüzde 80 yüzde 90’ı zaten bir şekilde geçim sıkıntısı yaşıyor. Özellikle pandemi döneminden önce bu durum böyle değildi, insanımız rahattı telaşlanarak ay sonunu nasıl getireceğini düşünmüyordu. Artık hayat çok pahalı, neredeyse her şey ekstraya giriyor.

BERKAN ÖRSEV: ETKİLENMEDİ

Alım gücünden kaynaklı satışlarım iyi yönde etkilenmedi. Zaten normal yaşamını sürdürebilmen için tüketmen ve alman gereken ürünler pahalı ve bundan kaynaklı insanlarımızın artık alışveriş yapıp sırf baram için ayakkabı, kıyafet alacak durumu olduğunu düşünmüyorum. Dövizin artması ve yaşamımızın dövize endeksli olması, Türk Lirası kazanmamız zaten her şeyin vatandaşımızın durumunun ne kadar kötü ve çaresiz olduğunun göstergesidir. Şöyle bir şey varki gelecek bayramlar için değil gelecek normal günler için bile çok umutlu değilim

SELİM MURAT: CANLILIK VAR

Alım gücü iyice düştü. Düne kadar yoğunluk vardı bugün o kadar değil.Ama yine de bayram nedeniyle bir canlılık oluştu.

 

 

 

 

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar