Arıcılar uyardı: Sivrisinekle kimyasal mücadele arıları telef eder

4 Aralık 2023

A
A

Arıcılar Birliği, sivrisinek mücadelesinde biyolojik yöntemden vazgeçilerek kimyasal mücadeleye geçilmesini şiddetle eleştirerek, bu durumun arıların da dahil olduğu birçok canlının zarar görmesine neden olacağını belirtti.

ZgotmplZ
Arıcılar Birliği ana arı üretim eğitiminden görüntü - 2022

Arıcılar Birliği, sivrisinekle yapılan biyolojik mücadeleden vazgeçip kimyasal mücadeleye geçmenin çok büyük bir yanlış olduğunu belirterek, pek çok canlı ile birlikte arıların da telef olmasına sebep olacak kimyasal ilaçlara toptan karşı ve her türlü mücadeleyi yapmaya kararlı olduğunu bildirdi.

Birlik başkanı Hasan Kozok, yazılı açıklamasında, ülkedeki nüfus artışının sürdüğünü ve buna bağlı olarak arı balı talebinin 700 tona kadar ulaştığını ifade etti.

Kozok, son yıllarda mevsim değişiklikleri ve kuraklık nedeniyle üç yüz üreticinin 25 bin arı kolonisiyle 300 ton arı balı ürettiğini belirtirken, doğal olarak ortaya çıkan 400 ton bal ihtiyacının bir kısmının yasal, bir kısmının ise yasadışı yollarla karşılandığını söyledi.

Kuzey Kıbrıs Arıcılar Birliği'nin, ülkede üretilen balı kontrol ettiğini ve yasal olarak ithal edilen balın da denetimini yaptığını vurgulayan Kozok, sivrisinek mücadelesinde kimyasal kullanımın doğal dengeleri bozacağını ve arıların da telef olmasına yol açacağını ifade etti.

Kozok, bu nedenle sivrisinek mücadelesinde kimyasal ilaç kullanımına karşı olduklarını ve her türlü mücadeleyi biyolojik yöntemlerle yapmaya kararlı olduklarını belirtti.

Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek konuyla ilgili şu ifadeleri kullanmıştı:

''Biyolojik dediğimiz mücadele yönetiminin içinde canlı ve süreli mikroorganizmalar var. Fakat kirli sularda veya lağımda bu mikroorganizmalar anında yok oluyor. Bu şekilde bir mücadele yönteminin faydalı olması mümkün değil. Biyolojik mücadele temiz sulak alanlarda ve insanların yaşadığı kentlerde devam edecek. Biz birini öne çıkarıp öbürünü yok etmiyoruz. Kriter olarak da maliyete değil etkinliğe baktık.''

 

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar