1 yıl sürecek sigorta prim desteği yürürlüğe girdi

8 Mart 2024

Güncelleme: 8 Mart 2024

A
A

İşçilere ve işverenlere yönelik yeni prim desteği kararnamesi yürürlüğe girdi. Buna göre, 1 yıl boyunca yüzde 58 ile 50 arasında değişen oranda sigorta prim desteği sağlanacak. Prim desteği, bazı sektörleri kapsamıyor.

ZgotmplZ

Haber Merkezi: M. İrşad Esen

Bakanlar Kurulu, işverenlere yönelik önemli bir destek mekanizması olan yeni iki ayrı kararnameyi yürürlüğe soktu.

Mart 2024 - Şubat 2025 dönemini kapsayan kararnameyle, Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar Yasası kapsamında sigortalı olan işçilere yönelik prim desteği sağlanıyor.

Yine aynı dönemi kapsayan diğer kararnameyle ise, Sosyal Güvenlik Yasası kapsamında işverenlere yönelik prim desteği sağlanıyor. 

Kararnameyle, tarım/hayvancılık, her türlü üretim/imalat sanayi ve otel sektörü için %58, diğer sektörler için %50 oranında prim desteği, İstihdam Destek Merkezi tarafından karşılanacak.

KAPSAM DIŞI OLAN SEKTÖRLER

Ancak, kararname kapsamı dışında tutulan sektörler arasında marketler, eczaneler, bankalar, sigorta şirketleri, üniversiteler, prim desteği alan basın kuruluşları gibi kurumlar yer alıyor.

Prim desteği; Devlet Bütçesinden, kendi özel yasalarına göre faaliyet gösteren bağımsız kuruluşlar (Mesleki Birlikler ve Odalar Hariç) ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında, özerk bütçelerden veya katma bütçeler ile döner sermayeli işyerlerinde, yabancı devletlere ait kamu kurum ve kuruluş niteliğindeki işyerleri, Devletin en az %1 O hissesinin olduğu kuruluşlar, Devletin yönetiminde ve denetiminde olan kuruluşlar, marketler, offlicencelar, market tedarikçileri ( doğrudan üretim yapan tedarikçiler hariç), eczaneler, ecza depoları, medikalciler, benzinciler, gazcılar, bankalar, sigorta şirketleri, döviz büroları, finans şirketleri, bet ofisleri, casinolar, gece kulüpleri, kreşler, anaokulları, ilköğretim ve orta öğretim kurumları, üniversiteler, hastaneler, klinikler, veteriner klinikleri, gsm operatörleri, taş ocakları, İnternet sağlayıcıları, kooperatifler ve bunlara bağlı işletmeler, ev hizmetleri ve Yerel Işgücü İstihdamının Desteklenmesi Tüzüğü uyarınca tam sosyal güvenlik desteği alan basın kuruluşları ile KKTC'de sosyal hizmet alanında faaliyet gösteren ve bu alanda KKTC Devletine hizmet veren sivil toplum kuruluşları için'' uygulanmayacak.

İşverenler, prim desteğinden yararlanabilmek için belirli şartları yerine getirmeleri gerekiyor.

Bunlar arasında, prim borçlarını ödemiş veya yapılandırmış olmak, işçi durdurma durumlarında belirli prosedürleri izlemek ve prim ödemelerini düzenli olarak yapmak yer alıyor.

Daha önce açıklanan destek paketinde ''Kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar ile işyerinde kayıtlı olan kişi sayısı kendisi ve çalışanları dahil toplam 10 kişi olan işverenler.'' olarak sınırlandırma vardı. Bugün yürürlüğe giren destek paketinde bu şart özel olarak belirtilmedi.

Kararname, bugünden itibaren yürürlüğe girdi.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar