TCMB, enflasyon tahminini değiştirmedi: Dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılığa ulaştık

8 Şubat 2024

Güncelleme: 8 Şubat 2024

A
A

Yılın ilk enflasyon raporunun sunumunu gerçekleştiren yeni TCMB Başkanı Karahan, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılığa ulaşıldığını, enflasyon tahminlerinin korunduğunu açıkladı.

ZgotmplZ
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, bu yılın ilk enflasyon raporunun tanıtımı amacıyla bilgilendirme toplantısı düzenleyerek konuşma yaptı.
AA

Haber Merkezi - Ramazan Adnan

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Ankara’da yılın ilk enflasyon raporunun sunumunu gerçekleştirdi.

Karahan, Enflasyon Raporu 2024-I Bilgilendirme Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, "Enflasyon hedefimizle uyumlu seviyeye gerileyene kadar parasal sıkılığı korumakta kararlıyız. Enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya izin vermeyeceğiz." ifadesini kullandı.

TCMB Başkanı Karahan, "Politika faizinin ocakta ulaştığı seviye ve attığımız destekleyici adımlarla dezenflasyonun* tesisi için gerekli parasal sıkılığa ulaştık." dedi.

2024 ENFLASYON TAHMİNİ YÜZDE 36'DA TUTULDU

Karahan, "2024, 2025, 2026 yıl sonu enflasyon tahmini önceki rapordaki haliyle korundu. 2024 yıl sonu yüzde 36, 2025 yıl sonu ise yüzde 14 olarak tahmin edilmiştir." şeklinde konuştu.

Türkiye'de ocak ayı enflasyonu, aylık bazda yüzde 6,7 artarken, yıllık bazda yüzde 64,86 olmuştu. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise ocak ayında 12 aylık enflasyonu yüzde 129,11 olarak vermişti. ENAG’a göre enflasyon ocakta aylık yüzde 9,38 artmıştı.

ERKAN İSTİFA ETTİ... GÖREV SÜRESİNCE HER TOPLANTIDA FAİZ ARTIŞI YAPILDI

Haziran 2023'te Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın başına getirilen Hafize Gaye Erkan, 2 Şubat 2024 tarihinde görevinden istifa etmiş, 3 Şubat günü ise kurumun başkanlığına Fatih Karahan atanmıştı.

TCMB, Erkan başkanlığında, 2023 haziran ayındaki ilk toplantısından itibaren para politikasında sıkılaştırmaya gitmişti. TCMB, hazirandaki toplantıda faizde yukarı yönlü adım atarak indirim sürecini 27 ay sonra sonlandırmıştı. Erkan'ın görev süresi boyunca üst üste 8 toplantıda da faiz artışı yapılmış, yüzde 8.5 olan faiz oranı kademeli olarak yüzde 42.50'ye çıkarılmıştı.

TL'DEKİ DEĞER KAYBI HIZ KESMİYOR

Diğer yandan 28 Mayıs 2023'te yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turu öncesi dolar/TL, 20, euro/TL ise 22'nin altında işlem görüyordu. Ardından tırmanışa geçen döviz kurunda TCMB'nin 8 kez faiz artırma kararına rağmen yükseliş durmadı. Türk Lirası (TL), 2023 yılında dolara karşı yüzde 57,71, euroya karşı yüzde 62,65 ve sterline karşı da yüzde 65,96 kaybetti.

Yeni yılda da dövizdeki yükseliş sürüyor.

* Dezenflasyon: Fiyat artış hızının, yani enflasyon oranın zaman içinde azalması.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar