Yeni asgari ücret için son düello... Taraflar aynı oranlarla masaya oturdu...

20 Mayıs 2024

Güncelleme: 20 Mayıs 2024

A
A

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni asgari ücret için üçüncü kez toplandı. Son toplantıda, hükümetin yüzde 23'lük artış önerisini işçi tarafı kabul etmesine rağmen Sadık Gardiyanoğlu oylama yapmamıştı.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2024’ün ikinci asgari ücretini belirlemek amacıyla üçüncü kez toplandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, işçi tarafını temsilen Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Başkanı Ahmet Serdaroğlu ve işveren tarafını temsilen Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası (KTİS) temsilcisi Alp Cengiz Alp katılıyor.

Toplantı öncesi açıklama yapan Bakan Sadık Gardiyanoğlu, "Rakamları ortaya koyacağız. Yeni asgari ücreti belirleyerek bu masadan kalkmayı hedefliyoruz." dedi.

KTİS temsilcisi Alp Cengiz Alp, işverenler olarak bir önceki toplantıda olduğu gibi bugün de masaya yüzde 18 ile oturduklarını kaydetti.

Hür-İş Başkanı Serdaroğlu da yüzde 27 ile oturdukları masada en alt limit olarak yüzde 25’e indiklerini, ardından temsilcilerle yapılan değerlendirmelerin ardından ise kendilerine sunulan yüzde 23’e el uzattıklarını kaydetti. Serdaroğlu, ancak hükümetin işçinin uzattığı eli tutmadığını savundu. Bugünkü toplantıda işçinin de işverenler gibi alt limitleri olan yüzde 25’te ısrarcı olduklarını belirten Serdaroğlu, bugün bir noktaya gelmeye çalışacaklarını, bunun uzlaşı olmasını dilediklerini söyledi.

14 Mayıs Salı günü Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ikinci toplantısında yeni asgari ücreti belirleyememişti. İşveren tarafının Başbakan Üstel ile görüşme yapmak için süre istemesiyle açıklanması beklenen karar, bugüne bırakılmıştı.

Yüzde 30 zam talebiyle masaya oturan işçi tarafı, son toplantıda bakanlığın önerisi olan yüzde 23 oranında artışı kabul ederken, işveren tarafı ise yüzde 18'den yukarı çıkmadı.

Ülkede asgari ücret, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor. Yasaya göre komisyon yılda 3 kez toplanabiliyor.

Devlet, işçi ve işveren tarafından eşit sayıda toplam 15 temsilciden oluşan komisyon, yeni yılın ilk asgari ücretini yüzde 52.38'lik artışla aylık brüt 27 bin 587 TL, net ise 24 bin TL olarak belirlemişti. 

Ülkede nisan ayı enflasyonu aylık yüzde 5.92, yıllık yüzde 95.60 olarak hesaplanırken, maaşlara etki edecek olan son 4 aylık enflasyon ise 22.98 olmuştu.

Nisan ayında yapılan hesaplamaya göre 4 kişilik bir aile için açlık sınırı da 23 bin 559 Türk Lirası (TL) olarak belirlenmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar