KKTC ekonomisi için stagflasyon endişesi... TDP'den eleştiri ve öneriler...

22 Mart 2024

A
A

TDP'li Erman Yaylalı, yüksek seviyede seyreden enflasyonun ve kullanımdaki TL'nin sürekli değer kaybına uğraması karşısında devlet yönetiminin hiçbir tedbir almadığını ve hızla stagflasyon (ekonomik durgunluk) noktasına doğru gidildiğini işaret etti.

ZgotmplZ MYK

Kıbrıs Türk ekonomisi için stagflasyon (ekonomik durgunluk) endişesi gündemde...

Yüksek enflasyon ve  Türk Lirası’ndaki sürekli değer kaybı bu endişeyi görünür hale getiriyor.

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Ekonomik Kalkınma ve Yerel İş Gücü Politikalarından Sorumlu Erman Yaylalı da bu duruma dikkat çekti ve devlet yönetiminin hiçbir tedbir almadığını kaydederek, bu durumu eleştirdi.

STAGFLASYON NEDİR?

Stagflasyon en basit anlatımıyla stagnant (durgun) ve inflation (enflasyon) kavramlarının birleştirilmesiyle türetilmiştir. Bir ekonomide enflasyon ile durgunluğun (resesyon) beraber izlendiği dönemleri anlatmak için bu kavram kullanılır. Stagflasyon süreci boyunca işsizlik rakamları yükselmeye devam ederken, ekonomik büyüme yaratılamaması ve enflasyon rakamlarının da sürekli yüksek devam etmesi ülke ekonomisi için sağlıksız bir durum oluşturur. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası sözlüğünde stagflasyon terimi için "Bir ekonomide üretimin düştüğü veya en azından artmadığı bir ortamda enflasyon yükseldiği zaman meydana gelen durumu ifade etmektedir." tanımı yer alıyor.

ERMAN YAYLALI'NIN ELEŞTİRİLERİ VE ÖNERİLERİ NELER?
  • Temel tüketim ve üretimde kullanılan temel girdi maddelerine sistemli olarak zam yapılıyor. Kıbrıslı Türklerin hızla yoksullaşıyor.
  • Kıbrıs’ın kuzeyinde tamamen kontrolsüz bir ekonomik yapı oluştu.
  • Devlet yönetiminin yarattığı otorite boşluğu çok ciddi boyutlara ulaşmıştır. Hatta devlet otoritesi hemen hemen ortadan kalkmıştır. Bu durum ülkede birçok alanda ciddi olumsuzluklar yaratmaktadır. Neredeyse tüm alanlarda olduğu gibi ekonomi alanındaki başıboşluk da net bir şekilde gözlemlenmektedir.
  • Aynı anda yaşanmakta olan enflasyon ve devalüasyon ile birlikte faizler de hızla yükseldi. Yüksek faiz seviyesi yatırımların ve üretiminin hızla yavaşlamasına ve neticede durma noktasına gelmesine yol açacak.
  • Tüm bu ekonomik gelişmelerin yanında üretim ve ulaşımda temel girdi maddesi olan elektrik ve akaryakıta sürekli ve sistemli bir şekilde yapılan zamlar hayatı aşırı derecede pahalılaştırmaktadır.
  • Ekonomi yönetimi bu gelişmelere karşı hiçbir tedbir almıyor. Liyakatsiz yönetim neticesinde her şey kendiliğinden oluşuyor.
  • Devleti yönetenler, ülkelerin böyle bir ekonomik konjonktür içerisinde bulunduğu durumlarda halkını koruyucu ve ekonomiyi kontrol altına alıcı tedbirleri hızla hayata geçirmek zorundadır. Bu zaten devletin asli görevleri arasındadır
  • Ülkemiz kamu yönetiminde ciddi ve gözle görülür tasarruf tedbirleri alarak ve kayıt dışılıkla mücadeleyi sağlayarak önemli miktarda mali kaynaklar yaratmak mümkündür. Yaratılacak bu kaynaklarla temel tüketim maddeleri ve üretimde kullanılan temel girdi maddelerinin fiyatlarında ortaya çıkacak artışların telafi edilmesi için sübvansiyon politikaları oluşturulmalıdır.
  • Üzülerek görmekteyiz ki; yaratılan bu liyakatsiz yapı içerisinde hükümetin herhangi bir ekonomik tedbir alabilecek bir kapasitesi maalesef bulunmamaktadır.
  • Sürekli yaşanmakta olan enflasyon ve devalüasyon ve bunların sonucu ortaya çıkmaya başlayan ekonomik durgunluk (stagflasyon); halkın alım gücünü hızla düşürdü ve insanların fakirleşti.
  • Halkımızın hak etmediği bu kötü durumdan kurtulabilmesi için bu liyakatsiz yönetimin derhal sonlanması ve halk için çalışacak kendi alanlarında uzman kadroların yönetim kadrolarına gelmesi gerekmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar