Arpa ve yer fıstığı yüz güldürecek

21 Mart 2024

Güncelleme: 21 Mart 2024

A
A

Tahıl ve baklagillerde tarımsal üretimi artırma çalışmaları olumlu sonuç verdi. Karaca, "Arpada 2 yerli çeşit geliştirdik, 3-4 çeşidimiz yolda. Yer fıstığında biri yerli 4'ü Türkiye'den getirilen 5 çeşidin üretiminden iyi verim aldık." dedi.

ZgotmplZ

Tarımsal Araştırma Enstitüsü (TAE) Müdürü Cem Karaca, KKTC'de üretimi yapılan yerli arpa çeşitleri ile deneme ekiminde beklenenin üzerinde verim elde edilen yer fıstığındaki çalışmalarla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Son 3-4 yıldır tarımsal üretimi geliştirerek KKTC'nin dışa bağımlılığını azaltmak üzere Türkiye desteğinde önemli çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Karaca, bir yandan üretimi artırırken diğer yandan da arpa ve yer fıstığında yerli çeşitler geliştirme çabası içinde olduklarını dile getirdi.

"ÇEŞİTLER ARTACAK"

Karaca, ülkede yetişen tahıllardan buğdayda ıslah çalışmalarının sürdüğünü aktararak şunları söyledi:

"Arpada 2 yerli çeşit geliştirdik, 3-4 çeşidimiz yolda. Yer fıstığında 1'i yerli 4'ü Türkiye'den getirilen 5 çeşidin üretiminden iyi verim aldık. Halen yerli çeşidimiz olan Beşparmak ve Reşat Bey arpalarının tohum üretimi devam ediyor. Gelecekte bunun yanına ekleyeceğimiz 3-4 çeşidi daha çiftçimiz ile buluşturacağız. Yer fıstığında 1'i yerli 4'ü Adana bölgesinden getirilen çeşidin deneme üretiminden olumlu sonuçlar aldık. Türkiye'den gelen uzmanlar Adana'dan getirilen çeşitlerin veriminin Türkiye'den daha iyi olduğunu belirlediler."

KKTC çiftçisinin aslında yer fıstığı üretimine yabancı olmadığını fakat son yıllarda maliyetler ve verim nedeniyle üretimin düştüğünü anlatan Karaca, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'nın yer fıstığı üreticisine maddi destek verdiğini söyledi.

KKTC'nin yıllık yer fıstığı ithalatının ortalama 580 ton olduğunu aktaran Cem Karaca, bu alandaki üretimin artması ile ithalat için ödenen paranın ülke içinde kalabileceğine dikkati çekti.

Karaca, Türkiye'den getirilen suyun bölgedeki arazilere ulaşmasının da KKTC'nin tarımsal üretimine önemli katkı sağladığını ve Türkiye'nin tarım alanında KKTC'ye tam destek verdiğini vurguladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar