Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplandı

10 Mayıs 2024

Güncelleme: 10 Mayıs 2024

A
A

Asgari Ücret Saptama Komisyonu, 2024 yılının ikinci asgari ücretini belirlemek üzere toplandı. Komisyon toplantı öncesi basına açıklamalarda bulundu.

ZgotmplZ MYK

Asgari Ücret Saptama Komisyonu, yılın ikinci asgari ücretini belirlemek üzere şu sıralarda toplandı.

Komisyon toplantısından önce, Komisyon üyeleri olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası'nı temsilcisi Alp Cengiz Alp ve işçi tarafı temsilcisi Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Başkanı Ahmet Serdaroğlu basına açıklamalarda bulundu.

Basına yapılan açıklamada, bir oran ya da rakam belirtilmedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Gardiyanoğlutoplantı öncesi yaptığı konuşmada, alınan karar doğrultusunda asgari ücretin bu yıl dört ayda bir olmak üzere üç kere belirleneceğini, bugün de ikinci kez asgari ücreti belirlemek üzere toplanıldığını söyledi.

Gardiyanoğlu, toplantıda verilerin müzakere edileceğini, hedeflerinin asgari ücreti kısa sürede ve uzlaşı sağlayarak belirlemek olduğunu dile getirerek, bugün uzlaşma sağlanamazsa, tarafları 14 Mayıs salı günü saat 10.00’da yeniden toplantıya çağıracağını söyledi.

“Bu masa toplumsal uzlaşı masası olmalı” diyen Gardiyanoğlu, her iki kesimi de düşünmek zorunda olduğunu, ülkenin gerçeklerinin de göz önünde bulundurulmasını istedi.

İşveren tarafı temsilcisi Alp Cengiz Alp

Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası'nı temsilen Cengiz Alp, ocak ayında herkesi memnun eden bir asgari ücret belirlendiğini, geçen dört ayda özellikle rekabetçi olmayan, merkezden uzak bölgelerdeki işletmelerin asgari ücret konusunda sıkıntı yaşadığını söyledi.

“Küçük işletmeler bunun altında ezildi” diyen Alp, küçük işletmeleri, istihdamı korumak ve piyasanın gerçekleriyle hareket etmek gerektiğini belirtti.

Turizm sezonunun yaklaştığını dile getiren Alp, konunun hassas olduğunu, rekabetçiliği aşağı çekmemek gerektiğini söyledi.

İşçi tarafı temsilcisi Ahmet Serdaroğlu​​​​

Hür-İş Başkanı Serdaroğlu da, sendikanın yaptığı araştırmaya değinerek, KKTC’de bugün itibariyle yoksulluk sınırını 58 bin 986 TL olarak belirlediklerini açıkladı. Serdaroğlu, açlık sınırının da belirlendiği günden 10 gün sonra 2 bin TL arttığını bunun nedeninin de denetimsizlik olduğunu söyledi.

Özel sektörde toplu iş sözleşmesi sistemine geçilmesi ve kayıt dışılığının önlenmesi gerektiğini dile getiren Serdaroğlu, denetim yapılmadığından özellikle tedarikçilerin asgari ücretin tekrar belirleneceğinin duyurulduğu andan itibaren fiyat yükselttiğini belirtti.

Serdaroğlu, açıklanan hayat pahalılığı oranının üzerine refah payı da eklenerek yeni asgari ücretin bugün belirlenmesini istedi.

Asgari Ücret Saptama Komisyonu, ardından asgari ücreti görüşmek üzere basına kapalı toplantıya geçti.

Asgari Ücret Saptama Komisyonu, ikinci kez 12 Ocak'ta yaptığı toplantıda, yılın ilk asgari ücretini net 24 bin TL olarak belirlemişti

Ülkede asgari ücret, Asgari Ücret Saptama Komisyonu tarafından belirleniyor. Yasaya göre komisyon yılda 3 kez toplanabiliyor.

Devlet, işçi ve işveren tarafından eşit sayıda toplam 15 temsilciden oluşan komisyon, yeni yılın ilk asgari ücretini aylık brüt 27 bin 587 TL, net ise 24 bin TL olarak belirlemişti. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar