KTTO'dan yüzde 50 prim desteğinin sürmesi için hükümete ültimatom

2 Şubat 2023

A
A

KTTO, Eylül- Aralık 2022 döneminde uygulanan sigorta prim desteğinin devam etmesini talep etti ve Başbakan’a 5 Şubat’a kadar süre verdi. Bunun yapılmaması halinde ise en sert eylemlerin gündeme geleceği kaydedildi.

ZgotmplZ

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), sigorta prim desteğinin devam etmesini talep etti, konunun 5 Şubat tarihine kadar sonuçlandırılması istendi.

Bu kapsamda Başbakan Ünal Üstel’e bir yazı gönderen KTTO, yazının içeriğini kamuoyuyla paylaştı.

Çıkarılan yasa gücünde kararname ile, reel sektörde Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar Yasası kapsamında bulunan sigortalılar ile Sosyal Güvenlik Yasası kapsamında bulunan sigortalıların Eylül 2022- Aralık 2022 dönemi (3 ay) sosyal sigorta yatırımlarının işveren katkı payının yüzde 50'si devlet tarafından karşılanmıştı.

Bu destekten kendisi dahil en az 5 çalışanı bulunan işverenler faydalandı.

SİGORTA PRİM DESTEĞİ NEDEN DEVAM ETMELİ?

KTTO, Üstel’e gönderilen yazıda, sigorta prim desteğinin neden devam etmesi gerektiği rakamlara bağlı gerekçelerle açıklandı.

KTTO tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Söz konusu düzenlemenin ayni kapsamda uygulanmaya devam etmesi, içinde bulunduğumuz enflasyonist ortamda istihdamın korunması ve işsizliğin önlenmesinde hayati bir önem arz etmektedir. 2022 yılı içerisinde 9 bin 191 iş yeri prim desteğinden faydalanırken, yatırım yapılan çalışan sayısı da bir önceki yıla göre yüzde 5.6 oranında artarak 81 bin 649’dan 86 bin 206’ya yükselmiştir. Ancak, söz konusu desteğe rağmen, 2021 yılında primi yatan KKTC vatandaşı sigortalı sayısı 68 bin 606 iken, 2022 yılında bu rakam 67 bin 776’ya gerilemiştir. İstihdamın korunması ve prim yatırımlarının yapılabilmesi sigortaların gelir gider dengesi ve devletin işsizlik ödeneği yükümlülüğünün artmaması için de hayatidir. 2022 yılında sadece prim desteği kapsamında işveren tarafından prim tutarı 2021 yılına göre yüzde 113 oranında artarak 448 milyon 383 bin 524 TL’den 956 bin 216 bin 653 TL’ye yükselmiştir. 2021 yılında işsizlik ödeneği alan kişi sayısı 2 bin 688 iken 2022 yılında yüzde 34 gerileyerek 1763 olmuştur.”

GEREKLİ KAYNAK NEREDEN SAĞLANACAK?

KTTO tarafından Başbakan’a gönderilen yazıda ayrıca, sigorta prim desteğinin uygulanmaya devam etmesi için gerekli kaynağın büyük miktarının yine işverenler tarafından sağlanmakta olduğu, kamu maliyesinden sağlanması gereken kaynağın ise belirtilen yararlar ve diğer kamu harcamaları dikkate alındığı zaman rahatlıkla karşılanabileceği vurgulandı.

Yazıda, “Bu desteğin 2022 yılı Aralık ayındaki tutarı 43 milyon TL seviyelerinde iken, bunun 32 milyon TL’si İstihdam Destek Merkezi Fonu’ndan karşılanmıştır. Dolayısıyla kamu maliyesinden kaynak ihtiyacı sadece 11 milyon olmuştur.” bilgisi verilerek “Asgari ücret deki artış ile paralel olarak bu tutarların artacağını varsayarsak, kamu maliyesinden ihtiyaç toplam tutarın sadece yüzde 20-25 kadar olacaktır. Kamu görevlilerine yüzde 50’yi aşan net artışların yapıldığı bir dönemde yıllık 140 milyon TL’lik bir kaynağın bulunamayacağı veya kamu maliyesinin bu yükü kaldıramayacağı gibi varsayımlara dayanarak insanlarımızı işsizliğe, işletmelerimizi kısırlığa itmek elbette kabul edilebilir değildir.” denildi.

5 ŞUBATA KADAR SÜRE... SERT EYLEMLER GÜNDEMDE

Açıklamaya göre, KTTO Başkanı Turgay Deniz tarafından imzalanan ve Başbakanlığa dün iletilen Ticaret Odası yazısında, Sosyal Sigorta İşveren Prim Desteği'nin ayni kapsamda, sektör ve çalışan sayısı ayırt edilmeksizin devam ettirilmesinin “özel sektördeki istihdamın korunması ve işletmelerin faaliyetlerini devam ettirebilmesi için temel bir zorunluluk” olduğu belirtilerek, şöyle denildi:

“Hükümetinizin bu konuda acil olarak adım atması, prim desteğinin, ayni kapsamda sektör ve çalışan sayısı ayırt etmeksizin devam ettirilmesi için konuyu 5 Şubat 2023 tarihine kadar sonuçlandırması başlıca talebimiz ve arzumuzdur. Bunun yapılmaması halinde Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın en sert eylemleri gündeme getireceğini bilginize sunarız.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar