Gardiyanoğlu'ndan asgari ücret açıklaması: Komisyon en geç tarih 18 Mayıs’ta toplanacak

26 Nisan 2024

Güncelleme: 27 Nisan 2024

A
A

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nu en geç 18 Mayıs’a kadar toplayacağını açıkladı. Yasaya göre komisyon yılda 3 kez toplanması gerekiyor.

ZgotmplZ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, bugün Kalkanlı Yaşam Evi’nde düzenlenen fidan dikim etkinliğinde Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun toplanma tarihi ile ilgili sorulan bir soru üzerine,  Komisyon’un toplanacağı en geç tarihin 18 Mayıs olduğunu söyledi.

Gardiyanoğlu, bir televizyon programında Komisyon’un toplanma tarihi ile ilgili açıklamasının yanlış anlaşıldığını belirterek, Komisyon’un toplanacağı en geç tarihin haziran ayı değil, 18 Mayıs olduğunu vurguladı.

Bakanlar Kurulu kararı ile hayat pahalılığının dört ayda bir, yılda üç kez kamu çalışanlarına yansıtılacağını anımsatan Gardiyanoğlu, katıldığı programda asgari ücrete ilişkin işçi ve işveren kesimiyle görüşmeleri olduğunu, ön hazırlıkları yapıldığını söylediğini aktardı.

Gardiyanoğlu, şöyle konuştu:

“Dün canlı yayında 18 Mayıs’a kadar sürem olduğunu söyledim. 18 Mayıs’a kadar hem işçi hem işveren kesimiyle temaslarım devam edecek ve eğer her iki tarafla ortak bir zemine kavuşturabilirsek 18 Mayıs’a kadar bunu sonlandıracağım. Canlı yayında bu cevabımın arkasından gelen diğer bir soru vardı. ‘Bunlar olmasaydı normalde Asgari Ücret Saptama Komisyonu hangi dönemde toplanır?’ diye soruldu. Ben de ilgili programda,  ‘Haziran ayı’ şeklinde cevap verdim. Herhalde haberin çözümü ile ilgili bir anlam kargaşası yaşandı ve birçok yerde  ‘Bakan Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nu Haziran’da toplayacak’ diye haber çıktı. Bu doğru değildir. Benim programda Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun toplanması için bahsettiğim en geç tarih 18 Mayıs’tır."

YILDA 3 KEZ TOPLANIYOR

Ülkede asgari ücret, Asgari Ücret Saptama Komisyonu tarafından belirleniyor. Yasaya göre komisyon yılda 3 kez toplanabiliyor.

Devlet, işçi ve işveren tarafından eşit sayıda toplam 15 temsilciden oluşan komisyon, yeni yılın ilk asgari ücretini aylık brüt 27 bin 587 TL, net ise 24 bin TL olarak belirlemişti. 

Kamuya ocak ayının ardından mayıs ve eylülde iki kez daha HP ödeneği verilecek. HP ödenekleri, 1 Ocak 2024'ten itibaren, İstatistik Kurumu'nun Tüketici Fiyatları Genel Endeksi'ndeki aralık ayında oluşacak artışa göre hesaplanacak.

Maaşlara yansıyacak 4 aylık HP henüz çıkmadı. 3 aylık HP ise yüzde 16.11 olarak açıklanmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar