AB pazarına erişim kolaylığı: Yeşil Hat ticareti için mağaza açıldı

20 Kasım 2023

Güncelleme: 20 Kasım 2023

A
A

AB'nin Yeşil Hat ticareti için Tek Durak Noktası, faaliyetlerine başladı. Lefkoşa, Ledra Palace kapısına yakın bir bölgede bulunan mağazayla, Yeşil Hat üzerinden ticaret yapmak isteyen işletmelere AB'nin sağladığı desteği artırmayı hedefleniyor.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Avrupa Birliği'nin Yeşil Hat ticareti için Tek Durak Noktası bugün faaliyetlerine başladı.

Lefkoşa, Ledra Palace kapısına yakın bir bölgede olan Deligiorgi Caddesi'nde bulunan mağaza, Yeşil Hat üzerinden ticaret yapmak isteyen işletmelere AB'nin sağladığı desteği artırmayı hedefliyor.

AB, Tek Noktadan Hizmet'in “Türkçe, Yunanca ve İngilizce dillerinde özel uzmanlık, bilgi ve ağ oluşturma desteği sağlayacağını” ve ayrıca üç dilli bir web sitesine sahip olacağını söyledi.

Tek Durak Noktası'nın açılışında konuşan Avrupa Komisyonu'nun Yapısal Reform Desteği Genel Müdürü Mario Nava, AB'nin "güçlü bir güven artırıcı önlem olarak Yeşil Hat üzerinden ticareti kolaylaştırma ve teşvik etme yönündeki güçlü kararlılığını" vurguladı.

Bu mağazanın açılması gibi hamlelerin "adanın yeniden birleşmesinin önünü açacağını" söyledi.

Ayrıca, "Kıbrıs Türk Ticaret odası ile Kıbrıs Rum Ticaret ve Sanayi Odası arasındaki güçlü ortaklık ve işbirliğine" dikkat çekerek, onları "Tek Durak Noktası girişiminin kilit ortakları" olarak nitelendirdi.

Yeşil Hat üzerinden ticaretin arttırılması Komisyonun Kıbrıs'taki ana önceliklerinden biridir. Yeşil Hat üzerinden ticaret, insanları ve işletmeleri bir araya getiriyor ve her iki toplumun iş dünyası için önemli ekonomik fırsatlar sağlıyor” diyen AB'nin Uyum ve Reformlardan Sorumlu Komisyon Üyesi Elisa Ferreira, bunun iki toplum arasında güven inşasına yardımcı olabileceğini de sözlerine ekledi.

Tek Durak Noktası, hem Kıbrıslı Rum hem de Kıbrıslı Türk üreticilere ve tüccarlara Yeşil Hat üzerinden ticaret prosedürlerine ilişkin değerli bilgilere kolay erişim sağlayacağı düşünülüyor.

Ayrıca iki tarafın da ticaret odalarını AB pazarına sunulabilmesi için Kıbrıs Türk ürünlerinin uyması gereken AB standartları ve gereklilikleri hakkında da bilgilendirecek.

Tek Durak Noktası, AB'nin Kıbrıs Türk toplumuna yönelik Yardım Programı tarafından finanse ediliyor.

Yeşil Hat Tüzüğü

 

Yeşil Hat Tüzüğü, Kıbrıslı Türkler'in Yeşil Hat üzerinden Kıbrıs Rum Kesimine doğru yapacağı ticareti düzenlemektedir. Ayrıca AB vatandaşlarının da Kıbrıs Türk tarafından Kıbrıs Rum Kesimine geçişlerini de düzenlemektedir. Tüzüğün uygulanması için AB, Kıbrıs Türk Ticaret Odası'nı (KTTO) yetkili kılmıştır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar