Serdaroğlu su serpti: Yeni asgari ücret 1 Mayıs itibarıyla geçerli olacak, kimsenin şüphesi olmasın

18 Nisan 2024

Güncelleme: 19 Nisan 2024

A
A

Asgari ücret masasında işçi kanadını temsil eden Hür-İş Başkanı Serdaroğlu, hayat pahalılığının asgari ücrete de yansıması için masayı toplayacaklarını belirterek, "Yeni asgari ücret 1 Mayıs itibarıyla geçerli olacak, kimsenin şüphesi olmasın." dedi.

ZgotmplZ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu (solda) ve Hür-İş Federasyonu Başkanı Ahmet Serdaroğlu

Kamu, mayıs ayı maaşlarını otomatik hayat pahalılığı (HP) artışıyla alacak.

Özelde ise bekleyiş sürüyor.

Gözler Asgari Ücret Saptama Komisyonu'nda...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, asgari ücretin de otomatiğe bağlanması için yasal düzenleme sözü vermişti. Ancak bu söz henüz tutulmuş değil. Gardiyanoğlu, mart ayı sonunda, 2024 yılı için hayat pahalılığı ödeneği hakkının yılda üç kez uygulanmasını öngören yasa tasarısı görüşmeleri sırasında da, Asgari Ücret Saptama Komisyonu'nun sonraki hafta toplanacağını açıklamıştı. Fakat bu açıklama da havada kaldı.

Asgari ücret masasında işçi kanadını temsil eden Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Federasyonu Başkanı Ahmet Serdaroğlu, bakanlığın komisyon için için bir adım atacağa benzemediğini, ancak asıl önemli olan asgari ücretin de otomatiğe bağlanması için verilen yasal düzenleme sözünün tutulması olduğunu vurguladı. Serdaroğlu, "Hayat pahalılığı ödeneği tüm kamu çalışanı, emekli ve askere otomatik yansıtılıyor. Bu yıl yasal değişiklikle üç kez verilecek. Bakanın, asgari ücretin de otomatiğe bağlanması için yasal düzenleme sözü vardı ancak tutmadı." dedi.

MYK Haber'e konuşan Hür-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu, kendilerinin haftaya masayı toplayacağını belirtti.

Serdaroğlu, "Bütün kamu çalışanı, emeklinin ve askeri personelin otomatik olarak maaşlarını alacakları hayat pahalılığının asgari ücrete de yansıması için asgari ücret masasını toplayacağız." dedi.

Ahmet Serdaroğlu, "Yeni asgari ücret 1 Mayıs itibarıyla geçerli olacak, kimsenin şüphesi olmasın." dedi.


Ülkede asgari ücret, Asgari Ücret Saptama Komisyonu tarafından belirleniyor. Yasaya göre komisyon yılda 3 kez toplanabiliyor.

Devlet, işçi ve işveren tarafından eşit sayıda toplam 15 temsilciden oluşan komisyon, yeni yılın ilk asgari ücretini aylık brüt 27 bin 587 TL, net ise 24 bin TL olarak belirlemişti. 

Kamuya ocak ayının ardından mayıs ve eylülde iki kez daha HP ödeneği verilecek. HP ödenekleri, 1 Ocak 2024'ten itibaren, İstatistik Kurumu'nun Tüketici Fiyatları Genel Endeksi'ndeki aralık ayında oluşacak artışa göre hesaplanacak.

Maaşlara yansıyacak 4 aylık HP henüz çıkmadı. 3 aylık HP ise yüzde 16.11 olarak açıklanmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar