Merkez Bankası, TL ve dövizde faiz oranlarını yükseltti

29 Kasım 2023

Güncelleme: 29 Kasım 2023

A
A

TCMB'nin son faiz artış kararının ardından KKTC Merkez Bankası da 1.5 ayın ardından mevduat hesapları ile reeskont iskonto ve avans işlemleri faiz oranlarında artışa gitti.

ZgotmplZ MYK Haber

KKTC Merkez Bankası Yönetim Kurulu, Merkez Bankası nezdindeki Türk Lirası mevduat hesaplarına uygulanan faiz oranı ile Türk Lirası reeskont iskonto ve avans işlemleri yıllık faiz oranlarını yeniden belirleyerek, yükseltti.

Yeni faiz oranları 1 Aralık'tan itibaren yürürlüğe girecek.

27 Kasım'da yapılan toplantıda alınan faiz kararları dünkü (28 Kasım) Resmi Gazete'de ilan edildi.

Buna göre, vadelerinden bağımsız olmak kaydıyla, Merkez Bankası nezdindeki faize tabi Türk Lirası mevduat hesaplarına uygulanan faiz oranı yıllık yüzde 26'dan yüzde 36’ya yükseltildi.

Son olarak Türk Lirası mevduat hesaplarına uygulanan faiz oranı 10 Ekim'de yüzde 20,25’ten yüzde 26’ya yükseltilmişti.

Yabancıpara mevduat hesaplarına uygulanan faiz oranı ise dolar için yüzde 2,00, euro için yüzde 1,25 ve sterlin için yüzde 2,00'ye çıkarıldı.

Yabancıpara mevduatlarındaki bir önceki faiz oranları 26 Temmuz'dan bu yana dolar için yüzde 1,50 euro için yüzde 1,00 ve sterlin için yüzde 1,25 olarak uygulanıyordu.

Yasal karşılık hesaplarına uygulanacak faizler ise Türk Lirası için yüzde 15, dolar ve sterlin için yüzde 1,00 ve euro için yüzde 0,75 oldu.

Diğer yandan

  • Türk Lirası olarak tanzim edilen ticari senetler karşılığında Merkez Bankası tarafından yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı yıllık yüzde 40'dan yüzde 50’ye,
  • Sanayi, ihracat, turizm, eğitim ve tarım sektörleri senetleri karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranları yıllık yüzde 32,75’ten yüzde 42,75’e,
  • Küçük esnaf senetlerinin iskonto faiz oranı yıllık yüzde 30,75’ten yüzde 40,75’e ve
  • Döviz mukabili avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı yüzde 32’den yüzde 42’ye

yükseltildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar