KTSO, ülke sanayisini mercek altına aldı: Raporda neler var?

30 Eylül 2022

Güncelleme: 30 Eylül 2022

A
A

523 firmanın raporlamaları ve sektörel analizlerinin yer aldığı “Kuzey Kıbrıs Sanayi Sektör Analizi” raporunun sunumu yapıldı.

ZgotmplZ

Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) tarafından yürütülen “Kuzey Kıbrıs Sanayi Sektör Analizi” çalışmasına ilişkin raporunun tanıtım ve sunumu bugün yapıldı.

Sunumu, KTSO Genel Sekreter Vekili Belgin Özoğul yaptı.

Özoğul, çalışmalar kapsamında farklı sektörlerden sanayi firmalarının yerinde ziyaret edildiğini, firmalardan alınan verilere ve tesis incelemelerine göre raporların hazırlandığını, raporların istatistiğe çevrilerek, veri tabanı oluşturulduğunu ve istatistiki veri tabanıyla “Kuzey Kıbrıs Sanayi Sektörel Analiz Raporu"nun hazırlandığını söyledi.

Etkinliğe, Cumhurbaşkanı vekili ve Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, Maliye Bakanı Alişan Şan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, Demokrat Parti’den Hasan Tosunoğlu, bazı milletvekilleri, üst düzey yetkililer ve iş insanları katıldı.
RAPORUN HEDEFİ NE?

Belgin Özoğul raporun hedefinin, "Kıbrıs Türk sanayi sektörüne doğru yön verilmesi için sanayi ile ilgili sağlıklı istatistiki bilgi ve veri tabanının oluşturulması" olduğunu belirtti.

HANGİ FAKTÖRLER İNCELENDİ?

Özoğul, sağlıklı istatistiki bilgi ve veri tabanının oluşturulması için "sanayi sektöründeki firma sayısı, üretim konuları, üretim kapasitesi, ülke ekonomisine kazandırılan istihdam sayısı, makine teçhizat sayısı, teknolojik altyapı, tedarik zinciri yapısı, sahip olunan sertifikalar, üretim yerleri, üretim tesisinin durumları, tesis toplam alanı, kapasite kullanım oranı, sahip olduğumuz kapasitenin ne kadarının kullanıldığı, kapasite fazlalığı ve eksikliği, çalışan profilinin belirlenmesi" gibi faktörlerin incelendiğini söyledi.

NE AMAÇLANIYOR?

Özoğul, amaçlarının "sanayi politikalarının ve hedeflerinin doğru verilerle oluşturulması" olduğunu vurgulayarak, diğer amaçlarını ise şöyle sıraladı:

“Yatırım kararlarının mevcut kapasiteye ve ihtiyaca göre verilmesi, yerli üretimin geliştirilmesi için teşvik politikasının oluşturulması, sanayicinin hammadde ihtiyacının analiz edilmesi, kayıt dışılığın önlenmesi için gerekli altyapının oluşturulması, sektörel ihtiyaç analizlerinin çıkartılması ve sektör ihtiyacına göre ortak kullanımlı üretim merkezleri oluşturulması, kooperatifleşme adımlarının atışması, finans sağlayıcı kuruluşların doğru yatırımlarla finansman sağlanması, sanayi sektörünün istihdam yapısının analiz edilmesi, sorun ve önerilen belirlenmesi ve gelecek için istihdam politikalarının oluşturulması.”

BULGULAR NELER?
  • 561 tesis ziyaret edildi, raporlama ve sektörel analizleri tamamlanan firma sayısının 523.
  • Kıbrıs Türk sanayisinin kapasitesini 27 alt sektör oluşturuyor. Bu sektörler ekonomiye 12 bin 954 istihdam olanağı sağlıyor.
  • Ülkede 11 aktif sanayi bölgesi bulunuyor. En büyük sanayi bölgesi Lefkoşa, sonra da Gazimağusa’da.
  • Sanayicinin 10 bin adet makine teçhizat yatırımı var.
  • Bu dönemde sanayici yüzde 20 oranında büyüme gerçekleştirdi.
  • Ocak 2021-Ağustos 2022 dönemİNde 17 alt sektörde 91 firma tarafından yeşil hattan ihracat yapıldı.
  • Yıllık ihracat 2022’inin başından bu yana 8 ayda 8 milyon euroya ulaştı.
KAMACIOĞLU: SANAYİNİN DURUMU NE KÖTÜ NE İYİ

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Kamacıoğlu yaptığı açılış konuşmasında, Ülkede sanayinin durumunun kötü olmadığını ama iyi de olmadığını vurguladı.

Son 20 yıllık sürede KKTC’ye gelen yarımların sadece yüzde 2’sinin sanayiye aktarıldığına değinen Kamacıoğlu, “Yüzde 2’yle 15 bin kişi çalışabiliyorsa, yüzde 8 veya yüzde 10’la neler yapılabileceğini siz hayal edin.” dedi. 

Yapılan kapsamlı çalışmanın tamamının Kıbrıs Türk Sanayi Odası bütçesinden yapıldığına işaret eden Kamacıoğlu, şu ana kadar rapora yüzde 85 oranında bir çalışmanın yansıdığını ve önümüzdeki yıllarda daha çok veri elde edileceğine inanç belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar