Türkiye'nin CDS'i yeniden 300 baz puana geriledi

13 Şubat 2024

A
A

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), 300 baz puana geriledi. Analistler, Türk varlıklara ilişkin risk iştahının arttığını belirtti.

ZgotmplZ

Haber Merkezi - Ramazan Adnan

Türk lirası (TL) varlıklara yabancı yatırım ilgisini de yansıtan Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primindeki (CDS) düşüş devam ediyor.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, rekor üzerine rekor kırarken, yabancı yatırım kuruluşlarının TL varlıklara ilişkin olumlu raporları da açıklanmaya devam ediyor. Son dönemde Türkiye'nin yurt dışı borçlanma ihalelerine yönelik artan ilgi de borçlanma faizlerinin düşmesi ve vadelerinin uzamasını sağlayarak uygulanan ekonomi programına güveni artırdı ve yatırımcı ilgisinin oluşmasına katkı sağladı.

Söz konusu gelişmelerin etkisiyle Türkiye'nin CDS'indeki düşüş eğilimi hızlandı. Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi, 2 Şubat'taki 334 baz puan seviyesinden yaklaşık 34 baz puan gerileyerek 300 baz puana düştü.

Analistler, Türkiye'nin CDS'lerindeki gerilemenin ülkenin iç ve dış dinamikleri kaynaklı olduğunu vurgulayarak, gelişmekte olan ülke CDS'leri ortalaması ile Türkiye'nin CDS'i arasındaki makasın 132 baz puanla 12 Ocak'tan bu yana en düşük seviyeye indiğini ifade etti.

Türkiye'nin CDS'i, 14 Aralık 2023 tarihinde 33 ay sonra ilk kez 300 baz puanın altına gerilemişti.

İKİ SEÇİM ARASI 700 BAZ PUANIN ÜSTÜNE ÇIKMIŞTI

Türkiye'nin risk primi 28 Mayıs'ta yapılan ikinci tur cumhurbaşkanı seçimi sonrası düşüş eğilimine girdi.

14 ve 28 Mayıs'taki seçimler arası Türkiye'nin 5 yıllık CDS primi 700 baz puanın üzerine çıkarak Ekim 2022'den bu yana en yüksek seviyeye çıkmıştı.

Türkiye'nin risk primi 2022 Temmuz ayının ortasında 900 baz puan ile 2008 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıkmıştı.

Seçim döneminin geride kalması ve yeni ekonomi yönetiminin devir teslim işlemlerini tamamlaması piyasalarda yakından takip edilirken, yeni ekonomi yönetiminden alınan ilk mesajlarla Türkiye'nin CDS'i yönüne negatife çevirmişti.

Türkiye'nin 5 yıllık CDS'si, söz konusu gelişmelerle 15 Mayıs'tan sonra 6 Haziran'da ilk kez 500 seviyesinin altına inmişti.

CDS NEDİR?

Bir ülkenin dış borçlanmasındaki en önemli göstergelerden biri olan CDS (Credit Default Swap) aslında bir çeşit sigortalama işlemi. Herhangi bir ülke hazinesine ya da şirketine borç verirken o borcun geri ödenmemesi ihtimaline karşı alınan sigorta poliçesine CDS deniyor.

Ekonomisi sağlam ve geri ödeme sorunu yaşamayacağı düşünülen ülkelerin risk primi düşük olurken geri ödemekte sorun yaşayacağı düşünülen ülkelerin risk primi yüksek bir orandan belirleniyor. CDS primini, genelde CDS'leri sağlayan büyük uluslararası yatırım bankaları belirliyor.

CDS primi 300 baz puanın üzerindeki ülkeler aşırı kırılgan ekonomiye sahip olarak değerlendiriliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar